Cinematik upriamuje pozornosť tam, kde chýba!

Medzi hlavné úlohy filmových festivalov patrí upriamovať pozornosť na to, čo by inak mohlo ostať prehliadnuté a dávať príležitosť mladým talentom. A presne o to ide v dvoch nesúťažných sekciách na  Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik: Kinema Choice a Študentské Oscary. 7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

Kinema Choice ponúkne päť nekonvenčných a zároveň rôznorodých filmov, ktoré sa za ostatný rok síce ocitli v slovenskej distribúcii, no nevšimlo si ich toľko divákov, koľko by si podľa kvalít zaslúžili. Preto ich Cinematik v spolupráci s portálom kinema.sk uvádzajú znovu ako dôkaz toho, že ani v slovenskej distribúcii nie je iba jeden prúd filmov.

Drive je najnovší film Nicolasa Windinga Refna, ktorému Cinematik venoval pred dvoma rokmi retrospektívnu sekciu Rešpekt. Ide o príbeh bezmenného vodiča, cez deň kaskadéra a v noci šoféra pracujúceho pre zlodejov, ktorý sa vzoprie miestnej mafii. Film zaujme najmä vizuálnym štýlom, vďaka čomu si Refn odniesol z Cannes cenu pre najlepšieho režiséra.

Americký nezávislý režisér Wes Anderson u nás ešte stále nie je celkom docenený. Jeho Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom) je komédiou z pobrežia Nového Anglicka 60. rokov. Dvanásťroční Sam a Suzy sa na prvý pohľad do seba zaľúbia a rozhodnú sa utiecť do divočiny, čo obráti život pokojného mestečka naruby. Rodičia, šerif, ale i miestni skauti sa vydávajú na veľké pátranie…

Najoptimistickejším filmom na minuloročnom festivale v Cannes bola svojská komédia Le Havre Akiho Kaurismäkiho. Hovorí o spokojnom živote čističa topánok Marcela, ktorému osud do cesty pripletie 13-ročného afrického chlapca na úteku. Marcel sa chce zachovať ako správny muž a rozhodne sa chlapca ochrániť pred políciou a deportáciou.

Debutantov zastupuje slovinsky režisér študujúci na FAMU Olmo Omerzu. Príliš mladá noc (Příliš mladá noc) je drámou o prvých stretnutiach s láskou a sexualitou. Hlavnými hrdinami sú dvaja chlapci, ktorí sa po silvestrovskej noci náhodou ocitajú na zvláštnej oslave v byte mladej ženy a v spoločnosti dvoch dospelých mužov. Ostávajú v byte, čas pre nich akoby prestal existovať a spoznávajú, aké prázdne môžu byť v súčasnosti partnerské vzťahy.

Posledným filmom vo výbere je víťaz minuloročného Berlinale a víťaz Oscara Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Výborne napísaná dráma je univerzálnym príbehom o rozvode manželov a problémoch, ktoré môže priniesť ich rozhodnutie. V prvom rade strácajú dcéru, ktorá je iba nemým svedkom udalostí, no postupne sa dostávajú aj do konfliktov s okolím, čo vedie až k problémom so zákonom.

Najlepšie filmy mladých amerických tvorcov sa predstavia v sekcii Študentské Oscary. Tie sa popri „veľkých“ Oscaroch udeľujú už 39 rokov. Diváci tak budú mať možnosť zoznámiť sa s dielami najvýraznejších talentov, ktoré čoskoro vstúpia do „veľkého“ sveta filmu. Dôkazom, že sa to deje, sú viacerí v minulosti ocenení režiséri, medzi nimi významný nezávislý autor Spike Lee, režisér filmov Forrest Gump, či Stroskotanec Robert Zemeckis, tvorca South Parku Trey Parker, či český režisér Jan Svěrák..

Zdroj: Cinematik