Chiki Liki Tu-A absolvovali pred Ostatňi raz tour jedinú skúšku. Tento piatok vystúpia v bratislavskom MMC.

Prešovská skupina Chiki Liki Tu-A odohrala koncom minulého týždňa Ostatňi raz tour a mieri do bratislavského MMC, kde vystúpi tento  piatok 11.10. Po tomto turné odložia hudobníci do skrine posledný funkčný kostým, tzv. Prešovské plátno vrátane niektorých skladieb. Pre aktuálnu sériu koncertov pripravili hudobníci Martin Višňovský, Ľuboslav Petruška a Tomáš Višňovský špeciálny zoznam skladieb pozostávajúci z tzv. sociálnych istôt a viacerých rarít či piesní, ktoré väčšina fanúšikov nemala možnosť počuť naživo.

„Keď som videl Chiki Liki Tu-A prvý krát, asi v ´96 roku, to som s nimi ešte nehral. V tom čase ešte kostými nemali. Vystupovali v civilnom oblečení, ale vyzerali až tak civilne, že to pôsobilo ako kostými. Martin Višňovský ako mladý športovec, to si pamätám,“ spomína gitarista Ľuboslav Petruška. Neskôr videl kapelu v zostave s trombonistom Tomášom Paľom a tam už nejaké „prezlečká“ mali. Martin Višňovský ešte nemal svoj legendárny kostým, ten štýl sa ešte len kryštalizoval a až časom ho začal používať.

Keď mali Chiki Liki Tu-A predskakovať v prešovskom PKO Mňáge a Žďorp ešte ako mladé uchá, dostali aj pokyn, že sa majú obliecť pekne. To bola výzva a všetci sa obliekli tak, ako ich fanúšikovia potom dlhé roky videli naživo. „Na tom pódiu vyzerali ako úplní debili. Pôsobilo to ako z úplne inej planéty. Aj hudba, aj výzor. Bez ohľadu na to, či sa to niekomu páčilo alebo kapelu sledoval ďalej, zaujala na prvý šup,“ dodáva gitarista.

Aj Petruška dostal ako nový člen kapely v roku ´98 za úlohu vymyslieť si nejaký kostým. Okamžite vedel ako sa oblečie a hneď aj dostal prezývku Maťo Ďurinda. „Stalo sa to hneď na prvom koncerte, prišiel som oblečený ako klasický metalista z Centrumu, známa časť prešovského Sídliska III, na ktorom v tej dobe bola veľmi vysoká koncentrácia metalistov. Keď tam človek prišiel, mal možnosť stretnúť takto vyzerajúcich ľudí, ako som vyzeral ja v úvode môjho pôsobenia v Chiki Liki Tu-A. To znamená obtiahnuté nohavice, rifľová bunda s nášivkami, veľké botasky adidasky s jazykom po kolená, šatka vo vlasoch, dlhé vlasy, pyramídové pásy a neviem čo všetko.“

Kapela má program nacvičený celoživotne s výnimkou nejakých oprašovačiek starších skladieb, preto je skúšanie skupiny Chiki Liki Tu-A podľa Ľuboslava Petrušku jedna vysoko vzácna vec. „Teším sa hlavne na pesničky, ktoré sme už nehrali fakt veľmi dávno a na to, že si na nich budeme musieť spomenúť, čo je niekedy zaujímavá vec, kto ich hral a ako išli tie party. Vytiahneme fakt zvláštne kúsky, môžu sa tam vyskytnúť stariny z prvej platne a niečo ešte aj z dema spred prvej platne. Každý koncert je jedinečný a krásny bez ohľadu na čokoľvek.“

V rámci Ostatňi Raz Tour sa Chiki Liki Tu-A predstavia postupne v Košiciach, Žiline, Brezne, Prahe, Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove. Lístky nájdete exkluzívne v sieti listocheck.sk.

Termíny Chiki Liki Tu-A Ostatňi Raz Tour 2019:
3.10. Košice – Tabačka Kulturfabrik
4.10. Žilina – Klub 77
5.10. Brezno – Bombura
9.10. Praha – Rock Café
11.10. Bratislava – Majestic Music Club
12.10. Banská Bystrica – Klub 77
19.10. Prešov – Stromoradie

redakciu informoval Edo Kopček zo Stromoradia
foto: Tomáš Telepák