Central European Jazz Showcase predstaví české a slovenské kapely delegátom z celej Európy

Usporiadatelia festivalu JazzFestBrno pripravili v spolupráci s Občianskym združením Spectaculum druhý ročník jazzového showcase-u. Ten začína už dnes, v pondelok 27.6. a bude pokračovať zajtra 28.6.2022, v Divadle Husa na provázku v Brne.

Central European Jazz Showcase (CEJS) je dvojdňová koncertná prehliadka, počas ktorej sa vybrané kapely z Čiech a zo Slovenska predstavia medzinárodnému publiku zloženému z delegátov z radov programových riaditeľov festivalov, dramaturgov hudobných klubov a novinárov, CEJS je na mieru šitý kapelám, ktoré majú potenciál presadiť sa v zahraničí. Cieľom showcase je podporiť export jazzových kapiel, aby sa častejšie objavovali v programoch klubov a festivalov v zahraničí a popularizovali tak český a slovenský jazz. „Síle zážitku v blízké přítomnosti hudebníků plně zabraných do tvůrčího procesu se nevyrovná prostě nic. Troufnu si tvrdit, že většina hudebních promotérů smýšlí podobně – prezentace živé hudby je často jejich celoživotním posláním. Mohu snad také říci, že většina pořadatelů mnohdy vybírá kapely na základě vlastní zkušenosti s jejich živým vystoupením. Dobrou příležitost pro sebeprezentaci kapelám nabízí právě tradiční formát showcase, při němž se promotérům koncentrovaně představuje celá řada kapel,” hovorí riaditeľ festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka.

Po minuloročnom premiérovom ročníku, ktorý priniesol prehliadku českých a rakúskych kapiel, sa tentokrát pozornosť zamerá okrem českej scény tiež na slovenskú. Predstavia sa kapely, ktoré patria k stáliciam českého a slovenského jazzu, rovnako projekty, ktoré stihli upútať pozornost odbornej aj laickej verejnosti, napriek tomu, že vznikli nedávno. Českú tvorbu budú na hudobnej prehliadke reprezentovať Muff, Endemit, Ochepovsky Project, Treetop, Brünnwerk, The Track Inspection, Post Noisy Pots a Limbo. Zo Slovenska sa do Brna vypraví Tibor Feledi Kairos Quintet, Kristin Lash & Jakob Grey, Pacora Trio, Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers, Sole, Ľubomír Gašpar Cimbal Project a Sisa Fehér & Vladko Mikláš: Bardo. Vystupujúcich interpretov vybrala porota zložená z českých, slovenských i európskych predstaviteľov jazzovej komunity, ktorá vyberala z desiatok prihlášok. CEJS je určený výhradne pre odbornú verejnosť.

Projekt Central European Jazz Showcase z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, uskutoční sa za finančnej podpory štatutárneho mesta Brno, partnermi sú Hudobný fond a SOZA.

www.jazzshowcase.cz
www.instagram.com/jazz.showcase
www.facebook.com/CentralEuropeanJazzShowcase

Zdroj: TS