Bubeník skupiny Peter Bič Project predstavuje svoj vlastný systém výučby hry na bicie s názvom Koncept7. Bubnujte ako profesionáli s Eduardom Kissom.

Eduard Kiss zo známej skupiny Peter Bič Project prichádza s vlastným pohľadom výučby hry na bicie nástroje v novom Koncepte7. Teraz si môžete zabubnovať s talentovaným a usmievavým bubeníkom prostredníctvom jeho workshopov, online kurzov a súkromných hodín, v ktorých prezradí, ako zvládnuť základy alebo si zlepšiť techniku hry a improvizáciu príjemnou a účinnou formou.

„Za uplynulých 15 rokov kariéry som vytvoril a zdokonalil svoj vlastný systém výučby s názvom Koncept7. Je založený na siedmich jednoduchých princípoch, ktoré všetkým mojim študentom výrazne uľahčujú napredovanie,” ozrejmuje hlavnú myšlienku vzniku efektívnej výučby Eduard.

Eduard Kiss sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje už dlhší čas. Návštevníci koncertov si ho pamätajú hlavne vďaka jeho energickému a radostnému pódiovému prejavu. Tentokrát však prichádza s niečím, čo podľa jeho slov mladým bubeníkom nikto len tak ľahko neodovzdá a oni si musia prejsť všetkou tou záplavou internetových videí úplne sami.

„Ako väčšina začínajúcich bubeníkov, aj ja som strávil veľa času neustálym hraním, cvičením a sledovaním videí mojich obľúbených bubeníkov, ako napríklad Denisa Chambersa, Davea Weckla, Bennyho Greba, Gergö Borlaiho alebo Cartera Beauforda z kapely Dave Matthews band. Fascinovala ma ľahkosť, rýchlosť a nápaditosť, s ktorou hrali. Aj ja som sa chcel naučiť takto improvizovať a celé tie roky som sa o to pokúšal, ale chýbala mi schopnosť všetky tie informácie spojiť do jedného veľkého celku. Neskôr, keď som začal sám učiť, dochádzalo mi vďaka mojim študentom oveľa viac súvislostí, keďže som bol neustále nútený hľadať ďalšie a ďalšie spôsoby vysvetlenia tej istej veci rôznym typom osobností. Nakoniec som vytvoril niečo, čo som hľadal celé tie roky u iných. Niečo, čo mi ešte aj dnes pomáha ľahko sa naučiť čokoľvek, čo si zaumienim. A to nehovorím len o bubnovaní,” hovorí bubeník.

Myšlienka tohto konceptu vznikala postupne. Nebolo to nič prvoplánové, o čom svedčí aj dlhší čas prípravy a to, že Eduard Kiss zbieral dlhé roky hlavne skúsenosti z pódií.

„Nemôžete si v jeden deň len tak povedať, že idete spraviť niečo, čo tu ešte nebolo a hneď na druhý deň očakávať úspech. Nič sa neudeje len tak za noc a ani u mňa to nebolo iné. Za tie roky som hrával s veľkým počtom rôznych muzikantov a kapiel, čo je podľa mňa dôležité pre každého muzikanta. Človek tak získava pestrosť svojho hudobného slovníka. Popritom som celý ten čas učil na rôznych umeleckých školách a ani som si neuvedomoval, že metódy, ktoré som pri učení používal, prerastú nakoniec do veľkého uceleného konceptu, ktorý neskôr pomôže toľkým bubeníkom v mojom okolí.”

Eduarda Kissa ste za posledný rok a pol mohli vidieť účinkovať hlavne so známou slovenskou skupinou Peter Bič Project ako na pódiách, tak aj v televíznych programoch. „Keď koncom roka 2018 prišla ponuka od Peťa Biča, hneď som sa jej chopil. Nahrali sme spolu úspešný album Labyrint a odohrali sériu koncertov. Nabral som kopu nových skúseností, ktoré som ďalej odovzdával svojim študentom,“ opisuje účinkovanie v kapele Eduard.

Spoluprácu s bubeníkom si pochvaľuje aj Peter Bič, líder skupiny Peter Bič Project. „Edo je v prvom rade veľmi pozitívny človek, ktorý si rád všetko na rovinu povie, čo je úžasná vlastnosť, pretože v tej chvíli v kapele odpadá veľa zbytočných problémov a nedorozumení. Je veľmi kreatívny bubeník a hneď od prvej chvíle, odkedy prišiel do kapely, prináša nové a nové nápady, čo bolo pre mňa veľmi podstatné, aby hudobníci, ktorí prídu do kapely, neboli pasívni, ale ponúkali rôzne možnosti, ako sa dá s hudbou pracovať. Je to pre mňa veľmi inšpiratívne. Z Edovej hry cítiť, že má toho veľa odohraného a má množstvo skúseností. Páči sa mi, že pristupuje k hudbe veľmi svojsky a nepodceňuje detaily,“ hovorí Peter Bič a ďalej pokračuje: „Osobne ma veľmi prekvapilo, ako pristupuje k nástroju, pretože si myslím, že to je veľmi dôležitá súčasť muzikanta. Ako má naladené bicie v štúdiu. Myslím si, že aj to, ako si vytvoril svoj vlastný koncept učenia hry na bicie Koncept7, svedčí o tom, že nič nenecháva na náhodu a dosť sa tým zaoberá. Vrelo odporúčam.“

Napriek pribúdajúcemu počtu koncertov si však bubeník stále nevedel predstaviť, že by učenie zavesil na klinec. „Dá sa povedať, že učenie druhých je mi vlastné už od útleho detstva. Vždy som ostatným rád vysvetľoval veci, o ktoré som mal záujem a tešilo ma, keď sa mi podarilo podať im to tak, že to pochopili. Nie náhodou si ma táto profesia po strednej škole sama našla. Pôvodne som chcel vyučovať matematiku, ale veľmi rýchlo som od tohto plánu upustil (smiech) a vyučoval hru na bicie. S pribúdajúcimi učiteľskými schopnosťami som nakoniec objavil sedem veľmi účinných metód, vďaka ktorým sa všetci moji študenti rýchlo dostávajú k improvizácii a tvorbe vlastných rytmických fráz. Vznikol Koncept7 a ja som ihneď pocítil potrebu podeliť sa oň s ostatnými,” prezrádza bubeník.

„Môj dobrý priateľ Lórant Szabó bol touto myšlienkou nadšený a ihneď sa ponúkol, že mi pomôže celý nápad dotiahnuť aj z marketingovej stránky do úspešného konca, keďže mi muzikanti, alebo lepšie povedané bubeníci, máme málokedy aj takéto schopnosti,“ dodáva Eduard. Vďaka Lórimu vznikla veľmi rýchlo pekná a prehľadná webstránka, na ktorej nájdete okrem termínov workshopov a online kurzov aj e-shop s tričkami s bubeníckymi motívmi. O zvukovú stránku videa, ktoré vytvoril Peter Krbaťa, sa postaral Ján Terpák a s hudbou k videu bol nápomocný Martin Husovský z Komajoty.

S charizmatickým bubeníkom sa môžete osobne stretnúť na jeho workshopoch v týchto termínoch:

  • 25. a 26. 7. Košice
  • 15. a 16. 8. Liptovský Mikuláš
  • 22. a 23. 8. Bratislava

alebo prostredníctvom online kurzov 11. a 19. 7. 2020. Viac informácií nájdete na jeho webstránke  https://eduardkiss.sk/

Informoval PR Manažér Michal Neffe