Dámy, toto je najsexi slovenský rocker a táto skladba je pre Vás: Dilemma predstavuje singel Vlastná Viera!

Aj drsní rockeri vedia občas zahrať na nežnú strunu. Najnovšie to na slovenskej hudobnej scéne dokazuje Ján Spišák so svojou kapelou Dilemma v aktuálnom singli s názvom Vlastná viera. Inšpiráciou pri vzniku vydarenej rockovej balady je spevákova vlastná životná láska. Skladba je však venovaná všetkým dámam, ktoré sú celoživotnými múzami mužov na ich ceste životom.

L´amour versus Vlastná viera

Rockový projekt Dilemma je hudobným dieťaťom Jána Spišáka – speváka, gitaristu, violončelistu a skladateľa s neprehliadnuteľnou charizmou. Po rockových vypaľovačkách z predošlých rokov, prichádza Dilemma s podmanivou baladou Vlastná viera. Autorom romantického kúsku je samotný líder skupiny Ján Spišák, rovnako ako pri všetkých ostatných piesňach z dielne Dilemmy. „Text v inej podobe som mal už dlhšie. Keď som spravil hudbu, len som ho upravil, aby to sedelo spolu. A sadlo to teda poriadne…“ hovorí Ján o svojej najnovšej piesni, ktorej múzou a inšpiráciou sa stala jeho vlastná životná láska. Ako dodáva, Vlastná viera je už druhou skladbou Dilemmy, ktorá by pokojne mohla ašpirovať na titul najromantickejšieho singla skupiny. Myslím, že patrí k tým najviac romantickým, aj keď pre mňa je romantickejšia ešte jedna skladba, L’amour z ostatného albumu, ktorá je pre moju ženu, a aj ju tam volám jej menom. Vlastná viera je však iná v tom, že povyšuje lásku nadovšetko, nad akékoľvek iné hodnoty. A je jedno voči komu,“ vysvetľuje rozdiel medzi baladami a dodáva, že Vlastná viera sa už čoskoro dočká i vizuálu v podobe videoklipu.

Dve tváre jednej DILEMMY

Tvorba skupiny Dilemma je špecifická. Občas fanúšikom ukáže tvár ambientnejšiu baladickú, inokedy drsnejšiu rockovú – ku ktorej z týchto polôh má jej frontman vlastne bližšie?  „Najradšej to kombinujem. Máme viacero skladieb, ktoré využívajú obe tieto polohy v kontraste. Keď som na pódiu niekde v klube, mám radšej tie živšie a drsnejšie veci. Keď si hrám doma na gitare, tak väčšinou tie smutné a ponuré.“ Na pódiu i v štúdiu kryjú Janovi chrbát skvelí hudobníci. Za celé obdobie svojej existencie hrá momentálne skupina Dilemma bezpochyby vo svojom najsilnejšom zložení. Okrem spevu, gitary a violončela Jána Spišáka môžu fanúšikovia počuť bicie Marcela Buntaja, basu Martina Gašpara, klávesy Juraja Tatára a gitaru i vokály Matěja Morávka. „Odohrali sme spolu viac ako 70 koncertov a myslím, že to je aj poriadne počuť. Aj väčšina nového albumu vznikla tak, že jednotlivé tracky majú základ v druhom, treťom tejku. Veľa vecí sme nemuseli prehrávať, skôr sme postprodukčne len dotáčali ďalšie vrstvy, vokály a podobne,“ vysvetľuje Ján na margo zohranosti kapely po absolvovaní veľkého slovensko-českého turné po boku Horkýže Slíže a Slobodnej Európy spred dvoch rokov.  „Dokázali sme ľudí upriamiť na našu tvorbu a zároveň zahriať na hlavnú hviezdu, takže úloha bola splnená… Pol roka na to sme si však dali vlastné tour po kluboch, aby sme odohrali náš celý set a dostali sa s ľuďmi do tej sféry, kam sme to potrebovali my sami.“

Jan Spisak_Foto by Adam Pribylinec

Rok 2016 v znamení nového albumu

Hudobný projekt Dilemma, ktorý má korene na východnom Slovensku, ráta na svojom konte doposiaľ tri štúdiové albumy The Last Debut (2007), Bordell Europe (2009) a najnovší Low Profile Scream (2012). V priebehu nadchádzajúceho roka by mal do diskografie pribudnúť prírastok v podobe štvrtej štúdiovej nahrávky. „Máme pripravených viac než 20 skladieb, asi polovica je už hotová. Ale finálna podoba albumu sa ešte len tvorí. Viac-menej je to však už len o detailoch. „Len”. Z detailov sa skladá celok, takže im venujeme dosť času a pozornosti. Nikam sa neponáhľame, máme z čoho vyberať, snažíme sa urobiť čo najlepší album,“ rozpráva Ján, ktorý chce novú štúdiovku fanúšikom predstaviť 4 roky po release tej predošlej. „Čo sa týka textov, opäť je to pol na pol, ale vychádza to tak, že ďalší album už bude slovenský,“ prezrádza Ján Spišák., ktorý má v tvorbe a speve blízko k rodnej slovenčine i k angličtine.

Dilemmu teda čoskoro čaká ďalšia etapa v podobe nového albumu. Čím bude podľa frontmana skupiny špecifická práve tá éra, ktorá prichádza do života jeho skupiny tentokrát? To som aj ja zvedavý. Zatiaľ to vždy bolo zaujímavé, aj keď s rockovou muzikou nemáme na Slovensku na ružiach ustlané. Robíme však hudbu bez zbytočných kompromisov, vychádza z nás, je tam pravda.“ A čo by Dilemma v tejto chvíli rada odkázala fanúšikom? „Aby nezleniveli a stále objavovali pre seba novú hudbu sami.“

vlastna viera vizual - LEFT

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Adam Pribylinec