Bratislavské bábkové divadlo hľadá strateného Mauglího.

V spolupráci nezávislého divadelného zoskupenia ODIVO a Bratislavského bábkového divadlavzniká nová inscenácia na motívy Knihy džunglí.

V Bratislavskom bábkovom divadle vzniká nová inscenácia Mauglí na motívy Knihy džunglí od RudyardaKiplinga. Autorsky ju pripravuje režisérska dvojica Mária Danadová a Monika Kováčová z nezávisléhodivadelného zoskupenia ODIVO.

Ide pritom o druhú spoluprácu tohto zoskupenia a Bratislavského bábkového divadla. Už v roku 2019 spoločne vytvorili inscenáciu Neviditeľní, ktorá okrem iného získala aj nomináciu na ocenenie DOSKY zamimoriadny počin v oblasti činoherného divadla.

Nová inscenácia síce vychádza z Knihy džunglí, no zaujímavým spôsobom mení optiku. Príbehnesledujeme z pohľadu Mauglího, ale džungle.

„Sústredili sme sa na svoju autorskú nadstavbu a tou je príbeh Mauglího, ktorý sa jedného dňa džungli stratil a tá sa ho vydáva hľadať,“ vysvetľuje Monika Kováčová. „V tejto nastolenej situácii postupne otvárame témydomova. Čo je domov, kde je a kto ho tvorí? Toto sú otázky, o ktorých chceme s deťmi komunikovať.“

Zoskupenie ODIVO je známe experimentálnym prístupom k divadlu a využíva ho aj v inscenácii Mauglí. Kombinuje v nej výrazný pohybový prejav s bábkami, textom, maľovaním a hudbou. Scénu tvorí vypreparované prostredie džungle, tá je zároveň ihriskom a prekážkovou dráhou, ktorú herci prekonávajúpočas stopovania Mauglího.

Mária Danadová takto približuje proces skúšania: „Na skúškach často operujeme výrazom multitasking, teda paralelným spracovaním podnetov viacerými technikami. Vo výsledku tak napríklad uvidíte, ako herci prerozprávajú legendu o zrode džungle, a popritom, okrem textovej roviny, zvládajú vodiť bábku, balansovať na jednej z konštrukcií, maľovať farbami na telo, a to všetko kombinujú s pomerne náročným pohybovýmprejavom.“

Inscenácia je vhodná pre deti od 5 rokov a ako Monika Kováčová dodáva: „Baví nás komunikovať s deťmi otémach, ktoré bavia i nás. Aj v tejto inscenácii hľadáme spoločný jazyk a rozprávame sa s deťmiprostriedkami, ktoré sú im blízke a zároveň ich rozvíjajú.“

Premiéra inscenácie Mauglí bola naplánovaná na 19. marca, no vzhľadom na pandemickú situáciu ju nebude možné uskutočniť za prítomnosti divákov. Bratislavské bábkové divadlo, tak ako iné divadlá, stále nemôže hrať pre verejnosť, plánuje však prípravu a vysielanie záznamov svojich inscenácií verejnosti, školám aškôlkam.

Anotácia k inscenácii:

Kipling, Danadová, Kováčová: Mauglí

Tvoja stopa je mojou stopou, tvoj brloh je mojím brlohom. 

Počujete to chvejivé zunenie? Džungľa dnes vydáva celkom iné zvuky než v ostatných obdobiach roka.Nastáva Čas nových zvukov. A kto má tento čas najradšej? No predsa Mauglí. Dnes sú však všetci nanohách, pretože Mauglí zmizol. Čo ak sa niekde stratil? Čo ak ho uniesli opice alebo Pruhovaní? Čo ak džungľu opustil a už sa nevráti? Džungľa musí vziať stopovanie do vlastných rúk. Spolu s vlčou svorkou, medveďom Balúom, panterom Bagírom, so slonom Thá či s hadom Kaa sa vyberieme na cestu divočinou.

Pohybovo-bábková inscenácia pre deti vznikla na námet kultovej Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga. Zbystrite zmysly a vydajte sa s nami hľadať stopy po nezvestnom Mauglím vo farbách, vôňach a rytmoch džungle. Treba však postupovať opatrne, lebo iba nohy kráčajúce bez hluku, oči vidiace v tme a uši, čo v brlohu zachytia najslabší závan vetra, môžu nájsť cestu na miesto, ktoré je skutočným DOMOVOM.

Tvorivý tím:
Predloha: Rudyard Kipling
Réžia, libreto: Mária Danadová, Monika Kováčová Dramaturgia: Peter Galdík
Scéna, bábky, kostýmy: Ivana Macková Hudba: DanielŠpiner
Pohybová spolupráca: Mária Danadová Žonglérska spolupráca: Filip Hajduk Svetelný dizajn: LukášKubičina
Účinkujú: Miriam Kalinková, Ľubomír Piktor, Lukáš Tandara, Jazmína Piktorová a. h., Ľuboš Janák a. h.
Inšpícia: Nina Tarasovičová Grafický dizajn:Viktória Jehlárová

Zdroj: TS