Bratislava Street Art Festival 2020 – 10 rokov street artu!

Bratislava Street Art Festival oslavuje desiate narodeniny a organizátori si pre hlavné mesto opäť pripravili bohatú nádielku street artu. V mesiaci september v Bratislave pribudne viacero diel známych umelcov, ktoré budú najbližšie roky zdobiť nielen naše ulice.

Street Art Fleet 

Originálnym počinom európskeho formátu je Street Art Fleet. Umelecky spracovaná flotila 4 autobusov Karosa B741 v spolupráci s DPB a.s. bude brázdiť ulice hlavného mesta už od 2.septembra 2020. Namiesto reklamného „wholewrapu“ sa autobusy dočkajú nového výtvarného prevedenia od rešpektovaných svetových umelcov ako je FinDac, Fat Heat & TransOne, Jana und JS a slovenského umelca SKC.

Street Art Gallery Kamenné námestie 

Street art je charakteristický aj tým, že väčšinou vzniká na starších objektoch a tak časom mizne. Len nedávno Bratislava prišla o niekoľko cenných street artových diel ako napr. „Dievča so švihadlom“ od talianskeho umelca Milla, resp. medzinárodne ocenené dielo „Veľké oči“ írskeho autora FinDaca. Vďaka majiteľom budov však dotknuté objekty po rekonštrukcii dostanú späť svoju umeleckú tvár a Street Art Gallery na Kamennom námestí opäť získa cenné diela. Obaja umelci súhlasili, že prídu do Bratislavy opäť vytvoriť stratené diela na nové fasády a stanú sa trvalou súčasťou Street Art Gallery.

Street Art Gallery Interiér

Historicky najväčší obchodný dom na Slovensku, OD PRIOR BRATISLAVA, bude aj historicky prvým slovenským shoppingom, ktorý otvorí svoje priestory street artu.

„Od roku 2016 sme pracovali na Kamennom námestí a sme radi, že sa nám po piatich rokoch podarilo dostať street art aj do ikonickej budovy OD PRIOR. Vytvárame tak jedinečné miesto – Kamenné námestie a Street Art Gallery sa definitívne dostávajú na mapu svetovej street artovej scény. Fanúšikova Spišského travertínu však môžu byť kľudný, všetky historické prvky ako aj kameň rešpektujeme a zachováme. Diela v interiéri by mali byť pre verejnosť prístupné po 24.9.2020“ dodáva riaditeľ festivalu Tomáš Lukačka.

5.9. 2020 – narodeninová oslava BSAF na streche OD PRIOR 

V rámci aktuálnych opatrení sa organizátori rozhodli všetky sprievodné aktivity pre verejnosť zredukovať na jeden deň – sobotu 5.9.2020. Všetky aktivity sa uskutočnia v exteriéri a nie sú masového charakteru. Organizátori opäť sprístupnia strechu OD PRIOR a verejnosť bude mať možnosť navštíviť toto netradičné miesto. Festival ostal verný tradícii bohatého detského programu

„na streche“: workshop bubnovania s Rytmika.sk, výtvarný workshop so Zuzkou a Jankou, hula hoop workshop s Dominika Hoopinika, či Klauniáda pre deti a dospelých so Slížom. Tradične nebude chýbať stage „Pod Líškou“ na ktorom sa predstavia D.J.’s Wosa, Rhino, Numa Be a skupiny Pikošky a Funtomas. Organizátori sledujú aktuálnu situáciu a vyzývajú ľudí aby boli zodpovední a dodržiavali platné nariadenia – dbali na hygienu, odstupy a používali rúška.

viac info na www.streetartfestival.sk
VSTUP na podujatie je VOĽNÝ

Zdroj: TS