Cinematik 2012: Tretí deň je za nami – reportáž + foto!

V poradí tretí deň festivalu Cinematik ponúkol aj 3D projekciu. A tak v zaplnenom kine prišiel na rad očakávaný dokument Nemeckého režiséra Wernera Herzoga s názvom Jaskyňa zabudnutých snov(2010).

Dokument ponúka nevídaný objav z nedávno objavených jaskýň vo Francúzsku, kde sú v neporušenom stave zachované úžasné nástenné maľby s podobizňou koní, nosorožcov, divokých šeliem či medveďov. Tieto maľby sú unikátne, kompozíciou zakomponovaného prostredia fascinujúce a doteraz najstaršie aké kedy boli objavené, ich staroba bola stanovená na 30.000 rokov.

V priebehu dňa  dostal svoj priestor aj Slovenský film. Film s podmanivým názvom Zvonky šťastia(2012) si prišli uviesť aj tvorcovia, ktorý ochotne po projekcii zodpovedali niekoľko otázok od publika. Témou bola Rómska problematika a tak otázky smerovali hlavne ako ich v tejto osade prijali a ako sa im s nimi spolupracovalo. Odpovede tvorcov na ich spoluprácu boli pozitívne, snaživo spolupracovali na projekte, dokonca poctivo strážili filmársku techniku aby sa nič neukradlo alebo nepoškodilo. Príbeh ponúkne dvoch občanov tejto komunity v úlohe veľkých fanúšikov hudobných hviezd Karela Gotta a Dary Rolins. A ako moc sa im chcú podobať až nakoniec vo svojom jazyku prespievajú a nahrajú svojský klip Zvonky šťastia. Film je hravý a pre publikum v určitých etapách roztomilo zábavný.

Príchodom večera prišla na rad pútavá prednáška Zakázané filmy: Môže byť návšteva kina škodlivá? Preberané filmy boli vo svojej dobe označované ako drastické, kontroverzné, či neprístupné, ide napríklad o Zrodenie národa(1915), Dracula(1931), Frankestein(1931), dokonca spomenutý bol aj Československý film Extáza(1933), ten bol vtedy veľmi žiadaný po celom svete a cenzúra ho v roku 1940 zostrihala na dĺžku 20minút, vystrihnuté boli všetky scény s nahotou. Dokonca aj Chaplinov The Great Dictator(1940) sa dá označiť za jeden z vôbec najkontroverznejších filmov…

Po obsiahnutej prednáške bol uvedení v zaplnenej kinosále desivý a na svoju dobu šokujúci horror Vyhánač diabla(The Exorcist/ 1973). Ten v dobe vzniku vyvolal množstvo reakcií, ľudia v kinách pri niektorých vyhrotených scénach omdlievali, dokonca film má za následok aj niekoľko smrteľných infarktov. Film zožal vďaka svojej neskrývanej surovosti a silných dialógov po celom svete obrovský komerčný ohlas a neobišiel bez povšimnutia ani na filmových festivaloch vrátane udeľovania Oscarov.

neboli nájdené žiadne obrázky

Napísal: Matúš Gajdošech
Foto: Martin Magál – Maggi