Bratislava ožije pouličným umením!

V druhej polovici júna (17.6. – 25. 6. 2011) sa Bratislava premení na mekku performerov, výtvarníkov, cirkusových artistov a divadelníkov, ktorých spája spoločný menovateľ – pouličné umenie. Niekoľkodňový kultúrny program nesie názov Bratislava Street Art Festival. Horúce dni prinesú do mesta nielen umenie zrastené s ulicami mesta; festivalové noci ponúknu aj kvalitnú hudbu v Batelieri.

Nápad podporiť tento čoraz populárnejší druh umeleckého prejavu, skrsol naraz vo viacerých kruhoch: skupina skúsených performerov Let Them Fly, Batelier, ktorý už niekoľko mesiacov sústreďuje vo svojich priestoroch alternatívnu kultúru, Občianske združenie Euforion podporujúce mladé talenty a BKIS – Bratislavského kultúrne a informačné stredisko sa spojili, aby aj v Bratislave vznikol priestor na prezentaciu tejto jedinečnej formy umenia.


Bratislava Street Art Festival je aj súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností.

„Bratislava Street Art Festival vznikol s myšlienkou podporiť pouličné umenie a poskytnúť mu priestor v uliciach a zákutiach mesta. Chceme, aby ľudia mali možnosť prežiť si to, čo znamená pouličné umenie na vlastnej koži formou predstavení, ale aj workshopov.“ vyjadril sa na konto festivalu jeden z organizátorov – Andrej Šoltés z Let Them Fly.

PROGRAM

Program, ktorý sa chystá pre nadšencov Street artu, bude rozdelený na dve časti. Prvá časť festivalu sa odohrá v priestoroch Batelieru na Továrenskej ulici a v priestoroch pred samotným klubom od piatku 17. júna do nedele 19. júna 2011. V piatok festival otvorí Vernisáž diel streetartových umelcov a vystúpenie tanečnej skupiny Len Tak Tak pod vedením Lucie Šuplatovej.

Festivalové dni naplnia výtvarné a žonglérske workshopy pre dospelých a deti v spolupráci s BIBIANOU, Medzinárodným domom umenia pre deti a s umelecký zoskupením Let Them Fly. Na workshope Camera Obscura si návštevníci môžu vyrobiť jednoduchý fotoaparát pod vedením skúseného fotografa Ivana Vanča.

Profesionálne výtvarné streetartové diela prídu pred zrakmi návštevníkov vytvoriť prestížni svetoví umelci ako napr. DAL z Číny, juhoafričanka Fait47 alebo rakúsko-francúzska dvojica Jana & JS. Priestor na festivale dostane aj recyklované umenie z plechoviek Red Bull Art of Can a premietanie filmov Visual Kidnaping a Bomb it.

Počas piatkového večera na opening párty „do tanca zahrajú“ DJs z Rádia_FM. Sobotňajšia noc sa bude niesť v znamení tvrdších beatov v podaní DJ Fisher Price a DJ_FLANDERS z francúzkej formácie After the 20h, prichádzajúcich z mesta Nantes.

V nedeľu 19.6.2011 od 15.00 do 22.00 hod. sú do Múzeu dopravy na Šancovej ulici 1/A pozvaní umelci zo Slovenska a zo sveta, aby pomaľovali vlakové vagóny priamo na peróne múzea. Sprievodný program doplní žonglérske zoskupenie Let Them Fly, ktoré po zotmení predvedie ohňovú šou.Na festivalovej jam session Colore the Wagon sa zúčastnia slovenskí a aj zahraniční umelci z Číny, Maďarska, Južnej Afriky a Francúzska.

Druhá časť festivalu bude prebiehať v uliciach centra hlavného mesta počas troch dní – od štvrtka 23. júna do soboty 25. júna 2011. Na viacerých miestach sa predstavia cirkusové pouličné performance, divadlá a tanečné zoskupenia. Performeri „obsadia“ Hlavné, Rudnayovo, Hviezdoslavovo námestie, Ventúrsku, Michalskú, Panskú ulicu a Rybnú bránu pri Čumilovi.

Predstaví sa maďarská skupina Firebirds, ktorá odpremiéruje svoju novú žonglérsku show v štýle steam punku, tanec s ohňom v elegantnom staromestskom štýle Let Them Fly, domáca tanečná dancehallová skupina LMC, české divadlo pre deti T-601, Divadlo na Peróne z Košíc a iné.

Vo štvrtok rozozvučí Ventúrsku ulicu EN.DRU beatboxovou vokálnou improvizáciou. Slovenské kapely, ktoré sú stálice alternatívnej scény – La3no Cubano a Hugo Čáves Orchestra rozprúdia zábavu počas večerov v meste.
Program vyvrcholí sobotňajším sprievodom Street Parade, ktorý prejde ulicami Starého Mesta a skončí na Hlavnom námestí. Tam sa odohrá obrovská show všetkých pozvaných performerov Ulica, ktorá znamená svet. Predstavenie bude zmesou toho najlepšieho z Bratislava Street art festivalu.

Priestor odprezentovať sa dostanú aj návštevníci festivalu; napr. svoje žonglérske či herecké zručnosti môžu odvážlivci ukázať na Renegate party v Batelieri v počas štvrtkovej noci.

Festival bude sprevádzať aj „OFFline program“. Myšlienku vzniku slovenského „kulturhausu“ môžu prísť podporiť návštevníci v piatok 24. 6. 2011 od 18.00 do priestorov bývalého skladu (tzv. „graffity budova“ pri Eurovei, ulice Čulenova a Pribinova). Súčasťou festivalu bude aj fotografická súťaž Fotokomix, ktorej diela budú vystavené na podujatí FOTOPARK na Tyršovom nábreží v sobotu 25.júna 2011.

Festival ukončí záverečná párty v sobotu 25.6.2011 v Batelieri, ktorej program bude pre návštevníkov prekvapením.

ČO JE TO STREET ART

Pod slovným spojením pouličné umenie si môžme predstaviť zmes tanca, divadla, ohňových šou, cirkusových vystúpení a v neposlednej rade Street artu.

Street art je forma výtvarného prejavu na ulici, ako aj názov samotnej subkultúry. Street artisti sú umelci, ktorých plátnom sú steny opustených tovární, zdevastované budovy, elektrické rozvodne. Street artista používa široké spektrum výtvarných techník: spreje, šablóny, valčeky, vytvára inštalácie, obháčkováva stromy a lavičky. Predstavivosti a technikám sa vo svete Street artu medze nekladú. Podmienkou je však, aby bolo zachované miesto “predstavenia” – Ulica.

Street art má svoje korene v subkultúre zvanej Grafity, ktorá vznikla v New Yorku. V 80tych rokoch v období expanzie Grafity do Európy vzniká nový druh umenia inšpirovaný tvorbou na ulici – neografity, postgrafity u nás známe ako Street art. Grafity pôvodne slúžilo na komunikáciu medzi jednotlivými grafity crew, zatiaľ čo novovzniknutý Street art sa snaží komunikovať so spoločnosťou, poukázať aj na sociálnu, politickú a kultúrnu situáciu vo svete alebo priamo v prostredí miesta, či mesta, kde je umiestnený. Myšlienka, odkaz streetartových diel sa snaží byť jasný a zrozumiteľný väčšinovému divákovi.

Počas nasledujúcich 30 rokov sa Street art rozšíril a stal sa populárnym na celom svete vďaka menám ako Banksy, Zevs, Obey, Faith47, Space Invider, DAL.

Street art však nie je jediné umenie, ktorého realizačným priestorom – pódiom je ulica. Od obdobia stredovekých jarmokov sa v mestách po celej Európe udomácnili umelci, pouliční performeri a ich prítomnosť v uliciach mesta sa stala tradíciou.

Na ulici je možnosť vzhliadnuť čoraz populárnejší tanec s ohňom, ktorý má svoje korene v kultúre viacerých prírodných národov. Ohňové tradície si našli miesto v západnej kultúre a rozšírili sa o nástroje a techniky pomocou ktorých sa vytvára žiadaný efekt. Medzi obľúbené patria napríklad pôvodne maorské poi, horiace laná, reťaze, horiace žonglovacie loptičky, vejáre a devilsticky. Na pouličných džemsejšn môžete byť svedkom kreatívnosti a vynaliezavosti pouličných umelcov. Okrem už uvedených nástrojov vytvárajú nové konštrukcie na ohňové hry. Umelci však nepracujú len s ohňom. Na svojich vystúpeniach používaju žonglérske loptičky, stužky, vlajky, palice bez použitia ohňa. Svetelné alebo UV efekty žonglovacích nástrojov častoktát nahrádzajú aj samotný oheň. Čoraz častejšie sa môžeme stretnúť s prenášaním tradičných cirkusových artistických prvkov do vystúpenia na ulici. Veď práve tradícia pouličných umelcov pochádza zo stredoveku a postupne sa z nej vyvinul cirkus dnešnej podoby, taký aký ho poznáme dnes my. No cirkus nemusí byť zasadený do priestoru šapita, ohraničený tribúnou a manéžou. Stačí mu ulica, dobrá nálada a zopár divákov.

Dôležitou súčasťou pouličných performance je komunikácia so špecifickým publikom na ulici. Umelci často reagujú na priame podnety od divákov a týmto spôsobom vznikajú jedinečné produkcie.

Street Art Festivale sa dozviete na stránke https://www.streetartfestival.sk/, sledujte aj FB stránku https://www.facebook.com/bastreetfest

Street Art Festival

Zdroj: Street Art Festival
Publikoval: Redakcia GREGI.NET