Čo prináša Nový Populár 2/2018

Letné vydanie Nového Populáru v úvode obrazom a slovom reflektuje nedávne festivaly Pohoda Vrbovské Vetry. Pravidelným Tipom redakcie je tentoraz pozvánka na koncerty tria divožienok Ivy Bittovej, Lenky Dusilovej Moniky Načeva. Autor textu zároveň a promotér Romek Hanzlík naznačuje, v akých polohách sa speváčky a hudobnice po vlaňajšej premiére spoločného programu predstavia teraz.

Séria ich koncertov začína koncom leta na mikulovskom Eurotrialógu. Americká sonda Milana Poláčka, nášho spolupracovníka z Floridy prináša priehrštie správ z rockového dneška korunované tipom na mladú kapelu z Michiganu Greta Van Fleed. Prostredníctvom tohto autora nazrieme aj do tohtoročnej rokenrolovej Dvorany slávy – aké nové mená do nej zavítali, aká bola atmosféra a prečo sa v nej ocitá čoraz viac umelcov z iných, než rockových žánrov. Cez folklórne okienko Juraja Gonšora nazrieme do kuchyne skupín, akými sú historizujúci Strigôň a moderné Ľudové Mladistvá. Prvú časť voľného seriálu o živote s kliadbou rock and rollu obsadil kontroverzný americký spevák a klavirista Jerry Lee Lewis spolu so svojou neplnoletou manželkou. Lewis patrí k posledným žijúcim legendám a zároveň pionierom tohto žánru. Tradičné pozvánky na letné koncerty do jazzového Liptovského Mikuláša (MJF), do bluesrockových Podunajských Biskupíc na nádvorie tamojšieho Múzea obchodu, a do rôznych miest v centre Bratislavy, kde sa odohrajú hľadačské a objaviteľské Konvergencie, festival World Music i populárna a popularizačná Viva Musica! Novinkou je zvolenský Festival na Zámku. Zaujímavé poslucháčske tipy v rubrike „Čo počúva…“ ponúkol čitateľom Jonatan Pastirčák aka Pjoni, ktorého okrem jeho elektronickej produkcie čoraz častejšie registrujeme aj ako spolutvorcu nahrávok iných, nemenej zaujímavých umelcov (Ľubo Burger, Katarzia). O tom, že „raperi majú vplyv na mladú generáciu a mali by prijať za to zodpovednosť“ sa so šéfredaktorom portálu Music-Press, Danom Hevierom mladším porozprával raper Tono S. Koncertne stále aktívni sú aj jednotliví členovia Pink Floyd. Fanúšikom tejto skupiny momentálne robia naživo radosť hlavne Roger Waters Nick Mason. Usmievavá Zuzana Smatanová na titulke má dôvod na radosť aj v strede časopisu, kde rozpráva o svojom novom DVOJalbume Echo. Temná, industriálno elektronická kapela Ľahká múza funguje na našej i zahraničnej scéne už vyše tridsať rokov. Nový Populár ponúka trojstránkový rozhovor s jej speváčkou, démonickou Gudrun. Vyspovedal ju bývalý kolega a priateľ Ľuboš Dzúrik z CHVM. Spomenieme si aj na famózneho majstra basgitary a deviatich ďalších remesiel Fedora Freša, ktorý nás nedávno opustil, no jeho život bol naplnený hudbou a entuziazmom až do posledných chvíľ. Nechýba ani obvyklá porcia noviniek a testov zo sveta hudobných nástrojov, z ktorej možno vyzdvihnúť dva hĺbkové testy syntezátorov Korg Prologue Arturia Minibrute. Ich autorom je odborník na slovo vzatý – Ivan Hirländer.

Časopisom listoval a jeho obsah komentoval Jaro Slávik, ktorý je síce známy ako televízna tvár v súvislosti s objavovaním talentov zo sveta popu, no rozumom i srdcom sa orientuje aj nekomerčných žánroch. Okrem iného povedal aj to, že on si Populár kupuje. Buď ako Jaro, kupuj aj Ty a potešíš sa! 

Video Nový Populár 2/2018 uvádza Jaro Slávik

Ďalšie info a odkazy:
Listovanie novým číslom: www.popular.sk/listovanie/2375
Facebook Nového Populáru: www.facebook.com/nupopu

Zdroj: TS