Beseda u Bigbítu: Predstavia sa talenty z regionu!

Soutìž Beseda hledá talent, na které první červencový víkend ve Strážnici zápolila dvacítka kapel z blízkého slováckého a záhoráckého okolí, má své vítìze. Hlavní cenu poroty si odvezlo senické jazzové překvapení Fridge Aside, nejvíce hlasù a cenu divákù získala lipovská bigbítová IK Banda a hlavní scénu si za suverénnì nejvìtší show zasloužili hodonínští Color Fly. Čtvrtými postupujícími jsou babičtí mladíci Mistake, za nimiž v tìsném sledu, jako případní náhradníci, skončili veselští Second Toys. Všichni dostanou prostor mezi čtyřicítkou kapel z šesti zemí na 19. Besedì u Bigbítu v Tasovì, která se koná 5.–6. srpna 2011.

Kromì už ohlášených novinek pořadatelé připravili řadu překvapení. Mezi ty nejvìtší patří angažování tria nových moderátorù. Ve svých divokých improvizacích návštìvníky letos potìší duo Alexandr Stankov (HaDivadlo) a Roman Blumaier (Mìstské divadlo Zlín), známé třeba z aktuálního projektu Komediomat. Třetím moderátorem bude strážnický fenomén Filip Chlud.

V hudebním programu se po drobných zmìnách na poslední chvíli objevilo ještì nìkolik dalších nováčkù. Nový pop-jazzový projekt Jindry Holubce s názvem Swarm Unit a originální zvukoví řemeslníci Jelly Belly z Košic nahradí pùvodnì avizované kapely Dioda Boy a Sounds Likes This, které na festivalu nakonec nevystoupí. Návdavkem se pak účastníci mùžou tìšit ještì na šusťákové intelektuály Maso a Horňácký mužský pìvecký sbor z Velké nad Veličkou.

A jaká letos Beseda vlastnì bude? Dva dny, dvì pódia, na dva tisíce účastníkù a skoro už i ta „dvacítka“ na krku, takový je festival Beseda u Bigbítu řečí čísel. Besedu však především charakterizuje přátelská atmosféra, dùraz na doprovodný program, odvážná dramaturgie a mísení žánrù bez předsudkù.

Devatenáctá Beseda u Bigbítu uvítá dvì britské kapely svìtoznámého jména. Živelné bluesové uskupení Paul Lamb & the King Snakes vzniklo kolem jednoho z nejlepších evropských hráčù na harmoniku a šlape jim to opravdu skvìle. Elektronickým headlinerem bude duo JazZsTepPa, jež oživuje hypnotické dubstepové rytmy své hudby hrou na bicí a trombón a žánrovì tak sahá až k drum & bassu či jazzu. První uskupení bylo hvìzdou Blues Alive 2009, druhé vloni vyprodalo Akropoli.

Zástupcem písničkářských osobností bude letos Lenka Dusilová s kapelou. Z Čech dále přijede alternativní duo Dva ocenìné žánrovým Andìlem či živelný rockový projekt Romana Holého a Matìje Rupperta Neruda, jehož další členové pochází například z již nehrajících -123 minut (bubeník Miloš Dvořáček a baskytarista Fredrik Janáček). Bývalým členem „Minut“ je také Zdenìk Bína, který na Besedì představí svùj worldgroovový projekt v tandemu s vynikajícím basistou Janem Urbancem. Slovensko budou zastupovat například Longital, instrumentalisti a hudební hračičkové stále zvučnìjšího jména, či The Uniques, indierock s výrazným vokálem inspirovaný 80. léty. The Uniques jsou hudebními kritiky označováni za nejtalentovanìjší slovenskou kapelu současnosti.

Tradičnì nebudou chybìt interpreti z visegrádského regionu, od našich severních sousedù dorazí neotřelá žánrová smršť D4D, jedna z nejprogresivnìjších polských kapel současnosti, či divoké skáčko Etna Kontrabande, sestávající z osmičlenného ansámblu doplnìného dechovou sekcí. Maďarsko zastoupí trip-hopoví Realistic Crew, kteří předskakovali i Amonu Tobinovi, nebo progrockoví Special Providence, kteří svùj styl označují jako jazzrockmetalturbochill. Obì maďarské kapely přijedou na Besedu představit svùj nový hudební materiál.

Z dalších účinkujících v Tasovì vystoupí také retro punkoví Dead Pope´s Company, novozélandské rockové duo Gerda Blank nebo Čokovoko, dìlnice humoru černého jako anýzové vejce. Opìt bude pokračovat unikátní soutìž písničkářù a bohatý interaktivní doprovodný program Apollónova návštìva, do kterého je zapojena řada talentovaných mladých umìlcù. Kompletní line-up naleznete na www.besedaubigbitu.cz/index.php/program/

Žebřiňák a ostatní realizátoři festivalu dìkují za podporu Mezinárodnímu visegrádskému fondu, Nadaci Život umìlce, Rádiu Wave, Radiu_FM, Rádiu Rock Max, Rádiu Jih a všem svým partnerùm a sympatizantùm. Kompletní přehled partnerù festivalu najdete zde: https://www.besedaubigbitu.cz/index.php/partneri

BUB

Zdroj: Beseda u Bigbítu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET