Chris Woods Grove Guitar Night!

V októbri 2015 navštívi Slovensko sólový gitarista CHRIS WOODS GROOVE z Anglicka a predstaví skladby zo svojho nového albumu. Okrem koncertu prebehne 13.10. na ZUŠ Imricha Godina vo Vrábloch od 10:00 do 15:30 h workshop Chrisa Woodsa na tému: Moderné techniky a štýly akustickej gitary.

Chris je predstaviteľ moderného poňatia akustickej gitary. Je to vysoko uznávaný sólista nielen v Európe, ale aj v USA…..

Vypočujte si na úvod jeho skladbu

O Chrisovi:

Žije v severnej časti Anglicka. Chris Woods Groove / Groove sa píše, aby sa odlíšil od rovnomenného brankára, alebo režiséra a fotografa/.

Rozvinul svoj vlastný štýl perkusnej gitary jedinečný tým, že okrem moderných prvkov, ako sú rozličné ladenia gitár, využitie perkusných prvkov, využitie nezvyčajných zvukových registrov gitary, zapojil do svojich vystúpení aj nástroj “ proLog firmy “LOGARHYTM“ / nahradzujúci zvuk veľkého bubna, na ktorý hrá nohou.

Svoju kariéru v gitarovom svete začal, kde bol podporovaný mnohými významnými značkami, napr. značkou Elixir, ktorá je najuznávanejšou značkou strún na gitaru, MARTIN, LOGARHYTM, G7th, vystupujúc, ako prestížny gitarista na festivaloch okolo zemegule.

Posun v jeho kariére spôsobila skladba

Na základe tejto skladby bol oslovený Hal Leonardom, aby napísal obsiahly návod na perkusný gitarový štýl, ktorý sa rýchlo stal štandardom. Publikácia “Ako hrať perkusnú gitaru“ stala sa medzinárodne uznávanou a vysoko cenenou publikáciou, ktorá sa výborne predáva v USA a Anglicku. Chrisova reputácia sa stala medzinárodne a vysoko uznávaná.

Chris sa na základe jeho reputácie pustil do písania skladieb, ktoré sa stali základom jeho debutového albumu STORIES FOR SOLO GUITAR.

Populárnou na sociálnych sieťach sa stala skladba

Skladby pre toto turné vznikali počas dvoch rokov na cestch po USA, Európy, po všetkých kútoch Británie a Írska. Skúšal rôzne rafinované gitarové kúsky, ktorými by čo najefektívnejšie oslovil poslucháčov. Po dvoch rokoch koncertovania sa zatvoril do štúdia a nahral naozaj niečo veľmi špeciálne a jedinečné:

“Príbehy pre sólovú gitaru“.

Vytvoril emocionálny album, ktorý vykreslil perkusnú gitaru ako seriózny nástroj tvorivého a emocionálneho prejavu. Vyvinul bohato štrukturovaný zvuk, ktorý čerpá z jazzu, popu, rocku a klasickej hudby….Jeho hru je ťažko umiestniť do žánru. Ako povedal Chris Woods Groove: “ Je to inštrumentálna hudba, to je žáner sám o sebe.“

Na Slovensku sa predstavil Chris Woods prvýkrát v roku 2014 v rámci jeho európskeho turné Stories for solo Guitar. Kocertná časť jeho turné bola veľmi úspešná.
Začala koncertom s verejnou nahrávkou v štúdiu Slovenského rozhlasu (za účasti štábov STV a TA3) šot hlavných správ STV. Pokračovala kocertami v Trnave a Martine,
na Jazzovom festivale v Liptovskom Mikuláši, v Tatranskej Lomnici bol zaznamenaný celý koncert: https://youtu.be/shd5X3RxmA8

Ďalšie ukážky

Live Acoustic AVALON

Stolen Lines

 

CHRIS WOODS GROVE GUITAR NIGHT
hosť koncertu : gitarista Stano Počaji
13.10.2015   o 17:00 h, Veľká zasadačka mestského úradu, Vráble

VrableKonc1-2

Zdroj: František Tököly