Colours of Ostrava 2018: N.E.R.D s Pharrellom Williamsom a ďalších 350 programov na 21 scénach.

N.E.R.D. na čele s Pharrellom Williamsom, Kygo, Jessie J, London Grammar, Grace Jones, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Cigarettes After Sex, Kaleo, Future Islands, Ziggy Marley, Aurora, Calexico, GusGus, Jon Hopkins, Beth Ditto, Seasick Steve, Mura Masa, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, HVOB, Algiers, Jacob Banks alebo Lucky Chops,… to sú hlavné hudobné ťaháky tohtoročného festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 18. do 21. júla 2018 v unikátnom industriálnom areáli ostravských Dolních Vítkovic.

Program Colours of Ostrava však nikdy nebol len o najväčších hviezdach, ale aj o objavovaní hudobných pokladov z celého sveta. “Program sme zostavili tak, aby kombinoval kvalitné celosvetové mená s obrovským výberom skutočných hudobných perál považovaných v zahraničí za zásadné hudobné udalosti súčasnosti,” hovorí Zlata Holušová.

Celkovo sa môžu návštevníci tešiť na viac ako 350 programových bodov na 21 vonkajších aj krytých scénach. Z toho cez 120 kapiel a hudobníkov viacerých žánrov – od elektroniky, cez world music, rock, pop, soul až po jazz – z celého sveta – od Austrálie a Nového Zálandu, cez Južnú Kóreu, Čínu, Irán, Kolumbiu, Kubu, Jamajku, Tunisko, Alžírsko, Mali, Senegal, Ghanu, Pobrežie Slonoviny Mozambik, Juhoafrickú republiku, až po Island, USA, Veľkú Britániu alebo Kanadu. Hudobné zážitky nájdu návštevníci na divokej a energickej Drive stage, na Fresh stage určenej najzaujímavejším zahraničným projektom, ktoré organizátori videli na showcase prehliadkach. Čakajú ich aj komornejší Gong, tanečný Electronic stage, alternatívny Full Moon stage alebo Busking stage určený pre amatérskych hudobníkov.

K českým menám patrí kapela Kafka Band, ktorá uvedie českú premiéru scénického koncertu Amerika podľa nedokončeného románu Franza Kafky, ďalej napríklad Vojtěch Dyk & B-Side Band, Mig 21, Lenka Dusilová s Beatou Hlavenkovou a Dorotou Barovou, Zvíře jménem podzim, Marie Rottrová, Boris Carloff, Jaroslav Uhlíř, FVTVRE, Lenny, Nylon Jail a desiatky ďalších. K slovenským menám, na ktoré sa môžeme tešiť, patria Genius Locci, Trosky, Slniečko, alias Punto a Rybacé hlavy, Diego, Nvmeri, ale aj Modré Hory.

Program ponúkne okrem hudby taktiež divadlá (napríklad Jaroslav Dušek – Čtyři dohody, Cirk La Putyka, Divadlo Bolka Polívky alebo VOSTO5), workshopy, filmy alebo výtvarné aktivity. Nebudú chýbať Scéna Českej televízie a Design zóna s umeleckou tvorbou z oblasti designu, módy a výtvarného umenia. V “industriálnej” vinárni v betónovom bunkri k vínu opäť zahrajú cimbálovky.

V rámci Colours of Ostrava prebehne tento rok tretíkrát medzinárodné diskusné fórum Meltingpot, ktoré na ôsmich scénach ponúkne 150 inšpiratívnych rečníkov z viac ako 25 krajín sveta, z rôznych oblastí spoločenského života. Prvými potvrdenými menami sú napríklad britská mierová aktivistka, poradkyňa a autorka bestselleru The Business Plan for Peace Scilla Elworthy. Nemecký lekár, terapeut a známy propagátor celostnej medicíny Ruediger Dahlke porozpráva o rovnováhe duševného a fyzického zdravia. “Futuristický mních”, Francúz Bruno Marion, poradí ako využiť teóriu chaosu v praktickom živote a prísť k úspechu vo svete plnom neistôt. Britský fyzik Geoffrey West vďaka svojej prelomovej vedeckej teórii vysvetlí, že poriadok v mestách, či firmách sa prekvapivo riadi rovnakými zákonitosťami ako všetky živé organizmy na našej planéte. Návštevníci sa môžu tešiť taktiež na Američana Johna Perkinsa, autora bestselleru o skutočnom obraze svetovej politiky, alebo na Amita Goswamiho, teoretického kvantového fyzika, ktorý prepája prírodnú vedu s filozofiou a štúdiom ľudského vedomia. Z Čechov príde mimo iných spisovateľ Jáchym Topol, alebo všestranný popularizátor vedy Václav Cílek.

Deti do 140 cm majú vstup zdarma a okrem tradičnej priateľskej atmosféry tu rodiny s deťmi nájdu špeciálnu zónu ČEZ Family Park s divadlami, dielničkami, preliezačkami, rôznymi hrami, so stanom určenom na kojenie a s možnosťou stráženia detí vyškolenými asistentmi.

K servisu pre návštevníkov patrí opäť stanové mestečko pri Slezskoostravskom hrade alebo v areáli Landek Parku, bankomaty, pitná voda v areáli zdarma, rezervácie miest do Gongu vopred, veľkoplošné projekcie, požičovna bicyklov spoločnosti Kola pro Afriku, tribúny, vrátane pohárov NickNack, posilnená nočná MHD, oficiálne festivalové taxi, úschovňa, zvýhodnené vstupy na zaujímavé miesta v celej Ostrave v rámci programu Colours Plus a pre zdravotne znevýhodnených návštevníkov potom projekt Colours bez bariér s rozsiahlym servisom.

Štvordenné vstupenky sú k dispozícii v e-shopu na webových stránkach festivalu www.colours.cz a v sieti Ticketpro.

Partneri festivalu: Generálni partneri: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory štatutárneho mesta Ostrava. Hlavní partneri: Agrofert, Skupina ČEZ, Radegast, Cylinders Holding. Exkluzívny partner: Česká televize. Generálni mediálni partneri: MF Dnes, Hitrádio Orion. Novým partnerom festivalu Colours of Ostrava je značka MINI, ktorá je súčasťou BMW Group Česká republika.

Zdroj: TS