Česko-Slovenský ples má za sebou svoj doposiaľ najromantickejší ročník.

Plejáda významných osobností zo všetkých oblastí spoločenského života sa počas uplynulého víkendu stretla v historickej budove pražského Obecného domu. Stovky vzácnych hostí sem pricestovali z rôznych kútov Slovenskej republiky, Českej republiky i zo zahraničia, na v poradí už šiesty ročník tradičného Česko-Slovenského plesu, ktorý každoročne na sklonku februára symbolicky uzatvára plesovú sezónu.

Vzácni hostia i nové tváre na červenom koberci Česko-Slovenského plesu

Majestátne priestory Obecného domu v srdci českej metropoly sa stali v sobotu 16. februára dejiskom z roka na rok obľúbenejšieho Česko-Slovenského plesu.

Na červenom koberci sa striedali skalní návštevníci plesu, ktorí nevynechajú ani jeden ročník, s novými tvárami, pre ktoré bol aktuálny 6. ročník debutom na Česko-Slovenskom plese.

Medzi známymi osobnosťami, pre ktoré je už Česko-Slovenský ples doslova každoročnou tradíciou, sa objavila speváčka Celeste Buckingham, tento rok v sprievode priateľa Aleša Mlátilíka, jej sestra, speváčka Carmel Paradise, herečka Andrea Kerestešová Růžičková s manželom – hudobníkom Mikolášom Růžičkom, speváčka Monika Bagárová s priateľom, herec Martin Dejdar s manželkou, herec Pavel Trávníček s manželkou, speváčky Daniela a Veronika Nízlové či moderátorka Televízie JOJ Erika Barkolová alebo známa filantropka, bývalá riaditeľka súťaže Miss Slovensko Lucia Hablovičová.

Svoju premiéru na Česko-Slovenskom plese absolvovala slovenská speváčka Katarzia, módny návrhár Boris Hanečka, bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika s manželkou, bratislavský župan Juraj Droba s manželkou, trnavský župan Jozef Viskupič s manželkou či česká Miss Earth 2015 a módna blogerka Karolína Mališová.

Nechýbali ani uznávané osobnosti zo športového života, ako napríklad česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková.

Špeciálne pozvanie organizátorov prijali vzácne osobnosti z rôznych oblastí verejného života medzi nimi napríklad rektor Karlovej Univerzity Tomáš Zima a riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský.

Rovnako ako každý rok, opäť nechýbali zástupcovia politickej špičky, predseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček, ministerka priemyslu a obchodu ČR Marta Nováková, viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák a množstvo ďalších vzácnych hostí z politického, diplomatického, podnikateľského a kultúrno-spoločenského života oboch krajín.

Neprehliadnuteľnými ozdobami červeného koberca a najvyhľadávanejšími objektami fotografov sa stali kráľovné krásy, modelka Andrea Verešová, česká Miss 2015 Nikol Švantnerová či blogerka a česká Miss World 2016 Natálie Kotková.  

Dve slávnostné plesové retrospektívy

Česko-Slovenský ples už tradične svojím programom a dramaturgiou vzdal hold a symbolicky pripomenul významné okamihy histórie oboch našich krajín. Hostia 6. ročníka Česko-Slovenského plesu sa stali súčasťou slávnostnej pripomienky 30. výročia Nežnej revolúcie, v rámci ktorej mohli na úvod plesu vzhliadnuť dva krátke dokumentárne filmy z dielne mediálnych partnerov RTVS a ČT. Dramaturgia podujatia sa zároveň niesla v duchu osláv polstoročia od konania Spoločenského zoznamovacieho večera, o ktorom sa dodnes hovorí ako o “prvom slovenskom plese v Prahe”. Prvýkrát sa konal 23. apríla 1969 v sídle vtedajšieho federálneho Ministerstva zahraničných vecí v Černínskom paláci pod taktovkou novovzniknutého Miestneho odboru Matice slovenskej v Prahe.

Najromantickejšie prekvapenie plesovej sezóny

6. ročník Česko-Slovenského plesu následne otvorila svojou áriou operná speváčka Jana Šrejma Kačírková, sopranistka, sólistka a stála členka súboru Opery Národného divadla Brno.  

Tanečnú časť večera zahájilo predtancovanie v podaní Baletu Národného divadla Brno tanečným číslom z baletného predstavenia Rómeo a Júlia od Sergeja Prokofjeva, v réžii Martina Glasera a choreografii Mária Radačovského, ktoré malo svoju svetovú premiéru v Brne pred 80-timi rokmi. Aktuálne sa v Brne pripravuje dlhoočakávané obnovené uvedenie tohto predstavenia pri príležitosti 80. výročia jeho svetovej brnenskej premiéry. Premiéra baletného opusu Rómeo a Júlie je naplánovaná na 8. marca 2019. Návštevníci Česko-Slovenského plesu tak dostali špeciálny darček možnosť ako prví vidieť v exkluzívnej predpremiére ukážku tohto baletného vystúpenia.

Ako hlavná hviezda galavečera sa predstavila česko-slovenská legenda Hana Zagorová v sprievode Boom!Bandu Jiřího Dvořáka. Spoločne s Hanou Zagorovou vystúpil ako jej špeciálny hosť spevák Petr Rezek.

Po zvyšok večera sa hostia zabávali počas vystúpení Márie Čírovej, Adama Ďuricu, Terezy Kerndlovej, Laďu Kerndla, Celeste Buckingham, Carmel Paradise, Moniky Bagárovej, Andrei Zimányiovej, Ivany Regešovej, Zuzany Gamboa a Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma pod taktovkou Vladimíra Valoviča, doplneného o 14 člennú sláčikovú sekciu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Bohatý program uzavrela skupina No Name a obľúbené hudobné párty zoskupenie Lightmotif.

Celým večerom sprevádzala hostí šarmantná slovensko-česká moderátorská dvojica Lucia Barmošová a Martin Dejdar.

Jedným z vrcholov slávnostného večera bol už tradične i osobný pozdrav od ambasádorky charity plesu Lucie Hablovičovej, ktorá pre tento rok vybrala ako projekt, ktorý ples podporil, český nadačný fond Pink Bubble, venujúci sa postrekonvalescenčnej podpore detí, ktoré prekonali onkologické ochorenia. Návštevníci plesu mali možnosť v priebehu večera finančne prispieť alebo nechať svoj kontakt na špeciálnych pohľadniciach od Pink Bubble s prísľubom konkrétnej podpory a pomoci tomuto nadačnému fondu. Nadačný fond Pink Bubble na plese reprezentovala osobne jeho zakladateľka Martina Šmuková, ktorá tiež prijala ponuku a stala sa ambasádorkou charity Česko-Slovenského plesu za Českú republiku.

Kulinársky zážitok à la Art Noveau

O prvotriedny kulinársky zážitok plesajúcich hostí sa už tradične postarala „Francouzská restaurace Art Nouveau“, ktorá v sieňach a sálach Obecného domu servírovala trojchodovú galavečeru šiestich lahodných pokrmov v špeciálnej duo set úprave. Jednotlivé chody  vykreoval tím pod vedením majstrov českej kulinárskej scény, šéfkuchára Patrika Bečvářa a šéfcukrárky Adély Hostáškovej.

Exkluzívne servírované 3-chodové menu šiestich lahodných pokrmov v špeciálnom “duet” servise 6. ročníka Česko-Slovenského plesu:

STUDENÉ PREDJEDLO – Marinovaný lososovitý pstruh s brokolicovým pyré a s emulziou z pečených citrónov Konfitovaná paradajka v olivovom oleji s penou z ricotty, podávaná s divokým zeleninovým šalátom a parmezánovými chipsami

***

HLAVNÝ CHOD – Hovädzí bourguignon s koreňovou zeleninou, šampiňónom a s hľuzovkovým pyré, Pečený nórsky losos v papilote so zelenou špargľou a maslovou krustou

***

DEZERT – Tvarohová tortička plnená malinovým želé na kakaovej oblátke, Brownies s čokoládovým krémom zo 72% čokolády „Michel Cluizel“

Vzácne záštity prezidentov, regiónov i metropol

Rovnako ako každý rok i v roku 2019 sa Česko-Slovenský ples konal pod vzácnymi prezidentskými záštitami oficiálnou záštitou prezidenta Českej republiky J.E. pána Miloša Zemana a prezidenta Slovenskej republiky J.E. pána Andreja Kisku.

Na plese sa utužovali vzťahy oboch krajín na najvyššej štátnej úrovni, ale tiež vzťahy ich jednotlivých regiónov. V rámci tradičnej plesovej pocty regiónom bol Česko-Slovenský ples tento rok venovaný Bratislavskému samosprávnemu kraju, Trnavskému samosprávnemu kraju a mestu Trnava, Jihomoravskému kraju a moravskej metropole Brno.

Návštevníci si vďaka tomu mohli pochutnať na regionálnych gastronomických špecialitách a zabaviť sa na vystúpeniach tradičných folklórnych súborov. Ani tento rok, samozrejme v programe nemohla chýbať folklórna stálica Česko-Slovenského plesu folklórny súbor Čechov a Slovákov žijúcich v Prahe Limbora.

“Radi by sme sa poďakovali našim vzácnym hosťom, partnerom plesu i všetkým, vďaka ktorým sme sa mohli spoločne stretnúť na ďalšom, v poradí už 6. ročníku Česko-Slovenského plesu.  Zároveň Vás už teraz srdečne pozývame na budúcoročný 7. ročník Česko-Slovenského plesu, ktorý bude symbolicky venovaný pripomienke 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika a taktiež svetoznámemu československému rodu Baťovcov,” uviedol riaditeľ Česko-Slovenského plesu Radovan Čaplovič.  

“Každý rok si kladieme za cieľ povzniesť úroveň slávnostného večera i kvalitu zážitku návštevníkov plesu o poznanie vyššie. Okrem nádherných priestorov Obecného domu, výnimočného programu a špičkovej gastronómie spoluvytvárajú jedinečnú atmosféru nášho plesu práve vzácni hostia z oboch našich krajín i zo zahraničia, pre ktorých sa ples stal každoročnou udalosťou, ku ktorej oni sami prispievajú svojou eleganciou, šarmom a gentlemanstvom a navracajú tak týmto pojmom opäť ich pôvodný obsah v tom najlepšom slova zmysle,” dodal riaditeľ produkcie Česko-Slovenského plesu Lumír Mati.

Rovnako ako po minulé roky organizátori v priebehu večera opäť stanovili termín nadchádzajúceho ročníka plesu, a to na 8. február 2020.

Zdroj: Česko-Slovenský ples
Foto: Martin Zeman, Pavel Dvořák