Cinematik vzdáva úctu!

Okrúhle výročia sú vhodnou príležitosťou uctiť si významnú osobnosť alebo film. Medzinárodný filmový festival Cinematik to robí v sekcii Cinematik Homage, v ktorej sa tento rok nachádzajú tri filmy. 7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

Len niekoľko dní pred festivalom sa 5. septembra Werner Herzog dožíva 70 rokov. Herzog patril spolu s Wimom Wendersom, či Rainerom Wernerom Fassbinderom ku generácii tvorcov tzv. nového nemeckého filmu, ktorá nastúpila na prelome 60. a 70. rokov. Typické je pre neho spájanie dokumentu a fikcie, osobná zaujatosť, fascinácia obrazom či tematizovanie šialenstva. Herzog ostáva na Slovensku nedoceneným autorom aj napriek jeho bohatej filmografii a nesmiernom vplyve na svetovú kinematografiu. Jeho filmy je u nás možné vidieť iba sporadicky.

Aj preto sa mu Cinematik rozhodol vzdať úctu a premietnuť jeden z jeho najnovších dokumentov Jaskyňa zabudnutých snov 3D. Herzog sa v ňom spúšťa do Chauvetovej jaskyne, kde boli objavené unikátne nástenné maľby dvakrát staršie ako akékoľvek predchádzajúce objavy, a sprostredkúva nám ich vďaka 3D technológii.

Okrúhleho jubilea sa dožila aj slovenská herečka a čestná riaditeľka festivalu Cinematik Božidara Turzonovová. Počas svojej 50-ročnej kariéry stvárnila množstvo postáv v divadelných hrách, filmoch, alebo seriáloch. Je stálou členkou Slovenského národného divadla a profesorkou na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Na festivale Cinematik sa bude premietať jej najvýznamnejší film Božská Ema režiséra Jiřího Krejčíka. Božidara Turzonovová v ňom stvárňuje opernú speváčku Emu Destinovú, ktorá zažíva ôsmu úspešnú sezónu na amerických javiskách. Ona sa však túži vrátiť do rodných Čiech a to aj napriek tomu, že v Európe zúri prvá svetová vojna.

Tento rok je taktiež 50. výročie premiéry filmu Slnko v sieti Štefana Uhra, prelomového filmu 60. rokov v Československu. Slovenský filmový ústav pri tejto príležitosti film zdigitalizoval vo vysokom rozlíšení. Slovenská premiéra digitalizovanej kópie sa uskutoční práve na Cinematiku a bude súčasťou slávnostného odovzdávania cien festivalu.

Slnko v sieti obsahuje mnohé z toho, čo o niekoľko rokov neskôr preslávilo Miloša Formana. Tvorcovia po prvýkrát naplno obrátili pozornosť na skutočných mladých ľudí, na spôsob ich života a problémy ich dospievania. Film je príbehom o láske vo veku nesmelosti a zmätku v pocitoch, ktoré sa hrdinovia snažia zakryť hraným cynizmom a pózou.

Zdroj: Cinematik