ĎAKUJEME ZA FANTASTICKÚ ATMOSFÉRU NA KONCERTOCH SLOVENSKEJ KRČMY, IDE ALE O VIAC.

Pôvodne sme dúfali, že sa zapojí aspoň zopár krčiem a zopár kapiel. Napokon sa zo Slovenskej krčmy stala, čo sa týka počtu jednotlivých vystúpení, akcia porovnateľná s Pohodou. Počas uplynulých dvoch týždňov odohralo 150 kapiel v rámci 114 podujatí v 100 krčmách naprieč celým Slovenskom takmer 200 vystúpení. Atmosféru koncertov ste mohli v piatok sledovať aj prostredníctvom unikátneho živého prenosu postupne zo všetkých krčiem, pričom prenos spolu s nami šírili aj Aktuality.sk, Týždeň, Denník N, NOIZZ, Artforum, Hudba.sk či stránka ZOMRI. Práve v piatok do jednej z krčiem zavítala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Čo je ale podstatné, všetky zapojené krčmy, umelci, kapely a najmä návštevníci koncertov ukázali, že väčšina návštevníkov krčiem na Slovensku nie sú rasisti a nestotožňujú sa s fašistickými názormi.

Festival Slovenská krčma sa skončil, no jeho odkaz ostáva. Nesúhlasíme s delením občanov na kaviareň a krčmu. Chodíme do jedných aj do druhých a v krčmách i kaviarňach stretávame úžasných ľudí. Všetci, ktorí sa zapojili, zahrali či prišli, odkázali bývalému premiérovi i ex-poslancovi, čo si myslia o ich videní sveta. Sú rôzne spôsoby, akými môžeme odmietnuť šírenie nenávisti a rasizmus. My sme zareagovali tak, ako vieme – zorganizovali sme koncerty, i keď v tomto prípade sme ich skôr dohodli a organizovali si ich už samotní krčmári a umelci. Aj preto všetkým patrí veľká vďaka. Postupne budeme pridávať na event Slovenskej krčmy ďalšie články, fotky a videá z koncertov.

Osem koncertov videl ako návštevník i muzikant (VBPS, Bez ladu a skladu) autor nápadu zorganizovať Slovenskú krčmu Michal Kaščák, ktorý svoje dojmy zhrnul takto: „Vážim si každého, kto sa akokoľvek zapojil. Toľko nadšenia a vzájomnej pomoci sa vidí málokedy. Obzvlášť si vážim krčmy – my muzikanti prídeme na jeden večer, krčmy ale ostávajú na mieste. Som rád, že je na Slovensku toľko odvážnych ľudí. Páčilo sa mi, že sme mali zastúpené staré i mladé kapely, od klasiky po tvrdý metal, muzikantov z celej krajiny, obdivujem odvahu sólo muzikantov, ktorí sa postavia v krčme a hrajú. Zažili sme veľa silných momentov, spomeniem vyberanie „do šiltovky“ v Námestove, kde sa na opravu zničeného židovského cintorína vyzbieralo medzi oravskými pankáčmi 200 €. Ďakujem všetkým, verím, že rasistom a fašistom nedovolíme ovládnuť našu krajinu – a samozrejme ani jej kaviarne ci krčmy.“

Zdroj: TS