Budúcnosť je tento týždeň: v Bratislave začína festival Sensorium!

Už v piatok 4. mája začína v Bratislave festival Sensorium – prvý slovenský festival zameraný na prepájanie umenia, dizajnu a kreatívnych technológii. Tím festivalu Sensorium pre vás vybral to najzaujímavejšie z inšpiratívnych prednášok medzinárodných umelcov a dizajnérov, audiovizuálnych predstavení a inštalácií .

                                       Joachim Sauter (ART+COM) – Petalclouds

Hlavnou hviezdou Sensoria bude nemecký umelec a dizajnér Joachim Sauter. Jeho doménou je experimentovanie s digitálnymi technológiami v priestore. Joachim Sauter stojí za viacnásobne oceňovaným štúdiom ART+COM . Je známy spoluprácami s islandským skladateľom Ólafurom Arnaldsom ,jeho k inetické skulptúry a  inštalácie odkazujú na dielo Marcela Prousta či Josefa Beyusa .

Jessica In j e horúcim ohnívkom v programe. Táto architektka, dizajnérka, kreatívna kóderka a pedagogička vyučujúca v Bartlettovom laboratóriu interaktívnej architektúry má na konte niekoľko prestížnych architektonických projektov aj v spolupráci s vedúcim IAL Ruairi Glynnom. V súčasnosti sa zaoberá robotikou a interaktívnym výskumom dizajnu .

Festival Sensorium predstaví jedno z najskloňovanejších mien na scéne futuristickej elektroniky. Headlinerom hudobného programu bude škótsky producent Lanark Artefax , ktorého extatickú produkciu si všimli aj veteráni žánru akými sú Aphex Twin či Björk. Niečo ako alternatívny soundtrack k novému Blade Runnerovi doprevádzaný intenzívnou vizuálnou show.

Sensorium festival tento rok spolupracuje s prestížnym holandským festivalom TodaysArt na výstave kineticko=svetelnej inštalácie Red Horizon od umelkyne Gabey Tjon a Tham . Red Horizon vytvára roj svetla a zvuku, kombináciu chaosu a presnosti, ktorá pri dlhšom pozorovaní odhalí svoj halucinačný potenciál. Výstava s viacerými inštaláciami svoje dvere otvorí už vo štvrtok 3. mája o 16.00.

Sobotná konferencia v Pistoryho paláci ponúkne aj ďalšie výrazné mená medzinárodnej scény: Annette Mees (UK/NL), Joshua Noble (USA), Andrej Boleslavský (SK), Christian “Mio” Loclaire (DE), Jan Nikolai Nelles (DE), Ján Šicko (SK), či Alexander Scholtz (DE) .

Večerný program uvedie dve zahraničné premiéry: VA4-ke sa okrem Lanark Artefaxpredstaví Tomáš Prištiaks koncertom postaveným na naživo samplovanej umelej srdcovej chlopni. Celý festival v sobotu večer vo FUGEuzavrie výber toho najlepšieho z domácej elektronickej scény na čele s estónskym zvukovým nomádom Music For Your Plants.

Festival umenia, dizajnu a kreatívnych technológií

Termín: 04 — 05.05.2018
Web: www.sensorium.is , www.facebook.com/sensoriumis Facebook: Sensorium 2018
Sensorium A/V w/ Lanark Artefax (Whities / UIQ) / Tomáš Prištiak Sensorium Club w/ Music For Your Plants / w y m e / Inso / Biomat

Zdroj: TS