Beseda u Bigbítu: S Apollónom do umeleckého sveta!

Nejen na 40 kapel z 6 zemí, ale také na bohatý doprovodný program láká 19. ročník festivalu Beseda u Bigbítu. V rámci projektu Apollónova návštìva ve dnech 5. a 6. srpna ve slováckém Tasovì nebudou chybìt autorská čtení, instalace, malířské vize, performance, workshopy, pavoučí happening ani tvorba mapy opilosti náhodných dobrovolníkù.

S projektem Apollónova návštìva se v Tasovì letos setkáte už potřetí. „Cílem projektu, který podpořila Nadace Život umìlce, je nenápadné začlenìní umìleckých akcí do festivalového dìní: mnohých akcí si ani nevšimnete, jiné vás budou provázet po celou dobu festivalu. Apollón přijde a pozdraví vás. Se známými prohodí pár slov. S nìkým dalším se seznámí a pozve ho do svého, pro mnohé tajemného svìta,“ říká kurátor programu Petr Valihrach.

Letošní výčet umìlcù je neobyčejnì pestrý. Na programu se podílí například Václav Peloušek a Ondřej Homola (instalace vynálezce a multimediálního umìlce), Martin Forman (malířská múza), Marek Dubec (malířské vize a kreace), Oldřich Bystřický (instalace Ohrada/Zahrada), Hanka Oplatková a Pavla Motyčková (pavoučí happening), Miroslava Karlíková (alkoholtestr a tvorba mapy opilosti náhodných dobrovolníkù), Kateřina Olivová (video a performance), Tomáš Jeřela (autorské čtení), Roman Klígl (autorské čtení o úlevách v duši), Tomáš Vorálek (fotografie o hledání linie mezi svìtlem a vyvážeností barev), Kateřina Turečková (dokumentární video s návštìvníky) nebo Petr Toman (hudební fotografie). Součástí projektu bude taky řada workshopù, dìtský koutek partnerského sdružení Futra a netradiční soutìže.

Pořadatelé na letošek připravili ale řadu dalších překvapení. Mezi ty nejvìtší patří angažování tria nových moderátorù. Ve svých divokých improvizacích návštìvníky letos potìší duo Alexandr Stankov (HaDivadlo) a Roman Blumaier (Mìstské divadlo Zlín), známé třeba z aktuálního projektu Komediomat. Třetím moderátorem bude strážnický fenomén Filip Chlud.

A jaká letos Beseda vlastnì bude? Dva dny, dvì pódia, na dva tisíce účastníkù a skoro už i ta „dvacítka“ na krku, takový je festival Beseda u Bigbítu řečí čísel. Besedu však především charakterizuje přátelská atmosféra, dùraz na doprovodný program, odvážná dramaturgie a mísení žánrù bez předsudkù. Mezi nejvìtší hvìzdy festivalu patří britská bluesová kapela Paul Lamb & the King Snakes, dubstepoví JazZsTepPa, Lenka Dusilová, Dva, Neruda, Zdenìk Bína, Čokovoko a s podporou Mezinárodního visegrádského fondu také řada kapel z Polska, Maďarska a Slovenska. V Tasovì se tak objeví také slovenští Longital nebo The Uniques, polští Etna Kontrabande nebo maďarští Special Providence či Realistic Crew.  

Kompletní line-up naleznete na www.besedaubigbitu.cz/index.php/program/

BUB

Zdroj: Beseda u Bigbítu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET