Blackmetalová noční hudba

V Praze odehrají jedny z nejvýraznějších blackových kapel nové doby, Němci DER WEG EINER FREIHEIT a Francouzi REGARDE LES HOMMES TOMBER.

DER WEG EINER FREIHEIT u nás hráli už několikrát. Jejich podání atmosférického black metalu vychází ze směru, který svého času nakopli Wolves in the Throne Room; ty v Praze mimochodem uvidíte 22. října. Činní Němci tedy sází na rychlejší formu blacku a táhlé, kvílivé kytary s agonickým vyzněním a kytarovými vybrnkáváními. Úspěšná a ceněná kapela z bavorského Würzburgu vedle několika EP vydala pět alb. To předposlední – „Finisterre“ (2017) – patřilo mezi nejlépe hodnocené desky roku v žánru a dosud je vyhledáváno. Loni vyšla „Noktvrn“ (Season of Mist).

Ani s ní DER WEG EINER FREIHEIT nepřestali kráčet dál za hranice žánru. Silnou inspirací tentokrát byla, jak i název alba napovídá, Nokturna od skladatele klasické hudby Frédérica Chopina. I DWEF se tu snaží zahrnout všechny aspekty noci: tmu, cestování za svitu měsíce, sny, nejasný stav mysli mezi bděním a spánkem a v neposlední řadě také úsvit nového dne.

Speciálním hostem Der Weg jsou REGARDE LES HOMMES TOMBER. Ti z temných stínů vylezli masivním debutem a do metalové komunity okamžitě vtiskli svou vizi: epickou směsici atmosférického black metalu, sludge a death metalu inspirovaného posvátnými písmy. Respekt si pak získali i intenzivními a rituálními koncerty, jejichž mystická aura nadchla publika Hellfestu, Roadburnu a mnoha klubů po celé Evropě.

All rights reserved 2008 – 2019

Black metal s výraznými post-metalovými prvky RLHT se poslouchá moc dobře. Některé riffy mají neuvěřitelnou sílu a kapela objektivně k žánru post-blacku dovede přistoupit bez rigidního patosu. Francie podobné kapely „umí“, takže „Ascension“, jejich dva roky stará deska vydaná Season of Mist, bude rovněž dost silným lákadlem.

Předkapela BIZARREKULT pochází z norského Osla a v roce 2006 ji založil Roman V., když žil na Sibiři, jako hudbu, která by se hodila k jeho poezii. Spojení hutně znějícího post-blacku a filozofických existenciálních odpovědí BIZARREKULT vyneslo smlouvu u Season of Mist pro druhé album, které neslibuje pokračování, ale další evoluci.

DER WEG EINER FREIHEIT, REGARDE LES HOMMES TOMBER, BIZARREKULT
21. 9. 2022 – Praha, Futurum
FB event: https://facebook.com/events/346106864164722
e-TICKET: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/492

Zdroj: TS