Blokádu extrémizmu navštívilo 14-tisíc ľudí po celom Slovensku.

Šesť tisíc najazdených kilometrov, 50 slovenských miest, 66 predstavení a 14-tisíc návštevníkov. Takúto štatistiku si na svoje konto pripísala Potulná galéria, ktorá od júna do septembra 2020 brázdila slovenské regióny a umením upozorňovala na xenofóbiu, rasizmus aj domáce násilie. Do miest a dedín prinášala tento rok priamo k ľuďom Blokádu extrémizmu – výstavu 70 diel od 20 domácich aj zahraničných umelcov. Finisáž projektu sa uskutoční na bratislavskom Dobrom trhu na Panenskej 11 vo dvore ZUŠ M. Ruppeldta v utorok 15. septembra 2020.

„Pandémia nám znemožnila vstup do škôl, na ktorých sme plánovali hovoriť o potrebe kritického myslenia, zato sme sa však vydali na sídliská, pod balkóny a to najmä do regiónov, kde ľuďom sociálna situácia neumožňuje dopriať si luxus za kultúrou a umením cestovať,“ vysvetľuje autor a kurátor projektu Juraj Čarný s tým, že trasu turné Potulnej galérie vyberali aj s dôrazom na obce, kde je vysoké percento voličov extrémistických politických strán, historické skúsenosti obcí s fašizmom či fakt, koľko v nich žije obyvateľov „cudzincov“, „iných“ či Rómov.

Potulná galéria v roku 2020 navštívila okrem veľkých miest ako Bratislava, Trenčín či Košice aj Moldavu nad Bodvou, Spišskú Novú Ves, Veľké Kapušany, Kráľovský Chlmec, Humenné, Handlovú, Banskú Štiavnicu aj Trebišov.

Jednými z vystavených diel boli napríklad výšivky výtvarníčky Ivany Šátekovej, zobrazujúce Slováka sediaceho za notebookom, ktorý má na stene zavesené plagáty so symbolmi komunizmu, sionizmu, fašizmu a islamu či vyššie spomenuté dielo krojovaných Slovákov vítajúcich prisťahovalcov. „Niežeby tu tých utečencov bolo viac, ako bývalo, ale teraz sa bojíme ich, lebo homosexuáli, židia, scientológovia a Maďari nás už nudili,” zvestovala jedna z veľkoformátových karikatúr o kritickom myslení od Shootyho. Nechýbali ani kresby o domácom násilí a susedských nedorozumeniach Daniely Krajčovej, fotografie Borisa Németha z koronakrízy v rómskych osadách či video Tomáša Rafu z extrémistickej demonštrácie v Žiline. V kolekcii vystavených diel zaujali aj trefné glosy formácie Kundy Crew, ktoré v motíve slovenskej ľudovej výšivky hlásali napríklad heslo: „Taká bola doba” alebo „Všetkým všetko“ priamo zo spojlera auta.

„Najväčšiu radosť z nás mali mladí, deti, ale aj prekvapení starší obyvatelia panelákov, ktorým stačilo vyjsť na balkón alebo do okna. Rozdali sme tisíce slovníkov dobrých vlastností, umeleckých diel na taškách, náramkoch, rúškach a nálepkách. Ľudia si teraz môžu doma urobiť svoje vlastné výstavy a šíriť myšlienky umelcov upozorňujúcich na potrebu kritického myslenia, tolerancie k menšinám a riziká xenofóbie, extrémizmu a rasizmu,“ hodnotí Juraj Čarný s tým, že sa počas turné stretli aj s vlnou nepochopenia a agresívnych hejterov, ktorým čelili najmä na sociálnych sieťach.

„Spolupracovali sme s 27 partnermi, ktorí založili v regiónoch Slovenska kvalitné kultúrne centrá, organizujú fascinujúce festivaly a prinášajú kultúru na skutočne nečakané miesta. Neodišli žiť do zahraničia, ale pomáhajú vytvárať lepší a kultúrnejší život v na miestach, z ktorých pochádzajú. Suplujú úlohy štátu a to často bez nároku na odmenu a často s malým pochopením miestnych samospráv,“ dodáva.

Pre detských divákov bola pripravená špeciálna edícia detského sprievodcu, ktorý dostali priamo pri bránach svojho paneláku spoločne s farebnými náramkami s heslami ako napríklad “Byť čestný je cool” či nálepkami s vystavenými dielami.

Potulná galéria sa od roku 2017 túla po námestiach, školách a letných festivaloch slovenských miest a dedín s cieľom bojovať proti xenofóbii, extrémizmu a rasizmu. Venovala sa už téme utečeneckej krízy, konšpiračných teórii či spolužitiu s Rómami. Minulý rok najazdila 8000 kilometrov.

Prezentované autorky / autori v roku 2020: Džumelec (Erik Sikora), Roland Farkaš, Alena Foustková /CZ/, Aldo Giannotti /I-A/, Zdena Kolečková /CZ/, Danka Krajčová, Kundy Crew, Ľuboš Lorenz/Viera Zubalová, Stano Masár, www.migrantas.org /ARG-D/, Boris Németh, Dan Perjovschi /RO/, Tomáš Rafa, Raptor, Samčo – brat dážďoviek, Shooty, Shyra deSouza /CAN/, Ivana Šáteková, Matej Tále
Kurátor: Juraj Čarný
Premiéra: 1. – 2. 8. 2020, Pozitif dej, Spišská Nová Ves
Vernisáž: 3. 8. 2020, Kráľovský Chlmec
Finisáž: 15. 9. 2020, Dobrý trh, Panenská, Bratislava
Filmový dokument z roku 2019: https://www.youtube.com/watch?v=JeneY8dhXhU
Videoart Džumelca z Pohody in the Air: https://www.youtube.com/watch?v=FHCA63Dstck&t=5s

Zdroj: TS