Dashi Stardust cestou hudby a emóciami bystrého intelektu v dlho očakávanom EP Safety Match

Mladá talentovaná speváčka a skladateľka Dashi Stardust si podmaňuje svojím zamatovým hlasom slovenských aj českých poslucháčov a teraz prináša očakávané debutové EP Safety Match. Štyri skladby plné hlbín ľudských emócií sa nesú na vlnách neo-soulu a indie-popu, ktoré vnoria poslucháča do nenaplnenej lásky a vnútornej sily, nesúc sa výrazným feministickým podtónom.

Dashi Stardust, známa aj ako Dáša Horváthová, je tvorivou silou, ktorá stojí za textami a hudbou EP Safety Match. „Intuitívne som vychádzala najmä z toho, že najčastejšie vystupujem sólo s gitarou a chcela som, aby sa do skladieb, ktoré už väčšina mojich skalných fanúšikov pozná, premietol vibe z mojich koncertov,“ ozrejmuje Dashi Stardust čerpanie atmosféry pre EP, pričom spolu s producentom Geoffom Tysonom zostali verní prevažne akustickým nástrojom. „Zároveň som albumom chcela mojich fans pripraviť na koncerty, ktoré plánujem s kapelou. Viac prezradím v nasledujúcich mesiacoch.“

Na albume spolupracovali hudobníci zvučných mien, ako David Landštof, Tomáš Jochmann, Zack Slouka a Robert Skorpil, pričom celý album je prepojený nenahraditeľným gitarovým umom Geoffa Tysona. 

Safety Match voľne nadväzuje na témy, ktoré Dashi Stardust rozoberala už v rámci svojich singlov You a Once I Cut The Rose. Všetky skladby na albume prepája vhľad do toho, koľko protipólov sa skrýva v jednej ľudskej mysli. Časť EP je venovaná retrospektíve do období prežívania nenaplnenej lásky a tomu, ako sa s tým duša interpretky vyrovnávala. Na EP ako celku je cítiť túžba po vnútornej sile, navyše skladba Helen Of Troy nesie silne feministický podtón, ktorý sa zrodil v čase, keď spoločenské vnímanie žien výrazne ovplyvňovalo myšlienky speváčky.

„Inšpiráciou pre vydanie EP Safety Match bola rovnomenná skladba, ktorá popisuje moju vlastnú stagnáciu a také jemne trápne ľutovanie sa, ale zároveň vedomie, že ak sama neškrtnem zápalkou, tak sa žiadny oheň nerozhorí,“ s úsmevom opisuje Dashi Stardust tvorivý proces.

Nahrávanie skladieb sa stalo dobrodružstvom naprieč mestom a zahŕňalo rôzne pražské štúdiá. EP bolo uvedené do života v Sub Studio, Baracca Records a najväčšia časť práce prebiehala v Mango’s Lair na Vinohradoch. Geoff Tyson sa zhostil úlohy producenta, mixu a masteru, čím zabezpečil dokonalý zvuk celého EP. Výrazný obal albumu vytvorila renomovaná ilustrátorka Barbora Idesová.

Zaujímavosťou je, že interpretka Dashi Stardust začala svoju umeleckú cestu ako tanečnica. Po dvojročnej spolupráci s vynikajúcim jazzovým klaviristom a skladateľom Jakubom Tokolym zdokonalila svoje hudobné schopnosti a vďaka vášni zo zážitku zo živého vystúpenia sa posunula do sveta hudby. V roku 2018 zdieľala pódium s fenomenálnym perkusionistom Hearnom Gadboisom, ktorý je známy spoluprácami s ikonami, ako Patti Smith a Suzanne Vega. Veľký úspech zaznamenala s divadelným soundtrackom v rámci svojho elektronického/ambient projektu Navel Radiation pre predstavenie Yes. tanečnej skupiny Pop Balet.

V budúcnosti Dashi Stardust plánuje pokračovať v tvorbe a kultivovať rozbehnuté hudobné vzťahy a zároveň viac experimentovať. „Myslím si, že mojou silnou stránkou je podmanivá atmosféra, ktorú sa mi darí vytvárať v rámci živých vystúpení. Verím, že sa mi aspoň zlomok z nej podarí ďalej pretavovať do nahrávok,“ uzatvára speváčka s jedinečným štýlom, prinášajúci podmanivý kontrast medzi snami a realitou, ako aj súhru nekonečnej melanchólie a ostrého intelektu.

Link na album: https://open.spotify.com/album/6hKHsw293maX0wuSfZR4Au?si=3aP_9Z0qSD6HfmP189GJ_A

Zdroj: TS