Cinematik ponúka veľa možností a premiéry nových slovenských filmov!

Medzinárodný filmový festival Cinematik má snahu osloviť rôzne typy divákov a priniesť im čo najpestrejší program. Preto prináša aj sekcie zamerané na špecifického diváka, či rôzne sprievodné podujatia. 6. ročník MFF Cinematik sa uskutoční 9. – 15. septembra v Piešťanoch.

Sekcia Čo dom dal predstaví slovenské filmy vyrobené za posledný rok, no taktiež prinesie dve premiéry: Čerešňový chlapec Stanislava Párnického, je príbehom herca (Milan Kňažko), ktorý po infarkte a amnézii znovu spoznáva svoju minulosť, a dlho odkladaná Màtvola musí zomrieť scenáristu a režiséra Jozefa Paštéku, tragikomický príbeh o peripetiách partnerských vzťahov so spoločensko-kritickými presahmi. V hlavných úlohách sa predstavia Miroslav Noga, Veronika Žilková, či Peter Marcin.

Premietať sa bude taktiež Cigán Martina Šulíka, ocenený štyrmi cenami na MFF Karlové Vary a dva dokumenty: portrét známej herečky a čestnej riaditeľky MFF Cinematik Neobyčajný život Božidary Turzonovovej od režisérky Yvonne Vavrovej a Teraz ťa máme radi Petra Hodála a Zuzany Líškovej o minuloročných predvolebných mítingoch.

Uvedú sa aj štyri časti z cyklu autorských dokumentov Slovenské kino na rôzne témy týkajúce sa slovenskej kinematografie. Samostatné bloky študentských filmov majú Vysoká škola múzických umení v Bratislave a Akadémia umení v Banskej Bystrici. Jej Katedra Intermédií a digitálnych médií vytvorila taktiež videoarty, ktoré sa budú na festivale premietať každý deň.

V rámci sekcie Cinematik Jr. budú môcť deti tento rok vidieť animovaný film Spláchnutý Davida Bowersa a Sama Fella o myšiakovi z lepšej spoločnosti, ktorý sa zrazu ocitne v kanáli. Film z produkcie DreamWorks (Shrek, Madagaskar) a Aardman Animations (Wallace & Gromit) je však určený pre všetky vekové skupiny.

Čerešňový Chlapec

Niekoľko filmov bude premietaných pod hlavičkou Zvláštne uvedenie. Film Cudzinka režisérky Feo Aladag, víťaz Ceny Európskeho parlamentu LUX 2010, je rodinnou drámou o konflikte medzi tradičnými hodnotami a láskou k dcére. Marieke, Marieke od Sophie Schoukens rozpráva príbeh mladej ženy a jej matky, ktorá robí všetko preto, aby dcéra neodhalila dávne rodinné tajomstvo. Režisérka príde svoj film do Piešťan osobne uviesť.

Diváci budú môcť vidieť aj film Cagey Tigers od režiséra Aramisovu, premietaný na tohtoročnom festivale v Cannes, český experiment Andyho film od Andyho Fehu, nakrútený ako home video, vďaka čomu sa stiera hranica medzi filmom a realitou, či Také obyčajné závislosti Miroslava Máleka a Mateja Oravca o rôznych formách závislostí.

Samostatný blok má projekt Istanbul Express, organizovaný európskou sieťou mladých filmárov Nisi Masa. Minulý rok sa vybralo 50 tvorcov v troch vlakoch do Istanbulu a počas svojej cesty nakrúcali filmy. Návštevníci Cinematiku budú mať možnosť vidieť osem takto vytvorených krátkych filmov.

Podobne, ako minulý rok, aj tentoraz prebehne Secret Cinematik. Počas festivalu sa uskutoční jediná projekcia na špeciálnom mieste, diváci však do poslednej chvíle nebudú vedieť kde, ani kedy. O aký film sa jedná, zistia až v momente, keď sa začne.

Medzi ďalšie sprievodné podujatia patrí seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe, ktorý predstaví možnosti medzinárodnej spolupráce pri financovaní dokumentov. Vzdelávať bude taktiež Peter Konečný na svojej prednáške Filmové peklo: Odvrátená strana sci-fi o b-čkových filmoch tohto mimoriadne obľúbeného žánru.

Vo festivalovom stane sa bude každý večer premietať výber najúspešnejších filmov z predchádzajúcich ročníkov festivalu študentských filmov Áčko, ktorý každoročne organizuje Vysoká škola múzických umení. V Dome umenia bude inštalovaná výstava fotografií študentov Inštitútu kreatívnej fotografie Sliezskej univerzity v Opave na tému Vidiecka pohostinnosť. Autori sa vybrali na vidiek a objavovali, čo ponúka: staré domy, ale i miestne slávnosti a každodenný život. Chýbať nebudú ani večerné koncerty.

Zdroj: Cinematik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET