Biela noc 2016 v Košiciach: Prinesie čiernobielu krajinu, svätojánske mušky a situáciu!

Biela noc – najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku je v Košiciach doma. Prvá októbrová sobota patrí nočným prechádzkam za súčasným umením už sedem rokov. Vďaka nej do Košíc každý rok prichádzajú svetoví a domáci umelci ako aj kultúrni turisti nielen zo Slovenska. Tento rok však bude po prvýkrát čiastočne spoplatnená.

Súčasné umenie nielen v galériách, ale hlavne v uliciach, vo verejných priestranstvách, mostoch, parkoch, fasádach, kostoloch. V netradičnom čase, v noci. Súčasné umenie, ktoré chcú v jednu noc vidieť masy – mladí, starší i deti, odborníci a nadšenci. Súčasné umenie, inštalácie rôznych žánrov, perfomance či objekty. „Najnáročnejšia je dramaturgia. Každý rok je nesmierne ťažké skĺbiť výber diel a umelcov tak, aby sme na jednej strane správne namiešali svetovú špičku s domácimi autormi a na strane druhej, uspokojili čo najširšie publikum, a zároveň udržali  vysokú umeleckú kvalitu,” približuje umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková. Novinkou je dvojjazyčná mobilná aplikácia, kde nájdete všetky popisy diel ako aj informácie o umelcoch a pomôže vám aj s navigáciou v meste. Táto interaktívna pomôcka vznikla vďaka spolupráci s VÚB Bankou, ktorá podnieti kreativitu návštevníkov aj vďaka obľúbenej fotosúťaži s atraktívnou cenou.

Košická Biela noc 2016 v číslach

1 noc, 60 000 návštevníkov, 9 betónových škrupín, 1 000 žiaroviek, 110 účinkujúcich, 1 000 kryštálov, 20 zásahových vozidiel, 120 m2 nafukovačiek, 20 km káblov, 2 000 svätojánskych mušiek, 1 smartphone disco, 89 geometrických tvarov z budúcnosti, 1 orchester, 10 m široký prstenec, tisíce tlkotov sŕdc, 169 lúčov vesmíru, 1 cosmic girl, 1 hviezda na ovládanie, 1 hosť do domu, 80 naprogramovaných balónov, 1 vesmírny parazit, 98 356 defragmentovaných bodov, 2 oživlá…. 1 Biela noc a nekonečne veľa zážitkov.

robo-farkas_sedemminut_contemporary

Jedinečné projekty svetového formátu

Do košickej Kunsthalle pristane nadrozmerný levitujúci prstenec Boreal Halo od francúzskeho umelcaVincenta Leroya. Mestský park bude opäť miestom príťažlivej interaktívnej inštalácie Light Sowers, tentokrát z dielne kanadsko-francúzskeho umelca Maotika. Ide o netradičné digitalné zobrazeneie svätojánskych mušiek vďaka  špeciálnej laserovej technológii a stovkám žiaroviek naplnených vodou a mliekom. Svätojánske mušky sú jednou z vizuálne najpríťažlivejších inštalácii tohto ročníka a sme radi, že ju môžeme do mesta priniesť práve my. Pre všetkých Košičanov a milovníkov umenia zároveň pripravujeme vlastnú svetelnú prehliadku. Ulice mesta rozžiari päť tisíc svietiacich balónov, pozýva Andrea Danihelová, hovorkyňa hlavného partnera podujatia spoločnosti VSE Holding.

V digitálnom svetelno-zvukovom vesmíre Timée od Guillaume Marmina sa dostanete do inej dimenzie. Rovnako ako aj v geometrickej čierno-bielej priestorovej krajine taliansko-rakúskej umelkyne Esther Stocker v Kasárňach/Kulturparku. Do Košíc priletia aj svetoznámi švajčiarski architekti Sabina Lang aDaniel Bauman, diela ktorých prešli takmer celý svet. Ukážu nám nadrozmerný futuristický objekt v netradičnom dialógu s historickou budovou na Hlavnej ulici. Maotik pre Košičanov pripravuje netradičnú interaktívnu projekciu, naživo generovanú tlkotom sŕdc našich návštevníkov. Ich srdcia rozpulzujú fasádu Dominikánskeho kostola s projekciou Latens, ktorá vznikla vďaka podpore VÚB banky. „Na atmosféru košickej Bielej noci sa veľmi tešíme a návšetvníkom prinesieme výnimočný zážitok. Sme presvedčení, že unikátna kombinácia super modernej technológie s najstarším mestským kostolom bude jednou z najpríťažlivejších inštalácii noci,“ hovorí Martina Hrivnáková, riaditeľka korporátnej a marketingovej komunikácie VÚB. Vo Východoslovenskej galérii sa predstavia manželia Monika a Bohuš Kubinskí, ktorí doslova zvyšujú Level výstavou sôch v podobe železobetónových gúľ z 2. svetovej vojny prepojenú s technológiou virtuálnej rozšírenej reality. Košickí umelci Peter Vrabeľ a Braňo Bernár vytvoria Udalosť na Alžbetinej ulici ako reakciu na šírenie poplašných správ a ich nebezpečenstva. Róbert Farkaš, známy ako autor „svetelných bežcov”, ktorí minulý rok prebehli takmer celým Slovenskom, sa tentokrát predstaví s výnimočnou svetelnou inštaláciou Luna na hladine Mlynského náhonu, obohatenej o autorskú hudbu z dielne slovenského producenta Isobutana.

luna

Priestor pre lokálnych umelcov a komunitné projekty

Košickí návštevníci už na Bielych nociach videli naozaj špičku svetového i domáceho súčasného umenia. Každým rokom pomaličky zvyšujeme náročnosť diel na samotnú interpretáciu, je to prirodzené. Náš verný divák sa mení skúsenosťou a stáva sa z roka na rok náročnejším,” reaguje Pacáková. Prvá (a zatiaľ jediná) slovenská galéria digitálnych médií DIG gallery vystaví unikátne diela z prestížneho svetového festivalu Ars Electronica. Do priestorov Múzea Vojtecha Löfflera na Alžbetinej ulici sa vracia etablovaný umelec stredoeurópskeho priestoru Erik Binder s premiérovo vystavovanými dielami. Tomáš Makarapoloží otázku: Kto dnes potrebuje súčasných umelcov? V ateliéri Evy Tkáčikovej na Strojárenskej ulici uvidíte performance „Cosmic Girl“ (alias E. T.), svetelnú „junk-artovú“ LED sci-fi inštaláciu v tvaroch svetielkujúcich vesmírnych lodí a lietajúcich tanierov. Svetelné štúdio Showmedia rozpohybuje unikátnu fasádu Kina Úsmev od prestížneho architektonického štúdia Zero Zero Architects. Odprezentujú sa študenti Fakulty umení TU, ako aj autorské litografie Kataríny Rybnickej v obľúbenom Artfóre. Prvýkrát sa do Bielej noci zapojí aj Štátna filharmónia Košice s dirigentom Adrianom Havranom a dvoma hudobnými projektami v zaujímavej kombinácii s nemými filmami.Biela noc priamo ukazuje výnimočnosť košickej kreatívnej komunity, KLUB má pripravenú multižánrovú performance, SAC ponúknu tvorivé dielne a workshopy, obľúbené divadlo Na Peróne predstaví Hosťa do domu,” pozýva umelecká riaditeľka. Tešiť sa môžete aj na Smart disco z dielne Kelsa a Ondreja Maksiho ako aj na obľúbenú Afterpárty v Tabačke.

Po prvýkrát čiastočne spoplatnená

Po šiestich ročníkoch Bielej noci prichádzajú organizátori s čiastočným spoplatnením festivalu. „Po neľahkom zvažovaní sme sa rozhodli zaviesť festivalovú permanentku, ktorá nám pomôže Bielu noc v Košiciach udržať aj v budúcom roku. Keďže Biela noc patrí medzi technicky, produkčne a finančne obzvlášť náročne projekty, zakúpením BN PASS-u návštevníci prispejú k zachovaniu ďalších ročníkov festivalu, jeho kvalitného programu, ako aj k skvalitneniu služieb. BN PASS zahŕňa viac ako polovicu umeleckých diel vystavených vo vnútorných priestoroch a uzavretých objektoch. Tento systém pomôže aj s každoročnými problémami s obmedzenou kapacitou interiérov ako aj s bezpečnosťou krehkejších diel. Sme presvedčení o tom, že našim dôvodom návštevníci porozumejú a radi festival podporia,“ vysvetľuje Pacáková.

BN PASS bude zahŕňať viac ako polovicu umeleckých diel vystavených vo vnútorných priestoroch a uzavretých objektoch. Deti do 15 rokov, ZŤP a dôchodcovia majú vstup zdarma. Jednotlivé diela vo verejnom priestore zostávajú naďalej bezplatné (obe skupiny diel budú na festivalovej mape graficky rozlíšené).

BN PASS si môžete zakúpiť:

  • online na web stránke Bielej noci
  • v predpredaji, týždeň pred festivalom: Návštevnícke centrum – Hlavná 59
  • počas festivalu – na mape vyznačených predajných miestach BN PASS
  • cena BN PASS-u v Košiciach je 5 eur.

Zdroj: Biela Noc – Košice