Cesta do praveku s rozprávačom Oldřichom Kaiserom.

Cesta do praveku filmového kúzelníka Karla Zemana sa stala prelomovým filmom a dobrodružnou legendou českej i svetovej kinematografie. Celé generácie detí sa vďaka tomuto príbehu zoznámili s minulosťou našej planéty, s rastlinami, a živočíchmi, ktoré zásluhovou kreativity a trikového umenia Karla Zemana prvýkrát uvideli v pohybe. V týchto dňoch dobrodružný príbeh ožíva i vo zvukovej adaptácii. Vďaka napínavému deju, pôvodným filmovým zvukovým efektom, dialógom a hudbe, ale predovšetkým vďaka interpretácii herca Oldřicha Kaisera, sa iste stane atraktívnym i pre poslucháčov hovoreného slova.

„Po vzhliadnutí filmu Cesta do praveku v televízii značky Mánes so mnou nebola reč. Prestal som chodiť do školy, na učenie som kašľal a vydal sa navštíviť pravek. Loďku som nemal. Tak som sa brodil riekou Nisou, ktorá preteká Libercom, hľadal trilobity, až ma po dvoch dňoch zadržala hliadka Verejnej bezpečnosti. Bol som vrátený rodičom, dostal dvojku zo správania, a mal zákaz dívať sa na televíziu,“ prezrádza veselú spomienku na svoje prvé stretnutie s filmom v detstve herec Oldřich Kaiser.

Štvorica chlapcov putuje proti toku času a krajina okolo nich sa postupne premieňa. Vzrušujúce stretnutie s pravekou faunou a flórou si podrobne zaznamenávajú do denníka. Ocitajú sa v rôznych dobách a prostrediach. Navštívia jaskyňu pračloveka s nástennými maľbami a v jednej z kľúčových scén sa stanú svedkami súboja druhohorných veľjašterov. Cez džungľu prasličiek a plavúňov sa nakoniec doplavia až k moru v prvohorách. Nájdu tam živého trilobita, ktorého novodobý pozostatok bol motívom ich výpravy.

„Dnes sa divím, kde som našiel odvahu pustiť sa takmer s holými rukami do tak neobvyklého projektu. Ako režisér som musel potláčať dramatickosť deja, aby bolo dosť priestoru pre vedecký výklad, ako výtvarník som sa musel držať realistického poňatia, opäť v záujme vedy. Ale na to som vtedy nemyslel, šlo mi hlavne o to, aby som ukázal fantastický svet, ktorý príroda vytvorila pred miliónmi rokov. Využil som k tomu všetky imaginačné možnosti filmu, preto som spojil film hraný, kreslený a bábkový v jeden celok,“ spomínal na svoje jedinečné dielo Karel Zeman.

Tvorcovia audioknihy využili to, že film Cesta do praveku je rozprávaním chlapca Petra, ktorý spomína na dobrodružnú výpravu. Rolu rozprávača od „Petra – chlapca“ prevzal v audioknihe „Peter – dospelý muž“, ktorý spomína rovnako ako chlapec vo filme, len s odstupom desiatok rokov. Väčšinu textu filmového rozprávača vložili do úst hercovi Oldřichovi Kaiserovi. Po novom k nim samozrejme pribudlo množstvo replík, ktoré strihom doplnili originálnu zvukovú stopu – s dialógmi z filmu, ruchmi a hudbou. Výsledkom je kompaktný príbeh, ktorému zostáva atmosféra filmu s priestorom pre imagináciu poslucháča. Súčasťou obalu CD je i zbierka filmových fotografii pravekých tvorov.

„Som nesmierne rada, že príbeh, ktorý rozpráva o fantastickej výprave štyroch chlapcov do dávnej minulosti, opäť dostal nový život nielen vydaním na Blu-ray, ale i exkluzívnym vydaním audioknihy. Adaptácia tejto vizuálnej klasiky do audioknihy sa skvelo vydarila vďaka úplne novému prístupu v podobe kronikára Petra na cestu za poznaním pravekej prírody a na stretnutie s veľjaštermi. Hlas staršiemu Petrovi prepožičal profesionálny herec Oldřich Kaiser. Jeho výrazný prednes znie tak vierohodne, že nie je pochýb o tom, že je jedným z chlapov, ktorí dobrodružstvo v praveku skutočne prežili. Výsledný príbeh v audiokmihe zostáva stále tým napínavým, inšpiratívnym a radostným príbehom pre deti,“ dodáva dcéra Karla Zemana Ludmila Zemanová.

Titul vyšiel oficiálne vo vydavateľstve Supraphon vo štvrtok 9. mája. V stredu 22. mája chystá Muzeum Karla Zemana v spolupráci s vydavateľstvom Supraphon špeciálny deň s audioknihou Cesta do praveku. Od 15.00 si deti môžu zahrať dobrodružnú hru, ktorá ich zavedie späť v čase do praveku. Na všetkých úspešných dobrodruhov čakajú darčeky nielen s pravekými motívmi. V čase od 16.00 sa začnú prednášky paleontológa Štěpána Raka, ktorý poslucháčov prevedie svetom Karla Zemana a priblíži niektoré významné skameneliny, ktoré vo filme Cesta do praveku chlapci postretli. Slávnostný krst sa uskutoční od 18.00. Zákulisie príbehu okolo vzniku audioknihy prezradí jej kmotra a dcéra Karla Zemana – Ludmila Zemanová a producent Alan Piskač. Po krste môžu návštevníci využiť predĺženú otváraciu dobu múzea k prehliadke expozície po sprievodnom programe a pozrieť sa tak na veci, na ktoré bude pri krste a prednáške upriamená pozornosť, a ktoré si predtým nevšimli.

Zdroj: SOUL FOR SHOW