BRATISLAVA V POHYBE TENTO ROK S REKORDNOU NÁVŠTEVNOSŤOU

Súčasný tanec očaril široké publikum. Počas desiatich večerov prišlo na predstavenia hlavného programu 27. ročníka medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe bezmála 3000 divákov, čo je takmer dvojnásobne viac ako v roku 2022. Ďalších 900 divákov navštívilo podujatia sprievodného programu. Festival putoval aj do iných miest na Slovensku, kde zaznamenal účasť takmer 500 divákov. Bratislava v pohybe mala dve časti – júnovú a októbrovú (2. – 21. októbra). Ďalší, 28. ročník sa zameria na španielsky a portugalský súčasný tanec a uskutoční sa na jeseň 2024.

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe sa počas svojho 27. roka existencie zameral na prehliadku belgického tanca, pričom hlavný program mal letnú a jesennú časť. V júni si diváci v sále Činohry SND pozreli dve uvedenia diela Diptych slávneho belgického súboru Peeping Tom. Jesenná časť ponúkla osem večerov, počas ktorých sa predstavilo deväť zoskupení z Belgicka (Ultima Vez, Jan Martens, Loraine Dambermont, Anton Lachky Company), Talianska (Camilla Monga & Emanuele Maniscalco), Francúzska (Cie E7KA), Veľkej Británie (Ching Ying-Chien) a Slovenska (Štúdio Divadlo tanca).

„Už minulý rok nám ukázal, že sa milovníci súčasného tanca po pandemických časoch vrátili do divadla. Sme veľmi radi, že v tomto ročníku sa ich počet výrazne zvýšil a nám sa podarilo vypredať sedem z desiatich predstavení hlavného programu. Divákom sme ponúkli široké spektrum tanečného umenia – od veľkolepých diel popredných belgických súborov cez komorné diela až po intímne duetá a sóla talentovaných choreografov a choreografiek. Veríme, že bolo z čoho vyberať,“ uviedla umelecká riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová.

Organizátori festivalu Bratislava v pohybe zaznamenali tento rok rekordnú návštevnosť hlavného programu. Hlavný program festivalu vrátane dvoch predstavení Peeping Tom tento rok videlo 2911 divákov, z toho 2438 platiacich divákov, čo je takmer dvojnásobok oproti roku 2022. Jesennú časť programu pritom navštívilo 1969 ľudí, čo predstavuje 93% návštevnosť.

Sprievodný program festivalu ponúkol dve uvedenia performance Veľký nádych, v ktorom sa na Nádvorí Primaciálneho paláca predstavilo 40 profesionálnych aj amatérskych tanečníc rôzneho veku. Ďalej si mohli diváci vychutnať tri predstavenia slovenských umeleckých zoskupení a dva večery s filmami o tanci. Už tradične boli pre záujemcov pripravené aj dva tanečné workshopy vedené profesionálmi z vystupujúcich súborov. Podujatia sprievodného programu navštívilo viac ako 900 divákov, resp. účastníkov.

Vybrané predstavenia z hlavného programu putovali aj do regiónov, kde si našli takmer 500 divákov. „Tento rok sa nám výraznejšie podarilo dostať do ‚pohybu‘ aj iné mestá na Slovensku. Po opatrných pokusoch s jedným hosťovaním v posledných dvoch rokoch sme tentoraz ponúkli v spolupráci s partnermi až sedem predstavení v štyroch mestách. Intenzívny zážitok zo súčasného tanca tak mohli mať diváci v Trnave, Žiline, Banskej Bystrici či Košiciach. V popularizácii tanca v celoslovenskej miere chceme pokračovať a veríme, že čaru súčasného tanca spolu s nami podľahne čoraz viac divákov,“ povedala výkonná riaditeľka festivalu Katarína Figula.

O ústredný výrazný vizuál sa aj tento rok postarala reklamná agentúra Slovák&Friends. „Roky hľadáme spôsoby ako predstaviť súčasný tanec divákom, ktorí nevedia, čo od neho očakávať. Tento rok sme stavili na silné emócie vyjadrené citoslovcami, ktoré nahrádzajú slogany a sú vyplnené fotografiami z predstavení. Vznikla tak jedinečná a odlíšiteľná vizualita tohto výnimočného festivalu,“ uviedol Róbert Slovák, kreatívny riaditeľ agentúry.

Vďaka partnerom a mediálnym partnerom sa organizátorom podarilo osloviť publikum cez rozmanitú škálu komunikačných nástrojov, pričom len v online priestore dosiahla kampaň viac ako 1,5 milióna impresií. Novinkou komunikácie okrem rozšírenej podpory v online bol aj podcast s rozhovormi Miroslavy Kovářovej s umelcami.

Spot k festivalu Bratislava v pohybe 2023: https://youtu.be/q9rvT2PSyTY?si=lNY62Syod_lF-gB-
Budúci rok bude patriť výberu spomedzi súborov súčasného tanca zo Španielska a Portugalska. Program uverejnia organizátori v lete 2024.
Videorozhovory Miroslavy Kovářovej s umelcami: https://youtube.com/playlist?list=PLiOW5sMGWgswONy2gaN6KvC35cF_RhOBH&si=rLIcXSANV-cY5saY

Festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, strategickými partnermi sú
Mesto Bratislava a Nadácia Tatra banky.
Uvedenie diel súborov Peeping Tom, Ultima Vez a Jan Martens podporila Delegácia Flámskej vlády.
Partnerom festivalu je Bratislava Tourist Board. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.
Festival podporili: LITA – autorská spoločnosť, Bratislavský samosprávny kraj a Francúzsky inštitút.
Vybraní umelci sú prezentovaní v rámci Aerowaves, projektu spolufinancovaného Európskou úniou.
Turné Anton Lachky Company na Slovensku organizuje Asociácia Bratislava v pohybe v spolupráci s kultúrnym centrom Malý Berlín a s finančnou podporou Nadácie SPP.

Zdroj: TS