Cinematik Piešťany 2015: Vyberáme filmy ktoré môžu zaujať!

Na úvod jubilejného 10.ročníka filmového festivalu prinášame prehľad filmov rôznych žánrov, kde by si asi každý mal prísť na svoje:

SOĽ ZEME, The Salt of the Earth, r. Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, FR/IT/BR, 2014, 109 min.

Posledných štyridsať rokov fotograf Sebastião Salgado cestuje naprieč kontinentmi po stopách stále sa meniaceho ľudstva. Bol svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie: medzinárodné konflikty, hlad, hromadný exodus… Život a prácu Sebastiãa Salgada nám približuje jeho syn Juliano, ktorý ho sprevádzal na posledných cestách, a Wim Wenders, okrem iného tiež fotograf.

SaltOfTheEarth

LETO S MONIKOU, Sommaren med Monika, r. Ingmar Bergman, SE, 1953, 96 min.,

Ak by som mal vybrať najlepší Bergmanov film, rozmýšľal by som nad Lesnými jahodami, Personou alebo Sarabandou, no pravdepodobne nie nad Letom s Monikou. Leto s Monikou nie je dokonalý film, no pre mňa jeho najpôvabnejší. Ide o zmes úprimnej lásky a drámy, ktorú som vo filme videl len málokedy. Rozhodne je môj najobľúbenejší a čím viac nad ním rozmýšľam, tým viac ho mám rád.

Sommaren med Monika

DIVOKÉ HISTORKY, Relatos salvajes, r. Damián Szifron, AR/ES, 2014, 122 min.,

Každému raz rupnú nervy… alebo šesť divokých historiek, ktoré spája téma pomsty a drobných i väčších nespravodlivostí či krívd. Človek sa im nedokáže brániť, ak nechce prekročiť hranice zákona či dobrých mravov. Ale čo je veľa, to je veľa. Hrdinovia filmu sa v rôznych situáciách dostávajú do bodu, kedy im dochádza trpezlivosť. Rozhodnú sa vziať osud do vlastných rúk a s ľudskou malosťou, byrokraciou a vypočítavosťou si to vybavia s intenzitou rozzúreného zvieraťa.

Hodnotenie filmu: 80%

Relatos salvajes

MAD MAX: ZBESILÁ CESTA,  Mad Max: Fury Road, r. George Miller, AU/US, 2015, 120 min.,

Volám sa Max. Mojim svetom je oheň. A krv. Býval som policajtom. Bojovníkom ciest hľadajúcim spravodlivosť. Keď svet zanikol, každého z nás to svojim spôsobom zlomilo. Bolo ťažké rozpoznať, kto je väčší šialenec… ja… alebo všetci ostatní. Ja som ten, kto uteká pred živými i mŕtvymi. Lovený mrchožrútmi, prenasledovaný tými, ktorých som nedokázal ochrániť. A tak prežívam v tejto pustatine, zredukovaný na jediný základný inštinkt: prežiť.

Hodnotenie filmu: 100%

Mad Max (1)

KÝM SPÍŠ, Mientras duermes, r. Jaume Balagueró, ES, 2011, 100 min.,

Cesar pracuje ako vrátnik činžiaka v Barcelone. Stráca sa v každodennej rutine bez povšimnutia obyvateľov obytného domu, no cíti, že sa z tejto samoty potrebuje vymaniť. Nepozorovane sleduje životy ľudí, žijúcich v činžiaku, najmä život jednej obyvateľky. Clara je slobodná mladá žena s pozitívnym prístupom k životu a s večným úsmevom na tvári. Práve to Cesara začne znepokojovať a neuspokojí sa dovtedy, kým jej ten úsmev z tváre nezmaže a neurobí jej zo života peklo.

Hodnotenie filmu: 80%

Mientras duermes

HLUPÁK, Durak, r. Jurij Bykov, RU, 2014, 116 min.,

Dima pracuje ako pomocný inštalatér, je čestný a plný ideálov a všetok svoj voľný čas venuje štúdiu, aby si mohol splniť svoj sen stať sa inžinierom. Raz večer ide preskúmať trhlinu na zdanlivo opustenej budove. Dima zisťuje, že tu žije mestská chudoba, ba čo viac, týchto 800 nájomníkov treba ihneď evakuovať. Na to však treba súhlas magistrátu. Vyberie sa za starostom, no uvedomí si, že veci nie sú také čisté, ako by mali byť.

Durak

ČIERNY CHLIEB, Pa negre, r. Agustí Villaronga, ES/FR, 2010, 108 min.,

Vojnou spustošený katalánsky vidiek. 11-ročný Andreu je svedkom posledných sekúnd života malého chlapca a jeho otca. Chlapcovo posledné slovo je „Pitorliua“ – meno tajomného ducha, žijúceho v jaskyni v lese. Miestna polícia obhliada telá ležiace v lese pod útesom. Najprv celú vec označí ako nehodu, ale rýchlo zistí, že ide o vraždu. Jediným podozrivým je Andreuov otec Farriol. Andreuov svet sa začína rúcať.

Pa negre

OVEČKA SHAUN, Shaun the Sheep Movie, r. Mark Burton, Richard Starzack, GB/FR, 2015, 90 min.

Život na farme je nekonečná nuda. Každý deň plynie v rovnakom rytme, Shaun musí poslúchať a robiť, čo jej farmár prikáže. Mať tak jeden jediný deň voľna! To chce poriadny plán, takže Shaun vymyslí spôsob, ako mať zase jeden deň na oddych. Ale aj plánovať treba vedieť a každý plán sa môže zvrtnúť! Farmár sa ocitá vo veľkomeste a ovečky sa ho vydávajú hľadať a doviezť domov. Na tejto záchrannej výprave ich čaká množstvo dobrodružstiev…

Hodnotenie filmu: 80%

Shaun the Sheep Movie

VEĽKÁ ŠESTKA, Big Hero 6, r. Don Hall, Chris Williams, US, 2014, 97 min.,

Chlapec Hiro je geniálny konštruktér robotov. Baymax je robot, ktorého jediným účelom je starať sa o zdravie ľudí. Nečakaným katastrofálnym sledom udalostí sa obidvaja ocitnú uprostred nebezpečnej hry odohrávajúcej sa v uliciach San Fransokya. Hiro spolu s upraveným Baymaxom a bandou rôznorodých priateľov vytvoria neobvyklú skupinu superhrdinov…

Hodnotenie filmu: 80%

Big Hero 6

TEÓRIA VŠETKÉHO, The Theory of Everything, r. James Marsh, UK, 2014, 123 min.,

Teória všetkého ponúka neuveriteľný životný príbeh Stephena Hawkinga, ktorý na svojom veľmi chorom tele nosí jednu z najbystrejších hláv, akú kedy ľudstvo poznalo. Hoci by vám bez námahy vysvetlil nezrozumiteľné zákonitosti fungovania vesmíru, nedokáže pochopiť, ako je možné, že jeho život zachránila taká neobyčajná vec, akou je láska. Vďaka citlivej réžii držiteľa Oscara Jamesa Marsha a fantasticky presným výkonom Eddieho Redmaynea a Felicity Jonesovej sa budete môcť presvedčiť o tom, že zázraky sa dejú aj vedcom, ktorí na ne neveria.

Hodnotenie filmu: 85%

The Theory of Everything

ČO SME KOMU UROBILI?, Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?, r. Philippe de Chauveron, FR, 2014, 97 min.,

Na živote je kráse to, že sa v ňom nedá nič dopredu naplánovať. Napríklad Verneuilovci si boli istí tým, že sa ich štyri nádherné a inteligentné dcéry vydajú za výnimočných mužov. A výsledok? Tým je kúzelná francúzska komédia Čo sme komu urobili?, ktorou tvorcovia zo zeme galského kohúta dokázali vyvolať rovnako nadšené reakcie, ako nasledovali po fenomenálnych Nedotknuteľných v roku 2011.

Hodnotenie filmu: 75%

Qu'est ce qu'on a fait au bon dieu

[REC], [Rec], r. Jaume Balagueró, Paco Plaza, ES, 2007, 80 min.,

Tím reportérov z miestnej televízie nakrúca požiarnikov počas nočnej zmeny. Všetky zábery sú snímané naživo a ich úlohou je spraviť program o živote profesionálov, ktorí pracujú, zatiaľ čo my spíme. Na prvom nočnom zásahu musia zachraňujú starú pani uväznenú v byte. Lenže rutinná záchranná akcia čoskoro naberá hrozivé obrátky. Po dome sa neovládateľne šíri čosi diabolské.

Hodnotenie filmu: 70%

[Rec]

celý program festivalu

zdroj: https://www.cinematik.sk
spracoval: Matúš Gajdošech
maximusfilm