Cesta do nenzáma: za mrežami slovenskej väznice!

Podujatie, ktoré prináša tím projketu SPOTs (www.spots.sk) ako súčasť podprogramu Sociálne umenie, ktorého cieľom je podporovať aktivity zamerané na scitlivenie verejnosti, spoluprácu umelcov s obyveteľmi v znevýhodnených komunitách a rozvoj nových prístupov v sociálnej a komunitnej práci.

Po prvý krát sa v rámci projektu Grundtvik – „Učiace sa partnerstvá“ stretnú zástupcovia mimovládnych organizácií z Francúzska, Španielska, Talianska, Nemecka a Slovenska. Organizácie LIEUX FICTIFS, ESTIA, UNTER WASSER FLIEGEN, GALDUS, transFORMAS, PhotoART Centrum, CULTURES, PUBLICS ET TERRITOIRES odštartujú výmenu skúseností a myšlienok na európskej úrovni, medzi kultúrnymi operátormi, ktorí vedú vzdelávacie umelecké a zároveň neformálne projekty vo väznici, a medzi väzenskými a umeleckými inštitúciami, ktoré majú skúsenosti s umeleckými aktivitami, s hodnotiacimi systémom a procesom zmien týkajúcich sa osôb odsúdených vo výkone trestu.


24. október, 19:00, kino Biograf, Hlavná 27


Premietanie filmu Un Prophete (Prorok) – (FR-IT, 2009, 150 min.)
Malik El Djebena, odsúdený k šiestim rokom väzenia nevie čítať ani písať. Do väzenia prichádza úplne sám a pôsobí mladších a krehkejším dojmom než ostatní trestanci. Má 19 rokov. Šéf korzického gangu, ktorý vládne aj väzeniu, si ho okamžite vezme na mušku a poverí ho niekoľkými „úlohami“, vďaka ktorým sa Malik nielen zocelí, ale zároveň si začne získavať aj šéfovu dôveru. Ale Malik je odvážny a učenlivý, a tak si tajne začne pripravovať vlastné plány…


25. október, Kasárne / Kulturpark, vchod je z ulice SKLADNÁ


9:30, Panelová diskusia
Predstavia sa vám zástupcovia inštitúcií a mimovládnych organizácií, ktorí dlhoročne pracujú vo väzeniach na Slovensku a v zahraničí. Dozviete sa viac o projekte Grundtvik – Učiace sa partnerstvá, priblížime vám fungovanie Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky, dozviete sa viac o polootvorenej väznici v Prešove a väznici v Sabinove. Priblížime vám aktivity slovenských mimovládnych organizácií Edukos, Ainkarim a prácu fotografky Leny Jakubčákovej.

11:00, Živá knižnica
V rámci živej knižnice vám predstavíme zaujímavých ľudí. Mária Nováková, Anton Michalica, Dušan Grajciar, Caroline Caccavale, vám porozprávajú svoj osobný príbeh, cez ktorý sa dozviete, prečo si vybrali prácu s väzňami, čo im táto práca prináša, v čom ich sužuje a v čom obohacuje.

11:00, Filmová projekcia
Dokumentárne filmy Video-letters a The Spectators, ktoré vznikli v rámci projektu Grundtvik, na ktorom spolupracovali mimovládne organizácie Lieux Fictifs, ESTIA, Transformas, WSOC a mládež z komunitných centier v Nemecku. Filmy zachytávajú život odsúdených a video korešpondenciu medzi väzňami z Marseille, Milána, Barcelony a študentov z Oslo.

18:30, vernisáž výstavy fotografií Leny Jakubčákovej a Jindřicha Štreita
V odlúčení (Lena Jakubčáková)
Fotografický cyklus „V odlúčení“ dokumentuje život odsúdených v dvoch slovenských väzniciach (Prešov, Sabinov). Pokúša sa byť psychologickým prienikom do duše portrétovaných, vyjadriť ich pocity odlúčenia, smútok za rodinou, túžbu po slobode, ale aj ich sebareflexiu, súdržnosť a zmysel pre humor.

Ženská väznica (Jindřich Štreit)
Cyklus fotografií, ktoré vznikli počas natáčania dokumentu režisérky Olgy Sommerovej o ženskej väznici, kde bol Jindřich Štreit súčasťou jej pracovného štábu. Aj keď dokumentovanie v ženskej väznici trvalo iba týždeň, fotografie svedčia o intenzívnej práci, počas ktorej vznikli veľmi osobné fotografie, z ktorých väčšina nebola dosiaľ vystavovaná.

Viac o podujatí sa dozviete na adrese:
https://www.spots.sk/cesta-do-neznama-za-mrezami-slovenskej-vaznice/

Zamzreze

Zdroj: Ing. Tomáš Čižmárik – Košice 2013, n.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET