Byť perfektná a nezlyhať, to je vesmír našej doby, film Proxima.

Do slovenských kín prichádza film PROXIMA, silný príbeh francúzskej astronautky Sarah, ktorá hľadá životný balans medzi kariérou a materstvom. Hlavná hrdinka je v poslednej, mimoriadne náročnej fáze príprav pred letom na Mars, no rovnako dôležitá je pre ňu iná misia – udržať si vzťah s milovanou, sedemročnou dcérou Stellou v čase lúčenia. Režisérka a scenáristka Alice Winocour zverila hlavnú úlohu úspešnej a krásnej herečke, Francúzke Eve Green, ktorá v nej doslova zažiarila. Pôsobivý príbeh z atraktívneho prostredia, plný silných emócií, prináša do kamenných kín aj do multiplexov distribučná spoločnosť Filmtopia od 30. júla 2020. 

Eva Green (Sarah Loreau), Zélie Boulant (Stella)

Keď som mala osem, nasadila som si na hlavu tienidlo z lampy a chystala som sa letieť  do vesmíru, v tej chvíli som vedela, že chcem byť astronautka, ale mama mi povedala, že to nie je pre dievča,“ týmito slovami sa sympatická a fyzicky i psychicky neuveriteľne silná Sarah uviedla na jednej z prezentácií. A ako povedala, od toho momentu šla za svojím snom. Presne v takejto, extrémne vypätej situácii ju vidia aj diváci filmu.

Sarah sa pripravuje na vesmírnu misiu Proxima. Robí na sebe veľmi tvrdo, pred štartom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu prežíva náročné obdobie. Let na obežnú dráhu bude trvať celý jeden rok. Presne toľko neuvidí svoju milovanú dcéru Stellu, s ktorou sú na seba veľmi naviazané. Je krehká, no chápavá. Obe sa pripravujú na život bez tej druhej. Sarah prechádza dilemami. Tie sú o to vypuklejšie, že je na Stellu sama, s jej otcom žije oddelene a čo sa kariéry týka, len ťažko sa dá predstaviť mužskejšie prostredie ako je Európska vesmírna agentúra.

Scény, ktoré vykresľujú vzťah mamy a dcéry, patria medzi najsilnejšie. Sú dojemné, nie však patetické. Nepadajú veľké slová, ani hystérie. Divák sleduje charaktery zvnútra. „Dlho trénujem, aby som opustila zem a keď prichádza ten čas, cítim sa byť k nej pripútaná,“ opisuje svoj stav Sarah, jediná žena v spomínanej vesmírnej misii. Snaží sa byť perfekcionistka, chce v prácu podávať stopercentný a sústredený výkon, s blížiacim sa odlúčením je to však čím ďalej tým náročnejšie.

Strhujúci príbeh matky a dcéry má napriek netradičnému prostrediu univerzálnu tému: hľadanie rovnováhy medzi osobnými snami a rodičovskou láskou. Snímke sa darí aj na prestížnych festivaloch – na MFF Toronto aj San Sebastián získala špeciálne ocenenia – zvláštne ceny poroty, kritikov a kritičiek. 

Web Filmtopie: http://www.filmtopia.sk/
Proxima: http://www.filmtopia.sk/filmy/48/17/proxima/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=_jihlrZqI8w
FB profil Filmtopie: https://www.facebook.com/filmtopia.sk/

Zdroj: TS