Dánski experimentátori SVIN opäť vo Fuge

Kto raz zažil koncert skupiny SVIN, potrebuje ho vidieť znova. Dánske trio je totiž symbolom slobody v hudbe, neustále prichádzajúce s niečím novým. Už vo štvrtok, 22. novembra sa severania vrátia do bratislavskej Fugy a hudobní fajnšmekri majú tento dátum zapísaný v kalendári veľkými písmenami.

SVIN, to je kombinácia agresivity a šialenstva Sonic Youth a krehkej melodickej tepny Arva Pärta, ktorá vrcholí energickým africkým bubnovaním. Dánski hudobníci majú blízko k experimentom, jazzu, no hlásia sa aj k priekopníkom súčasnej klasickej hudby. „Masívny zvuk saxofónu, klarinetu a klávesov, šialená gitara a bubeník, ktorý udiera ako o život. Naživo jedna neskutočná pecka,“ hovorí Tatiana Lehocká za organizátorov z agentúry Real Something. SVIN, to je oslava slobody v hudbe!“

Dáni sa do Fugy vrátia po dvoch rokoch už tretíkrát, medzitým prebrázdili Európu a zahrali si aj na rešpektovaných festivaloch na čele s Roskilde. Opäť prídu s novým LP – piaty album Virgin Cuts vyšiel len pred krátkym časom. Spolu s nimi vystúpi aj bratislavské progrockové trio LEM, vyžívajúce sa v hluku, loopoch a polámaných skladbách. Ako vravia sami: radi skáču po pedalboardoch ako splašené kamzíky a ľúbia atmošku aj hlučný rokec. „Je to posledná šanca nás vidieť ´before it was cool´. V zime ten bordel konečne nahráme a potom už budeme hrať iba s malíčkom hore,“ pozývajú LEM a Táňa Lehocká dodáva: „Hrávajú len sporadicky, nezmeškať!

Event: https://www.facebook.com/search/top/?q=svin%20%2Fdk%20%2B%20lem%20%2Fsk
Web: https://www.svin-music.com
Facebook: https://www.facebook.com/SVINmusic/
Facebook: https://www.facebook.com/AstroSmash/

Zdroj: TS