Bolo to celkom ináč?

Pseudodokumentárna inscenácia zachytáva mierne nepravdepodobné stretnutie dvoch veľkých dramatikov. Spájajú ich tri veci – túžba nájsť pravdu v histórii, láska k písaniu a chuť na chlebíček. V roku 1938 už nebolo spoločensky prípustné niekoho zastreliť kvôli chlebíčku s majonézou, a tak Čapek s Karvašom vyriešia problém s eleganciou sebe vlastnou. Nič nie je nemožné, limity neexistujú a interpretácie sú nevyčerpateľné. 

Najnovšia inscenácia divadelného telesa PRAKTIKÁBEL Pilátovo krédo odkazuje na tvorbu dvoch výrazných československých dramatikov, Karla Čapka a Petra Karvaša. Inscenácia vo svojom základe vychádza z apokryfov, špecifického literárneho žánru, ktorý je založený na netradičnej interpretácii a istom prekrúcaní alebo úprave historických faktov. Obaja autori sa vo svojich apokryfoch (Karel Čapek – Kniha apokryfů, 1932 a Peter Karvaš – Bolo to celkom ináč, 1994) zaoberajú historickými a predovšetkým biblickými témami, no každý autor na danú tematiku využíva svojskú optiku, ktorou sa pozerajú na spoločnosť, osudové konflikty súčasného sveta ako výsledok morálnych vlastností a nedokonalých inštitúcií, krivdu či svet skreslených ideológií.

Karel Čapek si kládol otázku: ako to naozaj bolo? a snaží sa zrekonštruovať pôvodný základný príbeh. Kontrastom sú príbehy Petra Karvaša, v ktorých nerekonštruuje pôvodné príbehy, práve naopak, snaží sa vyťažiť čo najviac z faktov. Obaja sa v poviedkach zamýšľajú nad známymi príbehmi z dejín a vymýšľajú im alternatívne konce a vysvetľujú dôvody ich vzniku.

V predstaveniach divadelného telesa PRAKTIKÁBEL sa objavuje veľmi silný zmysel pre stavbu mizanscény, nonverbálne herectvo, animovanie objektov, ktoré značne oživuje celý útvar. Humor je signifikantný prvok tohto divadelného zoskupenia, ktoré pracuje výlučne autorskou metódou. Ak je vám blízke nadužívanie humoru a slovné hračky, nemusíte dlho váhať a zastavte sa.

Nenechajte si ujsť Pilátovo krédo v sobotu 05. novembra 2022 o 19:00 v divadle Ticho a spol. v Bratislave.
Podujatie finančne podporila Nadácia mesta Bratislavy.

Zdroj: TS