Bratislava Design Week je najväčšie medzinárodné podujatie na Slovensku venujúce sa súčasnému dizajnu.

Aj tento rok sa bude konať v období adventu. Tohtoročnou témou je Krehkosť.

Bratislava Design Week vznikol v roku 2009 a každý rok prezentuje to najlepšie z domácej scény ako aj vybrané projekty zaujímavých tvorcov zo zahraničia. Poskytuje priestor etablovaným autorom, ale aj študentom dizajnu, nezávislým značkám, experimentálnemu dizajnu i móde a prepája ich s návštevníkmi všetkých vekových kategórií. Od roku 2016 je hlavným organizátorom festivalu o. z. Aparát s kurátorskou koncepciou riaditeľky festivalu Ľubice Hustej.

Téma festivalu

Keď sme v roku 2021 vymysleli tému Krehkosť pre rok 2022, netušili sme, že naberie hneď od 24. februára úplne iný a ťaživý význam. Taký, aký sme si nikdy nechceli predstaviť. Vojna v našej blízkosti a v našom kultúrnom prostredí rozmetala pocit bezpečia aj obnažila krehkosť našej existencie i tak prudko skúšanej okolnosťami pandémie alebo klimatickej krízy.

Bratislava Design Week 2022
7. – 14. 2022 / www.bratislavadesignweek.sk

Tohtoročnú tému KREHKOSŤ reflektujeme najmä cez pominuteľnosť, premeny, ale aj naše „rozbíjanie sa“ v každodennosti a naše opätovné postavenie sa. Krehkosť vnímame cez cit a porozumenie. Ohľaduplnosť. Jej jemnosť a delikátnosť je vzácna. Vnímame ju v mnohých vrstvách. Nikam sa netlačí. A iba my sa môžeme rozhodnúť, akí budeme a aký svet bude okolo nás.

A času nie je veľa!

Hlavnými hosťami festivalu budú dizajnéri mischer’traxler studio (AT), BCXSY (NL), Soft Baroque (UK), ThusThat (NL), Roman Šedina (CZ) a ďalší.

V edícii MAJSTRI sa predstaví značka RONA, ktorá tento rok oslávi 130 rokov od svojho založenia.

BADW22 sa delí na dve hlavné časti, má dve hlavné centrály.

Galéria mesta Bratislavy / Mirbachov palác / Františkánske námestie 11

V kurátorskej časti budú odprezentované medzinárodné dizajnérske diela, ktoré sa infiltrujú do stálej expozície baroka. Pôjde o vystavujúcich ako: mischer’traxler studio (AT), BCXSY (NL), Roman Šedina (CZ), Laboratoř budoucnosti (CZ), Cindy Kútiková (CZ) a taktiež dizajnérky a dizajnéri z domácej scény.

Zoya Gallery / Ventúrska

V druhej časti predstavíme výber z dizajnérskych projektov prihlásených do otvorenej výzvy BADW 2022.

– ďalšie miesta konania:

Inštalácie a performancie BADW budú aj v Staromestskej galérii Zichy na Ventúrskej 9 a v Divadle K, kde sa odprezentujú výsledky projektu Kolabo, organizovaného platformou Čerstvé ovocie. Výstava Kolabo 2022 v priestoroch bratislavského Divadla K budete môcť vidieť 19 prác, z ktorých odborná porota vyberie víťazky či víťazov troch hlavných cien.

Výstavy v paralelnom programe festivalu prebehnú v Českom dome (Prepoštská 6) kde sa predstavia objekty sklárskeho dizajnéra a výtvarníka Jakuba Berdycha či výstava z dejiny českého skla “Zlaté české ručičky”.

www.bratislavadesignweek.sk
www.facebook.com/bratislavadesignweek
www.instagram.com/bratislavadesignweek/?hl=sk

Zdroj: TS