Cinematik 2014: Druhý deň!

V poradí druhý festivalový deň nám pripravil o niečo pestrejšie sychravejšie počasie, neutíchajúci dážď ale aj tak neodradil davy fanúšikov a už od poobedia boli kinosály veľmi slušne zaplnené.

HER

Medzi prvými predstaveniami upútala komorná romantická sci-fi dráma Ona (Her, 2013) svojrázneho režiséra Spike Jonze. Kde herec Joaquin Phoenix excelentne strhne svojím výkonom v love story s operačným systémom OS-Samantha (Scarlett Johansson), toto nevšedné dielo je originálne a pôsobivé.

mammuth-poster

Deň plný nevšedných filmov ale ani zďaleka neskončil a mali sme možnosť vidieť aj francúzsky film Na Mamuta! (Mammuth, 2010) z klasicky dobrým hercom Gérardom Depardieu. Ten si sebe svojským prístupom opäť podmanil pozornosť diváka a v horko-sladkom dôchodcovskom príbehu opäť predvádza najrôznejšie úlety aj keď miestami to zachádza do peknej bizardnosti, takže niektoré úseky príbehu dali dosť slušne zabrať tak ako brániciam ale aj medziam znesiteľnosti.

Supernova (2014)

O nič ľahší dej nemal ani holandský film Supernova (2014). Príbeh zameraný na pätnásť ročnú Meis žijúcu akosi mimo svet, spoločnosť, kdesi na úpätí ničoho, kde má na blízku len svoju čudesnú rodinku a svoje nekonečné zmyslové fantázie. Vizuálne pútavé ale obsahovo na danej dĺžke ničím zaujímavé.

Napísal: Matúš Gajdošech

maximusfilm