Bratislava v pohybe vyvrcholí vystúpením slávnej skupiny Les SlovaKs!

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe, vyvrcholí v nedeľu 9. októbra 2011 o 20.00 h v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava predstavením známej belgicko-slovenskej tanečnej skupiny Les SlovaKs. Druhá inscenácia skupiny s názvom Journey Home, teda Cesta domov ukončí desaťdňový tanečný maratón 15. ročníka festivalu.

Priaznivci tanca by si nemali nechať ujsť záver festivalu Bratislava v pohybe, ktorý ukončí belgicko-slovenská skupina Les SlovaKs, ktorú tvoria mladí slovenskí tanečníci žijúci v Bruseli. Každý z nich pôsobí aj samostatne a spolupracuje s poprednými európskymi tanečnými skupinami a choreografmi. Keď v roku 2006 oficiálne vzniklo toto zoskupenie, začínalo tam, kde chcelo aj skončiť: pri živom a neviazanom tanci, ktorý sa nebráni žiadnym estetickým a tanečným možnostiam. Les SlovaKs spoločne vytvorili tanečný prejav, nazývaný „nový tradičný tanec“, ktorý v sebe nesie expresivitu, emócie, dokonalú techniku, osobnú históriu a vlastnú kultúru.

V Bratislave uvedú Les SlovaKs svoju druhú produkciu Cesta domov (Journey Home), ktorá je charakteristická inšpiráciou slovenským folklórom, tradičným polyfonickým spevom a najmä humorom. Dôležitou súčasťou predstavenia je aj hudobná zložka, pričom belgický hudobník a skladateľ Simon Thierrée vychádza zo stretu folklóru a modernizmu.

Ls SlovaKs

Ich v poradí druhé spoločné predstavenie Cesta domov doteraz videli diváci v Poľsku, Belgicku, Švajčiarsku, Španielsku, Nemecku, Holandsku, Francúzsku, Portugalsku, Taliansku, Švédsku, Srbsku, ba dokonca aj v Kongu. Cesta domov skupiny Les SlovaKs sa uskutoční v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v nedeľu 9. októbra o 20.00 h. Vstupenky si je možné kúpiť v sieti www.ticketstream.sk alebo priamo v divadle hodinu pred predstavením.

Medzinárodný festival Bratislava v pohybe zohral v priebehu svojej pätnásťročnej existencie jedinečnú úlohu v rozvoji súčasného tanca na Slovensku a stal sa trvalou súčasťou kultúrneho života Bratislavčanov. Vďaka nemu získal súčasný tanec nielen tradíciu, priaznivcov a potrebné zázemie pre rozvoj domácej scény, ale aj možnosť konfrontovať dosiahnuté výsledky so zahraničím.

Počas 15 ročníkov sa uskutočnilo 166 predstavení hlavného programu. Publikum videlo 138 rôznych tanečných zoskupení z 20 krajín. Bohatý sprievodný program ponúkol 65 podujatí sprievodného programu, do ktorých sa zapojili profesionáli zo 18 krajín celého sveta. V rámci festivalu sa uskutočnili štyri interdisciplinárne projekty (H2O/Danubiana/H2O, Hranice, Nový rituál I. a Nový rituál II.) a dva umelecko-vzdelávacie projekty (Rozhovory tiel a Laban pre 21. storočie).

Na 15. ročníku festivalu zažili priaznivci tanca 10 večerov, v ktorých videli 13 predstavení z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Belgicka, Rumunska, Japonska a Slovenska. Na programe boli dve premiéry, ale aj šesť workshopov pre profesionálov a študentov tanca, premietanie filmov, výstava fotografií, odborné diskusie a tanec v uliciach mesta.

Zdroj: Asociácia Bratislava v pohybe
Publikoval: Redakcia GREGI.NET