Biela noc dáva výnimočnú šancu a priestor aj slovenským umelcom.

Už len pár dní nás delí od momentu, keď nočné Košice znova ožijú najväčším festivalom súčasného umenia na Slovensku. Biela noc aj tento rok ponúkne návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku mestom, plnú zážitkov a nových vnemov v duchu svojho tradičného sloganu: Garantujeme, že nezapíte!

Tento rok ponúkne 40 výnimočných diel tvorcov, medzi ktorými nebudú chýbať slovenskí umelci. Festival im umožňuje konfrontovať sa so svetovou špičkou, vystavovať vedľa známych mien, ale zároveň im dáva príležitosť vytvárať nové projekty a diela, ktorými sa potom sami môžu prezentovať vo svete.

Medzi umelcami, ktorí sa predstavia na Bielej noci 2014, bude viac než polovica slovenských. „Budú to tvorcovia z celého Slovenska, od najmladšej generácie až po etablované osobnosti . Je veľmi ťažké predstaviť iba niektorých z nich, pretože každý ponúkne svojho druhu jedinečné a zaujímavé dielo,“ uviedla umelecká riaditeľka a kurátorka festivalu Zuzana Pacáková.

Už na slávnostnom otvorení Bielej noci sa prejaví výsledok spolupráce medzi Parížom, Košicami a Bratislavou. Z iniciatívy francúzskej umelkyne Elise Morin, ktorá v Kunsthalle predstaví svoju inštaláciu WASTE LANDSCAPE, zaznie premiérovo nová skladba Ivana Buffu v podaní Quasars Ensemble, doplnená elektronickou tvorbou umeleckého riaditeľa Debris Company Jozefa Vlka.

K tohoročným ťahúňom bude patriť etablovaný umelec Viktor Frešo a jeho nové site specific dielo v Dóme sv. Alžbety. Základom je svetelný nápis BOH JE LÁSKA, vytvorený z neónových trubíc. „Je to nápis, s ktorým pracuje už vyše roka. Vďaka nemu otvára tradičnú kresťanskú tému v novodobom pohľade a vizuálnom spracovaní. Bude umiestnené nad oltárom, čo bude opäť veľký počin, pretože nie každé dielo sa dostane na takého miesto,“ pripomenula kurátorka Bielej noci. Gotická perla Košíc sa tak opäť otvorí súčasnému umeniu. Už počas otváracieho ceremoniálu EHMK 2013 zdobil katedrálu vznášajúci sa Cumulus z lepiacich pások práve od Elise Morin. „A nebude to len o netradičnom prepojení gotiky a neónu. Frešo, ktorý sa venuje aj hudbe, pozval Mariána Čekovského aby k tomu pripravil polhodinovú živú performanciu na organe.“

MAPA_BielaNoc_2014

Nemenej pozornosti si zaslúžia Zuzana Sabová a Boris Vitázek, ktorí rozozvučia Dolnú bránu netradičnou zvukovou performanciou GRAMOFÓN. Mladí slovenskí animátori a grafici pôsobiaci v Prahe, Alica Gurínová a Erik Bartoš, ponúknu v dvore galérie Pokhoi projekciu animovaných príbehov SEXI SVĚTLA. Na rovnakom mieste Eva Tkáčiková predstaví svoje TOALETNÉ OBRAZY. Recykláciu a infiltráciu umeleckého diela do domácností poňala skutočne netradične – vybrala si 10 súčasných umelcov, ktorých diela vytlačí na toaletný papier. Slovenská dizajnérka Michaela Chmelíčková sa v Auparku uvedie interaktívnym fotoprojektom PLANÉTA 220, ktorého základom je kresba čiernou lepiacou páskou.

Z iného žánru sa predstaví košické Divadlo Na Peróne, ktoré ponúkne kritickú divadelnú site specific performanciu ČO POVEDAL BUDHA? Umelci budú vystupovať vo výklade Múzea Vojtecha Löfflera a diváci ich budú môcť vidieť cez sklo a počúvať cez slúchadlá. „Ako jediné je toto dielo nevhodné pre deti, pretože obsahuje vulgarizmy. Nie sú však samoúčelné, umelci iba chceli verne reflektovať problémy súčasnej doby a jej čoraz hrubší slovník,“ upozornila Pacáková. Košickýdigitálny umelec Richard Kitta v spolupráci s Dig Gallery pripravil dve diela. V kotolni galérie multimediálnu interaktívnu inštaláciu MY CLOUDS a spolu s Martinom Kolčákom a Matejom Ivanom priamo v galérii PIXEL STORM. Ďalší Košičania – typograf Samuel Čarnoký, architekt Radoslav Sinčák a animátor Juraj Molčák koncepčne nadviazali na publikáciu NEÓNa – Neón a reklamná typografia do roku 1989 na východe Slovenska. V Tabačke predstavia projekt NEON/OFF , ktorého zámerom je symbolické znovuoživenie dnes už zväčša nefunkčných a miznúcich neónových nápisov z ulíc. Prostredníctvom videoanimácie chcú upozorniť na jeden z posledných funkčných neónov z centra Košíc – nápis Mladosť a tiež Merkur, ktorý zdobil rovnomenné nákupné centrum a skončil na šrotovisku.

Počas Bielej noci 2014 nastane aj ZAŽNUTIE trvalého osvetlenia diela Tomáša Džadoňa – drevenice na streche paneláku na Furči. Za povšimnutie stojí fakt, že na osvetlenie pamiatky ľudovej architektúry prispeli samotní obyvatelia. Medzi slovenskými umelcami sa vďaka faktu, že už dlhé roky žije na Slovensku, objaví aj významný, pôvodom ruský umelec Ašot Haas. Do Košíc privezie dve prestížne diela PENTAX SPACExMOVExSOUND, ktoré budú vystavené v Kasárňach/Kulturparku.

Špeciálne pre deti je určená výstava SNEHULIENKA, ktorá sa nachádza v Kasárňach/Kulturparku. Slovenskí umelci cez súčasné umenie vyrozprávajú známy rozprávkový príbeh, pričom deti majú k dispozícii nielen vysvetlivky, ale aj animátorov a rozprávača. Projekt v budove Bravo pripravil Bazzart. Kto výstavu nestihne počas Bielej noci, môže ju navštíviť ešte v priebehu októbra.

Niektoré diela, ktoré diváci na Bielej noci 2014 uvidia, by do Košíc neprišli, nebyť sponzorskej podpory. „V dnešnej dobe je vzácnosť, ak sa na novú tvorbu nájdu peniaze. Veľmi si preto ceníme a ďakujeme všetkým partnerom, ktorí nás finančne podporili a bez ktorých by sme tento náročný projekt nemohli pripraviť. V neposlednom rade ďakujeme aj obyvateľom mesta, ktorí v rámci zbierky prispeli sumou takmer 5. 350 eur a ukázali, že je to aj ich Biela noc,“ zdôraznila umelecká riaditeľka festivalu. Ako pripomenula, aj jedno zo zaujímavých diel vytvorených slovenskými autormi, vzniklo vďaka novému sponzorovi spoločnosti T-Systems Slovakia. Mladí Košičania, grafička Zuzana Petrovičová a programátor Ondrej Makši, pripravili interaktívnu projekciu s názvom FIREWORKS WITH ME. Je to vlastne digitálna hra, premietaná na plátne s rozmermi 12×16 metrov, ktoré bude umiestnené na Hlavnej ulici pri Immaculate. „Bude to možno najväčšia inštalácia, aká tam doposiaľ bola. Má znázorňovať digitálny ohňostroj, ktorí si diváci môžu sami naprogramovať. Košičania si zvykli z tohto miesta sledovať novoročné ohňostroje. Teraz budú mať príležitosť vytvoriť si jeho abstraktnú, geometrickú podobu,“ dodala Pacáková.

T-Systems Slovakia sa postaral aj o vytvorenie mobilnej aplikácie pre smartfóny. Bezplatná aplikácia v sa bude sa dať stiahnuť už tento týždeň a poskytne množstvo užitočných informácií pre návštevníkov. Okrem iného interaktívnu mapu, GPS navigáciu či popisy k dielam a autorom. Zorientovať sa v názvosloví moderného umenia pomôže slovník. Spomínaná verejná zbierka, ktorej organizátorom je občianske združenie Biela noc, bude pokračovať aj tento rok.

Medzi už tradičných podporovateľov myšlienky Bielej noci patrí Skupina VSE, ktorá je partnerom medzinárodného energetického koncernu RWE. „Téma svetla a energie, ktoré sú hlavnými motívmi Bielej noci, je nám veľmi blízka, aj preto už tretí rok participujeme na jej príprave a snažíme sa prispieť k zatraktívneniu tohto svetoznámeho podujatia,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Tento rok aj vďaka ich príspevku uvidia návštevníci jednu z highlightových inštalácií CLOUD, ktorá tisíckami žiaroviek osvetlí priestor pri Miklušovej väznici. „Nesie v sebe opäť našu symboliku, keď rovnako ako Skupina VSE/RWE osvetľuje nielen košické noci,“ dodala Danihelová.

Viac informácií o jednotlivých dielach a slovenských i zahraničných umelcoch nájdete na www.bielanoc.sk

BielaNocplagat

Zdroj: Biela noc 2014