Cinematik bude o kvalitných slovenských dokumentoch aj vzťahu medzi zvieratami a ľuďmi.

Medzinárodný filmový festival Cinematik okrem domácich aj svetových noviniek, profilových sekcií a súťaží prináša tiež silné tematické prehliadky. Jednou z nich bude v rámci 15. ročníka festivalu aj programová sekcia O zvieratách a ľuďoch, ktorá predstaví výnimočný výber filmov o všetkom, čo zvieratá s ľuďmi spája aj rozdeľuje.

„Žijeme v období antropocénu, výrazne premieňame planétu, považujeme sa za pánov tvorstva. Sme však iba jeden z miliónov druhov žijúcich na Zemi, z ktorých veľkú väčšinu si v lepšom prípade nevšímame, v horšom zabíjame,” uvádza dramaturg festivalu Tomáš Hudák k sekcii O zvieratách a ľuďoch, ktorá upriami pozornosť práve na neviditeľné životy zvierat a na dynamiku vzťahu medzi ľuďmi a prírodou.

V hlavných úlohách uvidíte konkrétne zvieratá a ich prežívanie, to ako sa vyrovnávajú s ľudskou prítomnosťou. Či už žijú blízko ľudí alebo úplne samostatne, ľudské konanie ich ovplyvňuje. Sekcia O zvieratách a ľuďoch ponúka príležitosť pozrieť sa na svet ich očami, často za pomoci celkom nekonvenčných filmových postupov.

Platí to aj pre snímku Cintorín (Cemetery, 2019) Carlosa Casasa. Španielsky filmár zachytáva poslednú cestu Nga, najstaršieho slona na svete, ktorý sa spolu so svojím ľudským sprievodcom vydáva na sloní cintorín, aby tam skonal. Ich mýtická cesta džungľou sa stáva meditáciou nad smrťou, znovuzrodením a nesmrteľnosťou, ich cieľ je možno iba legendou. 

Jej meno bolo Európa (Her Name Was Europa, 2020) je experimentálny dokument filmárskej dvojice Anja Dornieden a Juan David González Monroy. Jej hrdinom je pratur – prvý živočíšny druh, ktorého vyhynutie v 17. storočí bolo oficiálne zdokumentované. Aj o tri storočia neskôr však pratur žije v ľudskej predstavivosti a magickej symbolike. Objavuje sa dokonca aj snaha o jeho vzkriesenie.

V portugalskom časozbernom dokumente Náš domov so psami (Our Home With the Dogs, 2019) skupina spolužiakov z filmovej školy niekoľko rokov zaznamenáva život v spoločnom byte s dvoma psami. Zdanlivo bezvýznamné udalosti všedných dní nakrútené na obyčajné smartfóny často pozorujeme práve očami štvornohých spolubývajúcich.

Vzťah človeka a zvierat skúma aj filmová esej Stať sa zvieraťom (Becoming Animal, 2018) Emmy Davie a Petra Mettlera. Snímka inšpirovaná rovnomennou knihou filozofa Davida Abrama, ktorý vo filme taktiež vystupuje, pojednáva o mieste človeka v prírode a medzi živočíšnymi druhmi. Jemný i pohlcujúci film mapuje miesto stretu divočiny s urbánnosťou, aby spochybnil nadradenosť človeka a ukázal vzájomnú závislosť medzi jednotlivými druhmi.

Los reyes (2018) je čilsko-nemecký dokument, ktorý sa odohráva v rovnomennom skateparku, najstaršom svojho druhu v Santiago de Chile. Svoj čas tu netrávia len skupiny tínedžerov, ale tiež dva túlavé psy Football a Chola. Film observačným spôsobom sleduje ich koexistenciu na mieste, ktoré je pre jedných i druhých útočiskom pred neľahkým životom.

Sekciu O zvieratách a ľuďoch doplní aj pásmo tematických krátkych filmov V zajatí a na slobode. Jeho súčasťou budú aj dokument Psy (Mutts) o živote túlavých psov v marockom útulku a utečeneckej kríze, film Stereotypia (Stereotypy) o zvieratách, ktoré si musia navyknúť na život v ZOO, alebo filmová dekonštrukcia mýtu o hollywoodskom kocúrovi Orangeyovi Najťažšie pracujúca mačka v šoubiznise (The Hardest Working Cat in Showbiz).

Cinematik.doc je súťaž nových slovenských dokumentárnych filmov, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou každého ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Nič na tom nebude meniť ani ten pätnásty. O víťazstvo sa bude uchádzať pestrá zostava snímok, ktoré na festival prinesú ostrieľaní dokumentaristi aj nadaní začínajúci tvorcovia.

Jedným zo súťažných filmov bude aj Raj na zemi (2019) Jara Vojteka. Režisér v ňom sprevádza známeho novinára a fotografa Andreja Bána, ktorý prináša reportáže z krízových oblastí celého sveta. Film prelína jeho osobné postrehy a úvahy s obrazmi zničených miest či utečeneckých táborov a skladá z nich pôsobivú mozaiku.

Svoj najnovší film Everest – Najťažšia cesta (2020) na festival prinesie aj Pavol Barabáš. Na plátne oživuje tragický príbeh najambicióznejšieho himalájskeho počinu štvorice slovenských horolezcov, ktorí v roku 1988 ako druhí a dosiaľ aj poslední zdolali najvyššiu horu sveta takzvanou Hard Way. Pri zostupe však všetci bez stopy zmizli.

V súťaži Cinematic.doc môžete vidieť aj experimentálny, audiovizuálne mimoriadne silný film Viery Čákanyovej FREM (2019). Diváka prenesie do uhrančivej ľadovej divočiny za polárnym kruhom, kde človek prestáva byť ústrednou postavou diania – a práve to bolo aj hlavným zámerom jeho autorky.  

Zlatá zem (2020) sa odohráva oveľa bližšie – Dominik Jursa nás v nej zavedie na východ Slovenska, kde skupina obyvateľov bojuje proti ropnej spoločnosti, ktorá chce na ich území začať s ťažbou.

V snímke Uctievači diabla (2019) sa zase Tomáš Davidov a Matej Šulc vydávajú po stopách genocídy jezídov do Iraku a Sýrie, aby priniesli autentické výpovede tých, ktorých sa priamo dotkla.

Témou ďalšieho dokumentárneho filmu zo sekcie Cinematik.doc s názvom Život za divadlo (2020) je konfrontácia profesionálneho divadla na Slovensku a doby, v ktorej vznikalo. Autorka Anna Grusková prináša nový uhol pohľadu na divadelné umenie, ktoré býva zväčša prezentované bez širších spoločenských súvislostí.

Pätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa uskutoční v Piešťanoch od 10. do 15. septembra 2020. Akreditácie sú na webstránke www.cinematik.sk až do 31. augusta k dispozícii za zvýhodnenú predpredajovú cenu.

Zdroj: Cinematik