Dámy a páni prichádzame … už 10 ročník

Prehliadka filmov z dielne študentov Filmovej dokumentárnej tvorby sa tento rok uskutoční už po jubilejný 10 krát. V roku 2004 mali filmový nadšenci i laická verejnosť možnosť po prvý krát verejne vidieť tvorbu študentov Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Prehliadka sa každoročne koná v spolupráci s Filmovým klubom v Múzeu SNP a tiež v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici. Tento ročník ponúka silné filmové tituly, ktoré získali významné ceny na medzinárodných i domácich filmových festivaloch. Diváci už v utorok 31.marca 2015 budú môcť vidieť štyri jedinečné filmové snímky. Prehliadka sa uskutoční v kinosále Múzea SNP a jej zahájenie je naplánované na 19:30.

Dokumentárny film Ja a Lucia, natočený pod režisérskou taktovkou mladého režiséra Petra Komára, získal už cenu Najlepší dokumentárny film na Festivale študentských filmov Áčko, tiež Čestné uznanie poroty na 20.ročníku Medzinárodného festivalu lokálnych televízii Zlatý Žobrák 2014 a ako jediný film zo Slovenska bol nominovaný na cenu Best Film AwardGrand Prize na 21. ročníku Medzinárodného festivalu Astra film festival v Sibiu, Rumunsko. Autor zobrazuje príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí sa ocitli v nečakanej situácii. Zistili, že spolu čakajú dieťa. Príbeh je o to zaujímavejší, že sám autor je hlavným protagonistom príbehu a hrdým vystrašeným budúcim otcom.

Ďalším filmom prehliadky je film Sledge hokej, režiséra Mateja Ligača, ktorý divákov vezme do sveta pätnásťročného hendikepovaného Martina Joppa. Film zachytáva Martinove začiatky hrania paraolympijského športu sledge hokej od jeho začiatkov až po jeho reprezentovanie na svetovom šampionáte v B kategórii v Japonsku. Film získal na Festivale dobrých správ 2013, ktorý organizuje TV Noe / Česká republika, Cenu poroty. Bodoval aj na 20. ročníku Medzinárodného festivalu lokálnych televízii Zlatý Žobrák 2014, odkiaľ si priniesol Cenu slovenskej rady pre vysielanie a retransmisiu pre Najlepší slovenský film.

Tretím filmom prehliadky je film režisérky Růženy Rausovej s názvom Otisky, ktorý získal na festivale Early Melons 2013 cenu Zvláštne uznanie a na Medzinárodnom festivale študentských filmov Ostrava Pictures cenu Najlepší dokumentárny snímok. Je to film o emóciách a umení, fantázii, inšpirácii a tvorení. Zamýšľa sa nad zmyslom umenia, jeho možného vplyvu na život a naopak. Režijne s ňou na filme spolupracoval aj Stanislav Králik.

Poslednou štvrtou snímkou prehliadky je tragikomický dokument o úprimnej láske dvoch mužov, z ktorých jeden sa chcel stať farárom ,zatiaľ čo ten druhý aktívne spolupracoval pri znovuotvorení gay klubu. Rozhodne je to nezvyčajný príbeh nezvyčajného páriku, ktorý sa divákom určite bude páčiť. Film Svätenie je magisterským filmom režiséra Petra Gábora, ktorý v máji 2015 zabojuje o cenu na 55.ročníku Medzinárodného filmového festivalu pre deti a mládež v Zlíne, v špeciálnej medzinárodnej súťaži študentskej tvorby Zlínsky pes. Trailer k tomuto filmu bol tiež zaradený do súťažnej sekcie trailerov a diváci na internetových stránkach festivalu ešte stále môžu hlasovať za najlepší trailer prihlásených študentských trailerov.

Viac informácii o prehliadke nájdete tu: https://www.facebook.com/pages/D%C3%A1my-a-p%C3%A1ni-prich%C3%A1dzame/425342987553018?fref=ts

10633787_785586274862019_3787144482926057767_o

Zdroj: Fakulta dramatických umení/ Faculty of Dramatic Arts