CD Príbehy jazzu vol. 2 – Ako vznikal jazz vychádza ešte pred Vianocami!

Už onedlho sa na verejnosti objaví druhé CD pokračovanie úspešného projektu Príbehy jazzu, tentokrát s podtitulom „Ako vznikal jazz“. Jedná sa o autorský projekt Martina Uhereka, ktorý už od svojho vzniku v roku 2013 prostredníctvom hudby kombinovanej s hovoreným slovom približuje jazz a jeho krásy širokej verejnosti.

Projekt prvé tri roky fungoval len na koncertnej úrovni, no v roku 2016 vyšiel CD nosič, ktorý Príbehy jazzu preniesol z klubov priamo do ľudských domovov, ku fanúšikom. Zatiaľ čo debutové CD projektu predstavovalo stručný prierez celou históriou štýlu, teda dobou od začiatku 20. storočia až po súčasnosť, nové vydanie „Príbehy jazzu vol. 2 – Ako vznikal jazz“ sa zameriava primárne na obdobie vzniku jazzu a vzostup jeho popularity v 30. rokoch 20. storočia, ako aj prvé moderné experimenty v podaní bebopových hudobníkov 40. rokov. Práve tieto momenty boli podľa Uhereka tie najzásadnejšie pre hudobný vývoj nasledovných desaťročí a ich vplyv je zjavný aj v súčasnom jazze.

Na novom CD sa oproti pôvodnej zostave (Martin Uherek – saxofón a hovorené slovo, Klaudius Kováč, klavír, Róbert Ragan Jr.– kontrabas, Peter Solárik – bicie) objavuje aj nová tvár, kontrabasista Peter Korman, ktorý je čerstvým absolventom Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne a už niekoľko rokov stabilnou osobnosťou na česko-slovenskej jazzovej scéne. V úlohe basistu sa strieda spolu s Raganom Jr., pričom každý účinkuje na 3 skladbách. Korman prispel nielen hráčsky, ale aj autorsky – svojou kompozíciou Nobody Else Looks The Way You Do Tonight, ktorá sa objavuje na CD ako prvá v poradí.

Martin Uherek spomenul aj kuriózny vznik jednej zo skladieb na CD: „Keď som v lete tohto roku vyučoval jazzový saxofón na medzinárodných worskhopoch v poľskom Leszne, v posledný deň lekcií som svojim študentom chcel ukázať, akým spôsobom sa dá improvizovať a vytvoriť melódia pomocou zvýrazňovania akordických tónov zaznievajúcej harmónie známeho jazzového štandardu Cherokee. Začal som teda hrať jednoduchú melódiu, ktorá prakticky v každom novom takte zvýrazňovala najdôležitejší interval – terciu. Na moje prekvapenie z tohto teoretického cvičenia vznikla tak chytľavá znelka, že sme ju spoločne aj so študentami niekoľko minút opakovali a postupne sa ju všetci naučili hrať. Ani keď som sa vrátil z Poľska domov, nová melódia mi nedala pokoj a tak som sa tomuto nutkaniu po pár dňoch poddal a začal tvoriť – netrvalo ani hodinu a na svete bola celá skladba. Na CD si ju môžete vypočuť ako poslednú – má názov I’m Calling You, teda v preklade ‚Volám ťa‘. Tá melódia ma totiž skutočne volala kdesi z vesmíru a nedala mi pokoj, kým som ju nedal na papier.“

Podobne ako v roku 2017, aj v nasledujúcom kalendárnom roku sa projekt Príbehy jazzu pripravuje vydať na cesty, aby jazz a zaujímavé informácie o ňom ponúkol fanúšikom v koncertnej podobe. Či už to budú začiatky swingu, bebop alebo ukážka moderných vplyvov jazzovej hudby, poslucháči sa už teraz majú na čo tešiť.

Svoje objednávky na CD posielajte na: info@nahravaciestudio.sk

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: Róbert Ragan
Obal CD Ilustrácia: Tomáš Dobrík