Chvenie: Kontroverzný film chvenie rozpráva príbeh o rozpore lásky a náboženského fanatizmu.

Spoločensky angažovaná dráma oceňovaného režiséra Jayra Bustamanteho, odohrávajúca sa na predmestí hlavného mesta Guatemaly, je kontroverzným príbehom lásky, rodiny a náboženského fanatizmu. Film Chvenie prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov a diváci ho môžu vidieť od 20. februára 2020.

Najnovší film úspešného režiséra Jayra Bustamenteho je drámou o láske dvoch mužov a silne veriacej rodiny. Hlavnou postavou je praktizujúci evanjelik Pablo, 40-ročný ženatý muž, ktorý je otcom dvoch krásnych detí. Keď sa zaľúbi do iného muža medzi jeho blízkymi zavládne zdesenie, pretože spochybnil všetky hodnoty, ktorými táto hlboko veriaca rodina žije. Napriek odporu príbuzných sa Pablo nasťahuje k svojmu milencovi, ktorý je úzko spojený s mestskou subkultúrou a vedie úplne inú, oslobodenú existenciu. Pablo stratí svoj starý domov, ale v novom sa nikdy úplne neusadí – jeho prianie zjednotiť dva rozdielne svety, sa ukáže ako slepá ulička. Príbuzní sú navyše presvedčení, že Pablo sa môže „uzdraviť“ a s pomocou rigidnej komunity robia všetko, aby sa márnotratný syn napravil. A to za akúkoľvek cenu. Pretože Boh miluje i hriešnikov. Ale nemiluje hriech.

„Neobyčajný počin guatemalského talentu Jayra Bustamanteho nekladie nové otázky. Naopak, vďaka atmosfére rezonujúcej všetkými zmyslami, nachádza nové a svieže spôsoby, ako na ne odpovedať.“(Variety) Snímka získala aj niekoľko významných ocenení. 2019: MFF San Sebastian – Najlepší latinskoamerický film; 2019: MFF Guadalajara – cena Mayahuel za najlepšiu kameru + cena za najlepšiu kameru v ibero-americkej súťaži.

Režisér Jayro Bustamante (10. 5. 1977, Guatemala, Guatemala) začínal ako režisér v reklamnej agentúre Ogilvy & Mather. V Paríži študoval filmovú réžiu na Conservatoire Libre du Cinéma Français (CLCF) a v Ríme scenáristiku na Centro Sperimentale di Cinematografia. Po návrate do Guatemaly založil produkčnú spoločnosť La Casa de Producción, v ktorej vzniklo niekoľko jeho krátkych filmov i celovečerný debut Sopka Ixcanul (2015), uvedený v hlavnej súťaži Berlinale. Film získal vyše 60 ocenení vrátane Modrého anjela za najlepší film na Art Film Feste. Jeho druhý film Chvenie (2018) mal svetovú premiéru v sekcii Panorama na MFF v Berlíne a Plačúca žena (2019) bola zaradená do programu Venice Days na MFF v Benátkach.

Film Chvenie má na Slovensku premiéru 20. februára a do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Zdroj: TS