Cinematik upozorní na nové a kvalitné filmy.

10. september sa nezadržateľne blíži a s ním aj program Cinematiku naberajúci čoraz výraznejšie kontúry. Mnohí návštevníci už majú vytipované snímky, ktoré si nenechajú ujsť, avšak určite ich doplnia ďalšími filmami z nesúťažných sekcií.

Cinematik aj tento rok uvedie atraktívny výber filmov zostavený redakciou najčítanejšieho filmového portálu Kinema.sk. V rámci sekcie Kinema Choice si návštevníci festivalu môžu zopakovať pozitívne zážitky z kina, dohnať prípadné resty alebo sa vybrať na projekcie, ktoré do našich klubových kín ešte nedorazili. Na výber bude napríklad očakávaný film veľkého provokatéra Gaspara Noého Láska, ale aj posledná snímka “zázračného dieťaťa” Xaviera Dolana Mami! Dolan zabalil dramatický príbeh o vzťahu matky a jej problémového syna do svojho typického manieristického štýlu, pričom sa pohral aj so samotným formátom obrazu.

Redakcia však vybrala aj filmy, ktoré sa do distribúcie nedostali a diváci tak uvidia autorskú komédiu Realita od francúzskeho režiséra Quentina Dupieuxa o hľadaní najdokonalejšie výkriku v dejinách filmu. Fanúšikovia amerického režiséra Paula Thomasa Andersona a jeho komplexného filmového rozprávania nebudú ukrátení o možnosť vidieť jeho najnovší film Skrytá vada na veľkom plátne, pretože práve sekcia Kinema Choice uvedie tento oceňovaný retro-noir.

Piešťanský festival si dáva za cieľ prinášať k nám aj menej dostupné filmy z rôznych kútov sveta. Slovenskej premiéry sa tak dočká snímka Deti z ulice Marxa a Engelsa od režiséra Nikola Vukčevića z Čiernej hory. Film zasadený do každodennej balkánskej reality je príbehom o mladosti dvoch bratov a jednej dôležitej noci v ich životoch. Ďalšia filmársky exotická krajina je pre nás Mauretánia a práve odtiaľ pochádza režisér snímky Timbuktu uvedenej na festivale v Cannes, kde získala Cenu Ekumenickej poroty. Zvláštneho uvedenia sa dočká aj film Ani nebo, ani zem od Clémenta Cogitoreho. Snímka uvedená na festivale v Cannes v súťaži Týždeň kritiky ponúkne záhadný príbeh o miznúcich vojakoch v izolovanom údolí Afganistanu. Fanúšikovia Mad Maxa mali naposledy možnosť vychutnať si celú trilógiu počas polnočnej projekcie a tento rok si na Cinematiku môžu pozrieť aj najnovší diel tohto epického postapokalyptického dobrodružstva.

skryta_vada_Inherent_Vice

Sekcia PNky Cinema už tradične prinesie program presne šitý na mieru príjemne strávených večerov v amfiteátri piešťanského parku. Či už si ako návštevník alebo náhodný okoloidúci vyberiete argentínske Divoké historky, americkú nezávislú komédiu 50/50 alebo najnovší film Woodyho Allena Kúzlo mesačného svitu, krok vedľa neurobíte. Večerné projekcie pod holým nebom sa v Piešťanoch stávajú v septembri už tradíciou.

Kvalitnú zábavu zabezpečí aj nová sekcia Kino Kúpele, kde bude uvedená divácky najúspešnejšia francúzska komédia minulého roka Čo sme komu urobili? Divákov môže takisto zaujať aj životopisná dráma Jamesa Marsha Teória všetkého o známom fyzikovi Stephenovi Hawkingovi a skvelý Geoffrey Rush v Najvyššej ponuke s excelentnou hudbou Ennia Morriconeho.

Ani tento rok Cinematik nezabúda na svojich najmenších divákov. S rodičmi sa môžu vybrať na neobyčajne sviežu rodinnú komédiu Fiddlesticks o vzbure detí proti priemernosti mestečka Bollersville. Zablúdiť však môžu aj do sekcie Cinematik Jr. kde bude uvedený oscarový animák Veľká šestka a aj obľúbená britská ovečka Shaun v rovnomennej celovečernej snímke. Malých aj veľkých určite potešia klasické americké rozprávky Looney Tunes a Tom a Jerry zo štyridsiatych a päťdesiatych rokov, ktoré budú uvedené v samostanej sekcii Klasiky americkej animovanej komédie. Vidieť Bugsa Bunnyho a Káčera Daffyho na veľkom plátne bude pre každého určite zážitok.

Filmy v sekcii Kinema Choice:
Láska (r. Gaspar Noé)
Mami! (r. Xavier Dolan)
Realita (r. Quentin Dupieux)
Skrytá vada (r. Paul Thomas Anderson)
Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako)

Filmy v sekcii Zvláštne uvedenie
Ani nebo, ani zem (r. Clément Cogitore)
Deti z ulice Marxa a Engelsa (r. Nikola Vukčević)
Fiddlesticks (r. Veit Helmer)
Hviezda (r. Anna Melikyan)
Mad Max: Zbesilá cesta (r. George Miller)

Filmy v sekcii Cinematik Jr.
Ovečka Shaun (r. Mark Burton, Richard Starzack)
Veľká šestka (r. Don Hall, Chris Williams)

Filmy v sekcii PNky Cinema:
50/50 (r. Jonathan Levine)
Divoké historky (r. Damián Szifron)
Kúzlo mesačného svitu (r. Woody Allen)
Láska na prvý boj (r. Thomas Cailley)
LEGO príbeh (r. Phil Lord, Christopher Miller)
My sme najlepší (r. Lukas Moodysson)

Filmy v sekcii Kino Kúpele
Čo sme komu urobili? (r. Philippe de Chauveron)
Najvyššia ponuka (r. Giuseppe Tornatore)
Teória všetkého (r. James Marhs)

Filmy v sekcii Klasiky americkej animovanej komédie
Looney Tunes: Kolekcia Road Runner a Will E. Coyote (r. Rudy Larriva, Robert McKimson, Spike Brandt, Chuck Jones, Bret Haaland, Matthew O’Callaghan)
Looney Tunes: Kolekcia Bugs Bunny (r. Tex Avery, Chuck Jones, Abe Levitow, Robert McKimson, Arthur Davis, Friz Freleng)
Looney Tunes: Káčer Daffy (r. Tex Avery, Bob Clampett, Frank Tashlin, Chuck Jones, Friz Freleng)
Kolekcia Tom & Jerry 1 (r. William Hanna, Joseph Barbera)
Kolekcia Tom & Jerry 3 (r. William Hanna, Joseph Barbera)

Cinematik sa uskutoční tradične v Piešťanoch 10. až 15. septembra. Akreditácie na festival Cinematik je možné zakúpiť si už dnes na stránke www.cinematik.

Zdroj: Cinematik