Cinematik 2013 – druhý deň.

Druhý festivalový deň nezaostal za očakávaniami a ponúkol hneď niekoľko zaujímavých filmov. Ako prvý upútal poviedkový cyklus Voda(Water,2012) zložený z niekoľkých krátkometrážnych filmov obsahujúcich v rôznorodej forme udalosť týkajúcej sa vody.

V každej poviedke je z iného uhľa rozobraný izraelsko-palestínsky konflikt. Je priblížené ako rôzne sa chovajú ľudia z týchto národností, ako reagujú na situácie, ako moc majú zakorenené nenávisť voči sebe, ako moc dokáže preniknúť na povrch dobrá ľudská vlastnosť spolupatričnosti. Snímky sú podané skôr z tej ľudskej stránky obyčajných jednotlivcov snažiacich sa o určitý kompromis, práve očakávanejšia drsnosť je tu len taká postranná kulisa. Tento projekt určite priblíži našincovi, že aj v danej konfliktnej krajine sú skutočný ľudia ktorý sa snažia nažívať v miery.

Severozapad

Dánsko opäť potvrdilo že ide v rangu Severskej kinematografie(Švédsko, Nórsko, Fínsko) a veselo sa môže aj k ním radiť, čo výrazne podtrhli drsným snímkom Severozápad(Nordvest,2013). Príbeh ponúkne pôsobivo vyobrazený život zlodejíčka, začínajúceho ako vykrádača domov, neskôr postupujúceho do vyššej zlodejskej ligy, kde sa točia väčšie peniaze aby chvíľku hrejúci sa na výslní postupne padol až na samé dno a bol zomletý medzi dva neúprosné mlyny. Intenzívne vyobrazený thriller zaujme svojím vykresleným postáv, dravosťou a precízne vystavanými neúprosnými konfliktami medzi pouličnými zlodejskými gangami.

A na koniec ani naše Slovensko neostalo moc pozadu a ponúklo pôsobivý dokument, ktorý otrasie súdnosťou našich socializmom podmanivých občanov a ich neotrasiteľnej svätej pravdy. Dokument Kauza Cervanová(2013) nám ponúkne rozsiahlu sondu do daného prípadu, veľa nejasností, veľa krivých obvinení, psychického a fyzického týrania, nakladania s pravdou-neprevdou tak aby sa zakryl závažný zločin za ktorý museli trpieť desiatky nevynních. V rámci našej produkcie ide o ďalší výnimočný snímok, ktorý riadne naloží na skoro dokonalú tvár predošlému systému a ľudom ktorý ťahali vtedy za nitky a ťahajú s nimi dodnes. Človeka po tejto snímke len nepríjemne zamrazí, keď si uvedomí čo sa tu stále deje a ako je nakladané s rádovým občanom.

Zazrak

Okrem spomínaných filmov si zaslúži pozornosť aj nový film Juraja Lehotského Zázrak(2013). Príbeh pätnásť ročnej dievky, ktorá sa dostane do nápravného zariadenia, túžiacej milovať, čo je jej odoprené. Napriek zákazom sa aj tak rozhodne žiť naplno…

Taktiež pre tých najotrlejších bola venovaná sekcia NOC BEZ ZĽUTOVANIA, takže kto má dobrú výdrž mohol si dať filmový horrorový maratón postupne týchto snímok Posledný horor, Lovec démonov, Vyvrheli pekla. Kto vydržal musel tento maratón ukončiť okolo štvrtej hodine rannej.

Foto: Martin Magál – Maggi
Napísal: Matúš Gajdošech