Cesta jak dělat hudbu v době uzavřených klubů, masterclassy českých hudebníků budou online.

Na konci září proběhla v továrně už popáté Synapse Knowledge – dvoudenní setkání hudebních tvůrců plné poslechovek, workshopů a přednášek. Své zkušenosti s procesem tvoření a fungováním na hudební scéně s účastníky sdíleli jak čeští tak zahraniční profesionálové. Vrcholem byly přednášky Holly Herndon a Matta Dryhursta, které nakonec ale v rámci zhoršující se pandemické situace proběhly online. Vybrané výstupy budou zveřejňovány online, první masterclass s Ventolinem o jeho živém setupu a hraní zde: bit.ly/Ventolin_Masterclass.  

Podobně jako v loňských letech i letos se Synapse Knowledge rozhodla dát prostor všem zájemcům a zájemkyním o hudbu nehledě na to, jak dlouho se hudbou zabývají a jak velkými profesionály jsou. „Brand-building pro muzikanty, hudební PR, booking, looping, umělá inteligence v hudbě, studio workflow nebo budoucnost hudebních vydavatelství. To jsou jen některé z témat, kterými se účastníci programu Synapse Knowledge v MeetFactory zabývali,” vyjmenovává dramaturg akce Michal Brenner.

Synapse Knowledge byla ale především o setkávání se, poznávání nových lidí, hledání inspirace u těch, kteří ve světě hudby už nějakou cestu ušli. Největšími jmény byla bezesporu Holly Herndon a Mat Dryhurst, jehož přednáška Interdependence a jak může Covid změnit scénu byla poměrně aktuální – ani Matt ani Holly do Prahy nakonec kvůli pandemické situaci nepřijeli a přednášky vedli online. „Zamrzelo, ale nevadilo,“ vyjádřil se k situaci jeden z účastníků. „Holly a Mat byli naprosto perfektní co do připravenosti, projevu i obsahu přednášek.“

Program Synapse letos poprvé obohatili i lokální tvůrci jako Ventolin, Never Sol, Lenka Dusilová nebo Floex. „Absolutně jsem pro lokální umělce, ti přece tvoří naši kulturu,“ napsal jeden z účastníků a v podstatě tak shrnul názory ostatních. Zajímavé ale bylo i porovnání lokální a zahraničních scén, které se v lecčems liší. Důležité je pochopit tuto diverzitu, i když se nemusí dát nutně aplikovat na českou scénu. Jedním z nejzajímavějších workshopů byl pro mnohé masterclass Floexe nazvaný Můj přístup k tvorbě elektronické hudby. Jeho praktické rady a tipy, konkrétní postupy jak tvořit, zaujali nejvíce účastníků. „Co by mě určitě zajímalo do budoucna je deep-dive a technický rozbor nějaké skladby, podobně jako měl tento rok Floex. Je to hodně užitečné vidět, jaké kreativní postupy kdo využívá při tvorbě,“ zaznělo z řad účastníků.

Videa z vybraných masterclass či přednášek budou zveřejněné online a budou tak k dispozici všem zájemcům, kteří se chtějí inspirovat nebo kouknout pod prsty zkušenějším hudebníkům. Přednáška Ventolina je již „venku” (bit.ly/Ventolin_Masterclass) další budou postupně následovat.

MeetFactory projektem ukázalo, že hudebně vzdělávací akce je možné dělat i během pandemie. „Letošní ročník proběhl hybridně, v kombinaci fyzické a online podoby. Vyzkoušeli jsme si připojování lektorů online do sálu s účastníky, pro příští akce máme promyšlené i plně online řešení,” říká Brenner, „můžeme tak pružně reagovat na aktuální situaci – byť samozřejmě nejraději bychom se opět všichni potkávali tváří v tvář co nejdříve.”

Jak dodává jeden z účastníků: „Synapse má specifickou podobu, cítíte se jako na festivalu, nebo na konferenci nebo na showcase – a MeetFactory je pro tohle vše naprosto perfektní.“

Další videa:
Brandon Rosenbluth
Václav Peloušek
Lenka Dusilová              

Zdroj: MeetFactory