Brutal Assault 2014: Reportáž!

19ty (posledný „násť“ ročný) ročník najväčšej metalovej udalosti v strednej Európe sa tak ako po minulé roky tešil hojnej účasti návštevníkov nielen z rôznych kútov Európy, ale v podstate už z celého sveta. Našťastie je kapacita areálu vojenskej pevnosti Josefov naďalej postačujúca, pretože si neviem predstaviť vhodnejší priestor na metalový festival tohto typu.

Tak ako po minulé roky sa tím Obscure promotion postaral nielen o neopakovateľný hudobný zážitok, ale aj o spríjemnenie chvíľ, ak návštevníci neokupovali priestory pred hlavnými pódiami (MetalShop & Jägermeister Stages), prípadne nesledovali dianie na menšom MetalGate Stage-i, ktorý bol premiérovo rozložený vo veľkom stane na lúke. Účastníci tak mali napríklad možnosť vyskúšať si svoje hudobnícke zručnosti v „Marshall City“, zhliadnuť kultové filmy v „Horror Cinema“, prípadne ukojiť svoje adrenalínové chúťky skokom z provizórne postavenej veže. Ponuka občerstvenia bola opäť pestrá a opäť v rámci festivalových možností na vysokej úrovni (u mňa to tento rok vyhral stánok s argentínskymi „chorizo dogmi“).

IMG_4915

Čo sa týka tohtoročného line upu, festival sa dostáva do štádia, kedy sa stále častejšie v zostave objavujú mená kapiel, ktoré už svoju premiéru na BA absolvovali v rámci predchádzajúcich ročníkov (takí Suffocation absolvovali už svoje tretie vystúpenie) a myslím, že aj pre organizátorov bude čoraz ťažšie dosadzovať kapely, ktoré by sa objavili v Josefove premiérovo (aj keď tohtoroční headlineri, ktorými boli bezpochyby králi thrash metalu Slayer, toto pravidlo nepotvrdzujú).

The Ocean

Pokiaľ mám spomenúťvystúpenia, ktoré ma najviac oslovili, určite tam okrem už spomínaných Suffocation a Slayer patria skvele odohrané sety v podaní Architects, God is an Astronaut, Manes, Satyricon, Exivious, Six Feet Under a Down (skvelý set, doplnený o zábavné „moderovanie“ Phila Anselma). Naopak mierne sklamanie u mňa vyvolal „reunionový“ koncert najväčšej legendy českého death metalu Krabathor (možno som mal len veľké očakávania, v podstate môžem povedať, že set bol zahraný približne na úrovni koncertov Krabathoru, ktoré som mal možnosť zhliadnuť v deväťdesiatych rokoch, to znamená opäť so slabším zvukom a lajdácky zahratými sólami v podaní gitaristu Christophera) a takisto stredajší set Terorrizer, ktorý bol poznačený hlavne pretrvávajúcimi problémami so zvukom (hlavne gitarovým).

Phil Anselmo - Down

Tak ako vždy sa mi len ťažko v nedeľu vracalo na Slovensko pri pomyslení, že ma čaká opäť ročné čakanie na chvíľu, kedy sa do pevnosti Josefov vrátim. Keďže budúci rok oslávi Brutal Assault svoje dvadsiate narodeniny, berte túto reportáž zároveň ako pozvánku na oslavu. Som si istý, že team Obscure promotion sa na túto oslavu svedomito pripravuje už teraz.

Fotoreport: 1.deň
Fotoreport: 2.deň
Fotoreport: 3.deň
Fotoreport: Festivalová atmosféra

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana