Československá klasika 70. a 80. rokov v marci na AMC.

Československá filmová tvorba sa vždy vyznačovala nielen vysokou kvalitou, ale aj originálnym prístupom k témam a žánrom. Vo filmotéke bývalého Československa nájdeme geniálne sci-fi z dielne Karla Zemana, tendenčné historizujúce trháky o husitských bojovníkoch, experimentálne snímky zo 60. rokov, ktoré patria do tzv. novej vlny, ktorou drasticky preťala normalizáciu. Tá zasiahla do všetkých aspektov vtedajšej každodennosti a aj filmová tvorba sa rýchlo „poučila z krízového vývoja“ a musela sa vydať inou cestou. A práve z tohto obdobia pochádzajú špecifické kultové komédie. Na spoločensko-kritické originálne snímky už nebolo miesto, ale československá filmová škola zostala na vynikajúcej úrovni, ktorej zodpovedá aj kvalita nadčasových komédií zo 70. a 80. rokov minulého storočia. 

Normalizačné sci-fi

Československá filmová tvorba sa v 70. rokoch výrazne inšpirovala v zahraničí. Všetky „vypožičané“ žánre ale spracovávala s originalitou sebe vlastnou. Na vlnu popularity science-fiction naskočila normalizačná kinematografia veľmi rýchlo, ale rovnako tak rýchlo opustila jej špecifické rysy. Práve v 70. rokoch československé sci-fi opúšťa jej spoločensko-kritický aspekt. Nevytvára utopické ani dystopické fikčné svety a naopak skĺzava k využívaniu žánrových motívov ako podpore humoru a situácií hraničiacich s absurditou. Aj vďaka tomu sú filmy z tohto obdobia skutočne nadčasové, zostávajú zrozumiteľné a zasmejeme sa na nich aj dnes. Perfektným príkladom tejto tvorby sú filmy Pane vy jste vdova a Zítra vstanu a opařím se čajem. Aj keď sa v nich stretávame s obvyklými sci-fi motívmi, ako je cestovanie v čase, fiktívne miesta, zápletky s dvojníkmi alebo neuveriteľne pokročilou medicínou, slúžia predovšetkým ako neopozeraný základ pre rozvíjanie príbehov bizarných postavičiek a absurdných humorných zápletiek. 

Humorné kriminálky

Ďalším svetovo obľúbeným žánrom, ktorý si našiel svoje miesto v Československu sú detektívky. Opäť ale so špecifickým nádychom humoru, ktorý nám zostáva naďalej blízky. Rovnako, ako v prípade science-fiction je pri týchto filmoch značná snaha uniknúť od bezútešnej normalizačnej reality pomocou gagov, absurdných hlášok a situačného humoru. Už v roku 1970 sa na striebornom plátne objavil jedinečný počin Oldřicha Lipského, gangsterská komédia Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Film vo svojom období predstavil vo východnom bloku unikátne prepojenie komiksu a hraného filmu. V osemdesiatych rokoch prichádza do prostredia kriminálnych komédií istá miera „upokojenia“, kedy crazy komédie strieda láskavý humor notorickej dvojice Svěrák-Smoljak, ktorý sa neprekvapivo teší priazni už niekoľkej generácie v poradí, v podobe filmu Rozpuštěný a vypuštěný. Ani táto detektívka sa nevyhýba paradoxom a absurdným dialógom, prenáša ich ale do svojím spôsobom salónneho prvorepublikového prostredia s eleganciou typickou pre autorov najväčšieho Čecha Jára Cimrmana.

Uniknite od reality s humorom normalizačných komédií každý marcový piatok na televíznej stanici AMC. 5. marca o 20:15 si pustite Čtyři vraždy stačí drahoušku, 12. marca o 20:25 sa môžete tešiť na sci-fi komédiu Pane vy jste vdova, 19. 3. o 20:30 sa poriadne zasmejete pri Zítra vstanu a opařím se čajem a v neposlednom rade 26. marca o 20:40 si odpočiniete pri sledovaní detektívky Rozpuštěný a vypuštěný.

Zdroj: TS