BRATISLAVA ROZPOHYBUJE AJ ĎALŠIE MESTÁ NA SLOVENSKU. Na turné cestuje aj tanečný súbor úspešného Tona Lachkého

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe poputuje z hlavného mesta do Trnavy, Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc. Medzi predstavenia hlavného festivalového programu, ktoré uvidia diváci v rámci turné, patrí dielo úspešného Slováka Antona Lachkého The Others. Festival uvedie v ďalších mestách aj choreografie Belgičanky Loraine Dambermont a francúzskeho súboru E7KA slovenskej umelkyne Evy Klimáčkovej.

Inscenácia belgického súboru The Anton Lachky Company The Others patrí medzi najvýraznejšie a najoceňovanejšie počiny slovenského choreografa Antona Lachkého, ktorý žije a tvorí v Bruseli. Dielo bolo vyhlásené za najlepšiu tanečnú inscenáciu Prix Maeterlinck de la Critique 2022, získalo tiež Cenu ministra vzdelávania a ocenenie Coup De Foudre De La Presse.

Tanečná inscenácia The Others (Tí druhí) rozpráva príbeh o štyroch ľuďoch, ktorí žijú sami v čudne izolovanom svete. Tento svet je vyrobený z plastu a obklopený nepreniknuteľnými, priesvitnými obrazovkami. Aby sa oslobodili od smútku a nudy, tancujú a hľadajú cestu, ako by mohli opäť žasnúť nad životom, prírodou a svetom.

V inscenácii tvorcovia vyzývajú ľudí k láske k planéte a zmene životného štýlu s cieľom zachrániť prírodu a Zem. Vzhľadom na environmentálnu tému súbor ponúka školským skupinám aj vzdelávací balík s informáciami a praktickými cvičeniami, ktoré majú umožniť učiteľom a učiteľkám sprostredkovať ekologickú problematiku hravou a tvorivou formou.

The Anton Lachky Company vystúpi po Bratislave (16. a 17. 10. v DPOH) aj v Malom Berlíne v Trnave (18. 10.), dvakrát v banskobystrickom Divadle Štúdio tanca (19.10.) a v Historickej budove Národného divadla Košice (21. 10.) v rámci projektu spolupráce Národného divadla Košice a Tabačky Kulturfabrik – MEDZISCÉNA.

„Som rád, že Košičania po prvýkrát uvidia jeden z titulov programu festivalu Bratislava v pohybe práve na scéne Národného divadla Košice. Osobitne ma teší, že ide o súčasný tanec, ktorý komunikuje aj s mladším publikom a venuje sa aktuálnej téme klimatickej krízy. Hosťovanie súboru Anton Lachky Company je výsledkom tímovej spolupráce Národného divadla Košice a Tabačky Kulturfabrik pod hlavičkou MEDZISCÉNA,“ povedal Andrej Šoth, generálny riaditeľ NDKE

Turné Anton Lachky Company na Slovensku organizuje Asociácia Bratislava v pohybe v spolupráci s kultúrnym centrom Malý Berlín a s finančnou podporou Nadácie SPP.

„Som presvedčená, že umenie má silu hovoriť zrozumiteľným jazykom aj o zložitých problémoch i výzvach a takou téma klimatickej krízy, objavujúca sa v diele Anton Lachky Company, nespochybniteľne je. Zároveň máme my, ako kultúrna obec zodpovednosť túto silu využívať k otváraniu diskusií a akcelárii myslenia. Špeciálne v rozbúrených časoch vidím veľký zmysel v ideách spolupráce. Preto ma teší, že myšlienka projektu spolupráce zriaďovanej a nezriaďovanej kultúry – MEDZISCÉNA, umožnila uviesť toto dielo úspešného slovenského choreografa Antona Lachkého ocenené cenou Belgického Ministra školstva v našom meste na scéne Národného divadla Košice,“ dodala za Tabačku Kulturfabrik divadelná dramaturgička Zuzana Psotková.

Ďalšou ukážkou belgického súčasného tanca bude predstavenie Loraine Dambermont (BE) Toujours de ¾ Face! Maratón rýchlych pohybov jednej z TOP20 najsľubnejších európskych choreografiek podľa siete Aerowaves uvidia po Bratislave (13. 10. v A4) aj diváci na Stanici Žilina – Záriečie (15. 10.) a v Divadle Štúdio tanca v Banskej Bystrici (16. 10.). Spolu s Loraine sa v Žiline a Bystrici so svojou choreografiou Parasite predstaví tanečníčka Divadla Štúdio tanca Cindy Ng.

V žilinskej Stanici vystúpi aj francúzsky súbor Cie E7KA úspešnej slovenskej tanečníčky a choreografky Evy Klimáčkovej, ktorá žije a tvorí v Paríži. V jej choreografii Migrations Invisibles sa diváci stanú svedkami nových škál pohybu. O hudbu sa postará slovenská hudobníčka a speváčka pôsobiaca v Prahe Nina Rosa. V Bratislave je dielo na programe na záver festivalu – 21. 10. v A4, v Žiline hneď na druhý deň – 22. 10.  na Stanici Žilina – Záriečie.

BRATISLAVA V POHYBE V REGIÓNOCH

LORAINE DAMBERMONT (Belgicko)
TOUJOURS DE ¾ FACE!
15. 10. 2023 Stanica Žilina – Záriečie
16.10. 2023 Divadlo Štúdio tanca, Banská Bystrica

ANTON LACHKY COMPANY (Belgicko)
THE OTHERS
18. 10. 2023 Malý Berlín, Trnava
19. 10. 2023 Divadlo Štúdio Tanca, Banská Bystrica (2 predstavenia)
20. 10. 2023 Medziscéna – Národné divadlo Košice a Tabačka Kulturfabrik

Turné Anton Lachky Company na Slovensku organizuje Asociácia Bratislava v pohybe v spolupráci s kultúrnym centrom Malý Berlín a s finančnou podporou Nadácie SPP. 

CIE E7KA (Francúzsko)
LES MIGRATIONS INVISIBLES
22. 10. 2023 Stanica Žilina – Záriečie

Festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, strategickými partnermi sú Mesto Bratislava a Nadácia Tatra banky.
Uvedenie diel súborov Peeping Tom, Ultima Vez a Jan Martens podporila Delegácia Flámskej vlády.
Partnerom festivalu je Bratislava Tourist Board. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.
Festival podporili: LITA – autorská spoločnosť, Bratislavský samosprávny kraj a Francúzsky inštitút.
Vybraní umelci sú prezentovaní v rámci Aerowaves, projektu spolufinancovaného Európskou úniou.
Turné Anton Lachky Company na Slovensku organizuje Asociácia Bratislava v pohybe v spolupráci s kultúrnym centrom Malý Berlín a s finančnou podporou Nadácie SPP.

Zdroj: TS