Bratislava bude už pätnásty krát v pohybe!

Do Bratislavy sa chystajú na jeseň umelci z Maďarska, Českej republiky, Belgicka, Bulharska, Poľska a Japonska. Od 29. septembra do 9. októbra 2011 sa totiž uskutoční 15. ročník Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Milovníci tanca sa môžu tešiť aj na premiéry slovenských tanečných produkcií a výrazné tohtoročné počiny domácich súborov.

Jeden z najdlhšie pôsobiacich slovenských medzinárodných festivalov v oblasti divadla a tanca oslávi svoje 15. výročie prehliadkou najzaujímavejších počinov slovenského súčasného tanca, výnimočných inscenácií zo susedných krajín, ale aj ukážok tanca ďalekého Japonska. Na festival zavítajú Ko Murobushi, Kae Ishimoto (Japonsko) a Batarita (Maďarsko), ktorí priblížia slovenskému publiku tanec butoh prostredníctvom workshopov, premietania dokumentárnych a tanečných filmov a predstavení.

Novinkou festivalu budú štyri dni venované krajinám Višegrádu. V rámci projektu V4 In Motion každá krajina predstaví svoje súčasné tanečné umenie prostredníctvom workshopu, moderovanej diskusie a večerného predstavenia. Z Čiech príde skupina Verte Dance, z Poľska Teatr Tañca Zawirowania a maďarský tanec bude zastupovať tanečník Ferenc Fehér. Do Bratislavy mieri aj Bloom! – maďarsko-španielsko-taliansky ensemble, ktorý sa úspešne predstavil na poslednom meetingu medzinárodnej siete Aerowaves v Moskve.

Les Slovaks Journey Home

Festival uvedie premiérové produkcie slovenských umelcov a tanečné skupiny: premiéru novovzniknutej skupiny Balet Bratislava pod vedením Mária Radačovského a prvé predstavenie Renáty Bubniakovej a Vladislava Šoltýsa. Nebudú chýbať ani pravidelní domáci účastníci festivalu – súbory Debris, elledanse, Štúdio tanca Banská Bystrica a tanečník Jaro Viňarský. Milovníci tanca sa môžu tešiť aj na slovenských tanečníkov, ktorí sú združení v zahraničí úspešnej belgicko-slovenskej skupine Les Slovaks.

Medzinárodný festival Bratislava v pohybe zohral v priebehu svojej pätnásťročnej existencie jedinečnú úlohu v rozvoji súčasného tanca na Slovensku a stal sa trvalou súčasťou kultúrneho života Bratislavčanov. Vďaka nemu získal súčasný tanec nielen tradíciu, priaznivcov a potrebné zázemie pre rozvoj domácej scény, ale aj možnosť konfrontovať dosiahnuté výsledky so zahraničím. Počas 15 ročníkov sa uskutočnilo 153 predstavení hlavného programu. Publikum videlo 128 rôznych tanečných zoskupení z 19 krajín.

Bohatý sprievodný program ponúkol 58 podujatí sprievodného programu, do ktorých sa zapojili profesionáli zo 17 krajín celého sveta. V rámci festivalu sa uskutočnili štyri interdisciplinárne projekty (H2O/Danubiana/H2O, Hranice, Nový rituál I. a Nový rituál II.) a dva umelecko-vzdelávacie projekty (Rozhovory tiel a Laban pre 21. storočie).

Zdroj: Asociácia Bratislava v pohybe
Publikoval: Redakcia GREGI.NET