Corna Musica vráti dobovú hudbu do slovenských hradov a zámkov.

Slovenské hrady a zámky, autenticky interpretovaná hudba na dobových nástrojoch a odborný výklad histórie. Corna Musica je jedinečným projektom piatich hudobníkov, ktorí sa rozhodli oživiť starú hudbu zo 14. až 17. storočia. Aj tento rok vyrážajú na turné, ktoré návštevníkom koncertov priblíži umenie našej minulosti. 

Členovia zoskupenia Corna Musica nechcú osloviť iba milovníkov histórie a starého umenia. Projekt je preto určený študentom, ale aj laickým domácim a zahraničným poslucháčom. Corna Musica navyše zaujme aj samotnou zostavou hudobníkov. Umelecký vedúci a pedagóg Juraj Korec do projektu totiž pozval aj jazzového saxofonistu Nikolaja Nikitina. Obsadenie dopĺňajú Nikola Ovčarovičová, Juraj Mitošinka a Ivan Čermák. „Pridala sa k nám aj spinetistka a čembalistka Agnes Ferienčíková. Agi patri medzi európske špičky dobovej interpretácie,“ dodáva Nikolaj Nikitin. Každý zo spomínaných hudobníkov prispôsobil svoju hru dobovým hudobným zákonitostiam. Na šiestich koncertoch zaznie domáca tvorba, ostatná slovanská proveniencia, svetská, ale aj duchovná hudba. Zoskupenie Corna Musica však čerpá aj z dobových materiálov a tanečných zbierok. Príďte si vypočuť nástroje ako šalmaj, dulcián, cornamusa, alebo gemshorn. Priblížiť vlastné dejiny a dobové umenie. Turné zoskupenia projektu Corna Musica si zaslúži pozornosť poslucháčov, ktorí sú otvorení netradičným hudobným zážitkom. „Stará hudba je naša kultúrna pamiatka. Na nových nástrojoch nemá to správne čaro. Hudba, ktorú hráme patri do autentických priestorov. Nástroje aj hudba boli totiž povodne šité na akustiku týchto priestorov. V rámci žánru a obsadenia je aj preto teleso Corna Musica na Slovensku jedinečné,“ dodáva Nikitin.

Stará hudba v autentickom prevedení v kombinácii s unikátnymi miestami konania koncertov. Turné projektu Corna Musica sľubuje výnimočný zážitok z historického umenia, ktoré ožije vďaka originálnej pätici slovenských hudobníkov. Nenechajte si ujsť toto originálne stretnutie s hudobnou minulosťou.

Termíny turné Corna Musica:
9.7. Bratislava – Kaviareň Radnička 17:00
10.7. Bratislava – Zichyho palác 20:30
11.7. Zámok Lednice (Lednice) 14:00
13.7. Zámok Tomášov 19:00
16.7. Neogotický zámok Galanta 19:00
18.7. Zámok Veľký Biel 19:00

Bližšie informácie o projekte Corna Musica nájdete na odkaze: https://www.facebook.com/cornamusica

CORNA MUSICA 2014

Zdroj: Real Music House