City Sounds začína nový koncertný rok veľkolepo.

Dvojica hudobných géniov spevák Kurt Elling a funkový basgitarista Victor Wooten naživo v Bratislave.

Už rok úspešnej existencie má za sebou exkluzívny koncertný cyklus City Sounds, v rámci ktorého na Slovensku vystúpili hviezdy ako John Scofield, Brian Blade, Al di Meola s Gonzalom Rubalcabom, či jazzová bohyňa Dianne Reeves. Sériu nezabudnuteľných hudobných vystúpení doplní v prvej polovici nového roka ďalšia dvojica fantastických jazzových hudobníkov: spevák Kurt Elling a multiinštrumentalista Victor Wooten.

Kurt Elling je najrešpektovanejším súčasným spevákom vocalese (štýl jazzového spevu, pri ktorom sú slová napísané na pôvodne inštrumentálnu melódiu) a preslávil sa najmä vďaka svojmu unikátnemu hlasovému prejavu spolu s dokonalou kontrolou nad tónom a dychom.

4_KE_AnnaWebber-small

Elling sa narodil v Chicagu v roku 1967 v rodine kostolného kapelníka, takže k hudbe sa dostal najmä v podobe gospelu a zborového spevu.

Jeho profesionálne hudobné začiatky sú späté najmä so scatom a hlasovou improvizáciou do jazzových podkladov. K písaniu vlastných textov sa dostal cez frustráciu z toho, že nemôže byť súčasťou nádherných inštrumentálnych sól a riešenie sa ponúklo takmer samé: stačí vymyslieť slová, ktoré budú kopírovať melodickú linku. Vďaka svojmu vzdelaniu a vysokej inteligencii bol Elling schopný od počiatku tvoriť skutočne neobyčajné texty, s nesmiernom hĺbkou a poéziou.

Počas svojej kariéry pozbieral všetky možné hudobné ocenenia od kritikov i laikov. Každý z desiatich Ellingových albumov bol nominovaný minimálne na jednu Grammy, čo je  v celej histórii týchto hudobných cien bezprecedentným zjavom. Inteligentné texty s mnohými literárnymi odkazmi, spievané nezameniteľným sýtym, elektrizujúcim hlasom a melancholickým prejavom si podmanili mnohých fanúšikov aj mimo ortodoxnej jazzovej obce.

Kurt Elling vystúpi vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu 8. marca 2014.

Victor Lemonte Wooten je americký jazzfunkový skladateľ, producent, aranžér a multiinštrumentalista, ktorý bol za svoju tvorbu päťkrát odmenený cenou Grammy. Ako člen kapely Béla Fleck & The Flecktones získal ako basgitarista viac ocenení, ako ktorýkoľvek iný basák na svete. Ako jediný sa tiež viac ako raz stal Basgitaristom roka podľa časopisu Bass Player – tento titul mu bol udelený dokonca trikrát.

vw_pub1_photo by steve parker_small

Ako dvojročného Victora brat zaúčal do techniky hry na basu, a keď mal šesť, spolu s bratmi hral ako predskokan na koncertnej šnúre Curtisa Mayfielda. Neskôr svoje zručnosti zlepšoval pod dohľadom Stanleyho Clarka, Larryho Grahama i Bootsyho Collinsa.

So Steveom Bailym založil „Bass Extremes“ a vydali skvelú inštruktážnu knihu a CDčka pre basgitaristov. Prvý Victorov sólový album A Show of Hands bol vyhlásený za jednu z najvýznamnejších basových nahrávok vôbec.

Victor Wooten pokračuje v produkovaní skvelých albumov – či už v spoluprácach so špičkovými hudobníkmi alebo sólovo, a intenzívne sa venuje svojej veľkej vášni: šíreniu posolstva hry na basgitaru prostedníctvom kurzov a seminárov.

V Bratislave vystúpi Victor Wooten so svojou kapelou 22. apríla v Ateléri Babylon.

FB eventy:
https://www.facebook.com/events/1450236158537776/
https://www.facebook.com/events/474693139319152/

Ďalšie informácie: https://www.facebook.com/csbratislava

www.kurtelling.com
www.victorwooten.com

Zdroj: Matej Salek