Brazílska jazzfunková legenda Azymuth zavíta v rámci svojho turné do bratislavského Nu Spiritu.

Séria In Jazz We Trust ponúkne fanúšikom exkluzívny hudobný zážitok. Vo štvrtok 19. Februára príde do Nu Spirit Clubu brazílska jazz-funková legenda Azymuth. Sprevádzať ich bude ambasádor jazzu Kinet spoločne s DJ Gonzom.

Samba, elektronika a jazz? Máte pocit, že tieto tri veci sa spolu nemôžu mať nič spoločné? Tak si vypočujte hociktorý z dvadsiatky albumov skupiny Azymuth. Trojica hudobníkov – klávesák Jose Roberto Betrami, basista Alex Malheiros a bubeník Ivan Conti prezývaný Mamão – sa stretla v Rio de Janeiro už na konci 60. rokov a v ďalšej dekáde boli prvou kapelou, ktorej sa podarilo spojiť tradičnú brazílsku hudbu s jazzom a vtedy sa rodiacou elektronikou.

Fúzia brazílskej hudby a elektroniky v podaní Azymuthu bodovala nielen v ich rodnej Brazílii, ktorá je po Spojených štátoch amerických najväčším hudobným trhom na svete, ale aj v cudzine. Skladba Jazz Carnival sa dokonca v roku 1980 dostala na 19. miesto britskej hitparády. Zvuk skupiny formoval najmä klávesák José Bertrami, ktorý bol uchvátený zvukovými možnosťami syntetizérov a nové modely si chodil pravidelne kupovať do Spojených štátov. Fanúšikmi elektroniky sú však aj ostatní členovia kapely. Mamão nahral v roku 2008 spoločný album s americkým beatmakerom Madlibom a skupina si svoje skladby pravidelne dáva remixovať špičkovým elektronickým producentom ako sú Theo Parish alebo Jazzanova.

V polovici 90. rokov sa skupina upísala londýnskemu vydavateľstvu Far Out, ktoré založil veľký fanúšik brazílskej hudby Joe Davis. Veľká Británia vtedy žila nu jazzom a kultové skladby Azymuthu sa už roky nachádzali v playlistoch vplyvných Djov ako boli Gilles Peterson alebo Patrick Forge. Vtedajší boom fúzie jazzu a elektroniky vdýchol kapele nový život a priniesol nových fanúšikov.

Na značke Far Out, ktorá je domovom ďalších brazílskych legiend ako Marco Valle alebo Joyce, vydala trojica osem nových albumov a re-mastrovanú re-edíciu prelomovej platne Azimuth z roku 1975, spolu so sériou remixou. Po náhlej smrti Joseho Betramiho pred necelými troma rokmi sa zdalo, že Butterfly z roku 2011 zostane tým posledným. Skupina však ďalej funguje v plnej sile a na koncertoch Bertramiho nahradil jeho žiak, virtuózny pianista Fernando Moraes. Ich subtílny, a pritom pulzujúci jazz funk si v rámci februárového európskeho turné venovanom 40. výročiu albumu Azimuth budete môcť vypočuť aj v Bratislave.

EVENT: www.fb.com/events/1570384163179568/
TICKETS: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=20495

azymuth

Zdroj: Nu Spirit