Cinematik 2012: Druhý deň je za nami – reportáž!

Druhý festivalový deň ponúkol bohatý program, taký malý-veľký vrchol celého dňa sa stalo uvedenie zreštaurovaného „nemého“ filmu Cesta na mesiac (1902) vizionárského režiséra Georges Méliésa.

Tento film v rozsahu 12minút je veľmi uznávaný a označuje sa na dobu vzniku za veľmi vyspelí a pokrokový, začiatky kinematografie ani nemohli mať lepšieho kúzelníka pred kamerou než bol Méliés. Jeho film bol vyrobený v čierno-bielej verzii ale dokonca aj v colorizovanej, keď v tej dobe políčko po políčku vyfarbovalo 300 žien. Práve o túto farebnú kópiu bol veľký záujem a dlhé roky bola považovaná za stratenú, až sa v roku 1993 objavila v jednej Barcelónskej filmovej zbierke. Od toho roku začali zložité reštaurátorské práce o ktorých je natočený pútavý dokument Neobyčajná cesta (2011), ten sa okrem prezentácie na týchto prácach venuje aj strhujúcej biografii Méliésa. Kde sa fanúšik počiatkov kinematografia dozvie všetko podstatné.

Okrem spomínaného 110rokov starého nemého filmu sa neopomenul ani novodobý nemý film The Artist (2011), ktorý zdáva hold práve tomotu dnes už skoro zabudnutému obdobiu (1895-1927) kinematografie. Tento Francúzsky film s dramatickým príbehom o hercoch stojacich pred novou výzvou v prechode z nemého na zvukový film, mal po celom svete  obrovský úspech, vrátane odovzdávania Oscarov. Samotný film sa dá označit ako osviežujúci v dnešnej modernej kinematografii.

Dokumentarista Pavol Barabáš nám pripravil milé prekvapenie z jeho novým dokumentom Príbehy Tatranských štítov (2011). V celom rozsahu sú nám ponúknuté krásne pohľady na tieto krásy Slovenska, ku každému vrcholu nám ponúkne strhujúci príbeh ľudí, ktorý zasvetili týmto štítom život. Strhujúci vizuál nám občas privodí aj takú nevoľnosť, hlavne keď príde na zábery kamery snímajúcu horolezca kráčajúceho na vrchole štítov a pod ním len obrovská priepasť.

Záver večera patril sekcii Za hranicou kultu: Western inak s podnázvom Country a Eastern noc, tá odštartovala pred pólnocou nočný maratón filmov trvajúci až do rána, postupne prišlo na filmy: Nemilosrdný strelec (2007), Dobrý, zlý a divný (2008) a Serenity (2005).

Napísal: Matúš Gajdošech