Bratislavský festival SHARPE zverejnil kompletný line-up domácich a zahraničných interpretov.

Hudobný program festivalu sa rozšíril o 12 nových mien, spoluprácu so známym technoparty projektom a lákavý program úvodného večera. Dohromady tak pribudlo 21 vystúpení. Konferencia hlási 27 rečníkov z celej Európy aj USA. 

SHARPE festial láka už na úvodný, štvrtkový večer, ktorý bude vyplnený troma unikátnymi vystúpeniami “domácich” umelcov. Štvrtkovú Radio_FM Night otvoria fenomenálni Lash & Grey, víťazi súťaže mladých talentov na Bratislavských Jazzových Dňoch a Jazz Start Up a držitelia niekoľkých Rádio Hláv. Ich podmanivé spojenie jazzu a soulu, už mali možnosť naživo predviesť aj v prestížnej koncertnej sieni – Carnegie Hall v New Yorku. Na SHARPE predvedú set v špeciálnom zložení s prizvanými hudobníkmi ako Lash & Grey with Strings. Žánrovú zmenu v prepracovanej AV show predvedie oceňovaný producent Pišta Kráľovič a.k.a. FVLCRVM. Synth hyperpop v spojení s dystopickým a futuristickým vizuálom zožal úspech na veľkých pódiách festivalov ako Pohoda či Colours of Ostrava. Program úvodného večera doplní stálica slovenskej elektronickej hudby Blame Your Genes so svojím live setom obohateným o speváčky. V tvorbe kombinuje zvuk analógových syntetizátorov, inšpirovaný 90-tymi rokmi, so živými vokálmi, samplami a tanečnými beatmi, jeho posledná nahrávka Skins bola porotou Radio Head Awards ocenená ako elektronická nahrávka roka 2022 . 

Medzi najnovšími menami v line-upe vyniká hneď niekoľko zahraničných umelcov, ktorým experimentovanie v hudbe a tvorba naprieč žánrami nie je cudzia. Základ diel francúzskeho hudobníka a vizuálneho umelca Stéphane Clora tvoria minimalistické, inštrumentálne kompozície so sláčikovými nástrojmi a elektronikou. Možno v nich ale pozorovať aj prvky kartografie, zakomponovanie kresby a fotografie. Ďalšou v programe je jamajsko-britská umelkyňa AGAAMA, spájajúca experimentálny pop s jazzovými vokálmi na podmaze beatov, inšpirovaných UK bass music. Jej skladby sú napínavé, energické, elegantné a textovo poetické, dotýkajúce sa tém budúcnosti, spoločnosti aj rozhodovania. Žánrovú fúziu hrá aj britská, avant-punk-jazzová kapela Taupe. Tvoria ju traja dlhoroční priatelia, ktorých hudobné improvizácie na alt saxofóne, gitare a bicích zámerne odbočujú od metronomickej presnosti. V skratke, ide o spojenie jazzového cítenia s anarchickou punkovou estetikou a elektronickými experimentmi, ktoré treba zažiť naživo. Z geograficky bližšej krajiny, dotvárajúc rozmanitosť line-upu, zavíta na festival noise-rocková kapela Nemeček zo Záhrebu. V sprievode slavónskej tambury skladajú poctu slovanskej ľudovej hudbe intenzívnym a atmosférickým spôsobom.

V programe vystúpia aj ďalšie projekty s medzinárodným obsadením. Príkladom takého je zoskupenie Charms Kids. Na SHARPE festivale vystúpia spolu so slovenským spevákom a gitaristom Matúšom Oravcom ako Charms Kids a Matus. Oravcova energia a vyžarovanie resuscitovalo inšpiráciu v kapele, až sa stal jej hlavným textárom.

Núdza nebude ani o hudobné duá. Jedným z nich je tAngerinecAt, queer duo tvorené multiinštrumentalistami Zheniou Purpurovsky z Kyjeva a Paulom Chiltonom z Veľkej Británie. Vytvárajú očarujúci zvukový svet pomocou elektronickej produkcie, vokálov, píšťaliek a množstva ďalších zvukov. Ich nový album „Glass“ sa dostal na vrchol Bandcamp rebríčkov  a bol zvolený za jeden zo 100 najlepších albumov roku 2022 podľa Louder Than War. Slovenská kapela Buy Her Sugar sa vrátila na scénu v roku 2021 so singlom Ticking a odvtedy vystupuje ako dvojica Anny Óváry a Martina Poláka. Zvuk kapely je energickejší a sebavedomejší oproti ich niekdajšiemu repertoáru. Citeľná je poctivá produkcia, autorstvo, aj miera odvahy dua na živých koncertoch. Ďalším skrytým klenotom a duo projektom bude spoločné vystúpenie, žánrovo nevymedzeného, gitaristu Ondreja Zajaca a producenta ambientnej elektronickej hudby Stroona, ktorí už spolu odohrali niekoľko koncertov na Slovensku a Sicílii. Voľne plynú časom, rovnako ako ich minimalistická, až kontemplatívna hudba, spájajúca poctivé remeslo s veľkolepou emóciou.

Medzi účinkujúcimi sa predstaví aj hudobný producent Karaoke Tundra. Pochádza z Ukrajiny, no dlhé roky pôsobí na českej a slovenskej scéne. Tvorí vlastné beaty a sety, v ktorých spája impulzy hip hopu s experimentálnou elektronikou. Prepojenie so zlatou érou rap music, kombinovanou so špinavým lo-fi zvukom, jazzom aj soulom, predvedie producent Viktor z Topoľčian, známy ako FOM (FollowOriginalMessage). Recept na rave v ktorom sa prepája breakcore, tekno, techno, house, noise aj ambient zahrá slovenské trio Adam (Beton), Vlado (ONNN) a Alica Volf z elektronického projektu NDS. S virtuálnymi setmi experimentálneho ambientu a high-bpm old-school ravu sa pripojí multidimenzionálny kolektív Fairycore syndicate, ktorý sa postarajú o adekvátnu piatkovú afterparty. 

SHARPE sa tento rok opäť spojil s projektom  Nočná, aby divákom priniesli kurátorovaný stage venovaný techno hudbe a jej podžánrom.Technopárty Nočná už niekoľko rokov prináša do priestorov Novej Cvernovky atmosféru berlínskych klubov a talentovaných zahraničných aj slovenských producentov elektronickej hudby. Počas SHARPU pod hlavičkou Nočnej zahrá energické techno v rýchlom tempe Slovinka dvidevat. Ďalšími producentmi zo Slovinska sú Shekuza a Lifecutter, vydávajúci hudbu pod nezávislým vydavateľstvom Kamizdat. Predstavia sa v spoločnom projekte Warhorse, ktorý kombinuje industriálne techno s temným ambientom. Z Maďarska dorazí zahrať set Alley Catss. Vo svojej tvorbe zlučuje fragmenty tanečnej hudby, techna, jungle and juke a ambientných zvukov. České zastúpenie v Nočnej doplnia dj-ka SJ yellow s rýchlymi, hýrivými beatmi a C4AT s postindustriálnym, hardcore-raw ebm klubovým setom. Celý hudobný program uzatvorí prekvapenie v podaní spontánneho dj-a Dušana. Dávkuje trance, eurodance a nesmrteľné disko plné lejzrov a guilty pleasures. Farebný, blikajúci a nezabudnuteľný záver festivalu zaručený. 

Zverejnený je už aj kompletný program konferencie! Tento rok  konferencia privíta 27 rečníkov z rôznych častí Európy od Spojeného kráľovstva, Holandska, Španielska, Francúzska, cez Nemecko a Rakúsko až po hudobných profesionálov z Česka a Slovenska. Súčasťou programu konferencie budú workshopy zamerané na umelecko-hudobný manažment s Lydiou Kirschstein, ale aj na mentálne zdravie a to, ako včas detekovať syndróm vyhorenia a predchádzať mu so psychológom Matúšom Bakytom. Medzi jedinečné príležitosti bude určite patriť i praktický workshop s Bastl Instruments, na ktorom sa účastníci naučia zostaviť vlastný sytetizátor The Kastle 1.5 Synthesizer Kit. Nebude chýbať ani speed-meeting Meet The Festivals, so zapojením festivalov ako  Colours Of Ostrava (CZ), MENT Ljubljana (SI), Peel Slowly And See (NL), Monkey Week (ES) a mnoho ďalších. V hlavných bodoch programu budú dominovať keynote interviews s legendou  hudobného masteringu Vladom Mellerom a producentom Stephenom Buddom. Ďalej diskusné panely o monetizácii v digitálnom streamingu či nemeckom festivalovom trhu, ktorý je jedným z najväčších na svete. Chýbať nebudú ani zoznamovacie recepcie, ktoré tento rok budú organizovať profesionáli z Česka a Ukrajiny.

Permanentky na dva festivalové večery a úvodnú Radio_FM Night sú v predaji za cenu 35€. PRO PASS, ktorý umožňuje vstup na celý festival vrátane konferencie teda hudobnú časť aj konferenciu, stojí 59 €. V predaji sú aj zvýhodnené PRO PASS vstupenky s workshopom s Bastl Instruments.

Kompletný zoznam umelcov, panelov a speakerov nájdete na webe festivalu www.sharpe.sk

Nalaďte sa na SHARPE 2023!

Spotify playlist Sharpe 2023
YouTube playlist Sharpe 2023

Zdroj: TS